244, 23518

Wanneer is een reisbijstandsverzekering nuttig?

Wanneer is een reisbijstandsverzekering nuttig

Een reisbijstandsverzekering schept gemoedsrust op vakantie. Maar om beschermd op reis te vertrekken, hoef je niet altijd een bijkomende polis af te sluiten. De verzekering via je mutualiteit of kredietkaart kan mogelijk al volstaan. Of een extra verzekering aangewezen is, hangt sterk af van je bestemming en reisplannen.

 

Mutualiteit: dekking binnen Europa

De ziekteverzekering bij je mutualiteit omvat doorgaans ook een reisbijstandsverzekering. De geografische dekking is afgelijnd en beperkt zich tot Europa en mogelijk ook Noord-Afrika. De polis dekt een groot deel van de medische kosten, zoals hospitalisatiekosten en ambulante kosten, die zich op die bestemming manifesteren. Maar ook bijkomende vervoers- en verblijfskosten en repatriëring zijn mogelijk inbegrepen. Afhankelijk van het ziekenfonds geldt er een franchise. In de algemene voorwaarden van jouw polis lees je ook of er al dan niet een maximale tussenkomst geldt. Ben je opgenomen in het ziekenhuis, dan is het belangrijk dat je spoedig contact opneemt met de alarmcentrale Mutas.

 

Bijkomende reisbijstand

Valt jouw reisbestemming buiten de geografische dekking van jouw mutualiteit of ben je op zoek naar extra bescherming? Dan valt een bijkomende wereldwijde reisbijstandsverzekering aan te raden. Die polis kent veelal een hoger plafond voor de vergoeding van medische kosten. Ze biedt vaak uitbreidingsmogelijkheden, met onder meer een annulatie- en/of bagageverzekering, pechbijstand, autorepatriëring of zelfs een compensatie voor extra verblijfsdagen na een natuurramp.

Tip: Vergelijk hier de reisverzekeringspolissen van verschillende spelers op de Belgische markt.

 

Voor afgelijnde periode of volledig jaar

Een reisverzekering sluit je af voor de periode van je reis of – interessant voor wie vaak naar het buitenland trekt – voor het hele jaar. Het kostenplaatje hangt onder meer af van je reisbestemming, de reisduur, het aantal gezinsleden en de geselecteerde opties. Voor een kortlopende reisbijstandsverzekering tel je een paar tientallen euro's neer. De prijs van een all-in jaarcontract loopt mogelijk op tot honderden euro’s.

 

Bescherming via kredietkaart

Daarnaast kan ook jouw kredietkaart een reisbijstands- en reisverzekering bevatten. Dat is in het bijzonder van toepassing op de meer exclusieve en duurdere ‘gold’, ‘premium’ of ‘platinum’ kredietkaarten. De kredietkaartvergelijker van Spaargids.be biedt de mogelijkheid om elk type kaart te filteren op verschillende reisdekkingen: van annulatie, over reisbijstand tot vluchtvertraging. Je ontdekt er ook de jaarlijkse kosten en kredietlimieten.  Opvallend daarbij is dat de voorwaarden en kostprijs van bijvoorbeeld een goldvariant sterk van bank tot bank verschillen. Het komt er dus ook hier op aan van de algemene voorwaarden voor vertrek onder de loep te houden.

Tip: Ga hier na welke reisrisico’s jouw kredietkaart dekt.

Lees ook:

Andere tips over reisverzekeringen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.