, 23008

Wat is verzekerd in coronatijd en wat niet?

Wat is verzekerd in coronatijd en wat niet

Betaalt de reisverzekering u terug als u door het coronavirus langer in het buitenland moet blijven? Wat als u thuis een ongeval krijgt, terwijl u aan het werk bent? Bent u dan verzekerd? En komt de hospitalisatiepolis tussen als het virus u in de kliniek doet belanden? We zetten een aantal zaken even op een rijtje.

 

Annulatieverzekering

Heeft u een reis geboekt en wil u die annuleren omdat de bestemming nu in een zogenaamde rode zone ligt, dan geven de annulatieverzekeringen doorgaans niet (meer) thuis. Pandemieën zijn geen gedekt risico. Vorig jaar kon dat nog wel bij enkele verzekeraars, maar die pasten zich intussen aan. Zo biedt Top Travelstop van AG geen dekking meer voor nieuwe contracten vanaf 1 oktober 2020. Bij Test-Aankoop Verzekeringen was dat al het geval sinds 1 april 2020.

Anders is het als u de reis moet annuleren omdat u zelf besmet bent met het virus. Dan valt dit onder de regeling voor ziekte. De verzekeraar zorgt er in dat geval voor dat u geen financiële schade lijdt als u toch niet kunt vertrekken.

Of dit ook geldt als een van uw medereizigers in deze situatie zit, moet u bekijken in uw polis. Zo is er vaak wel dekking als een dicht familielid getroffen is door het virus.

 

Reisverzekering

Kon u toch vertrekken op reis en bent u ziek geworden op uw bestemming? Dan worden de medische kosten doorgaans tot op zekere hoogte terugbetaald door de verzekering. Al moet u toch opletten. Zo zegt ING in zijn Lion Assistance-polis dat de reisbijstand niet meer tussenkomt in de buitenlandse medische kosten als het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken negatief was voor het vertrek en u toch beslist hebt toch op reis te vertrekken.

Had u de ziekte al voor u vertrok? Dan komt de reisverzekeraar sowieso niet tussen. In dat geval deed de ziekte zich immers voor in België en die wordt niet gedekt door de reisverzekering.

Moet u ter plaatse in quarantaine blijven en duurt die langer dan de geplande reis, dan hangt alles van de inhoud van uw polis of uw verzekering al dan niet tussenkomt en desgevallend voor hoelang en voor welk bedrag.

Mist u vakantiedagen omdat u vervroegd terugkeert uit uw bestemming, bijvoorbeeld om de sluiting van de grenzen te vermijden, dan wordt dit niet gedekt.

Soms heeft u ook extra kosten. Zo vragen een aantal landen dat u een attest voorlegt vooraleer u het grondgebied betreedt. Die kosten worden niet vergoed, ook niet als u verzekerd bent voor aanvullende medische kosten. Het gaat niet om een behandeling van een ziekte, maar om een maatregel van de overheid.

Tip: Hier vindt u een overzicht met de voornaamste reisverzekeringen

 

Ziektekostenverzekering

Belandt u door het coronavirus in het ziekenhuis en heeft u een ziektekostenverzekering? Dan komt die tussen.

 

Arbeidsongevallenverzekering

Veel mensen werken tijdens de pandemie noodgedwongen van thuis uit. Sommigen voor een hele periode, anderen occasioneel. In beide gevallen dekt de arbeidsongevallen verzekering de ongevallen die tijdens het werk gebeuren. Hetzelfde geldt zelfs als u iets overkomt als u de kinderen naar school brengt of hen weer afhaalt.

 

Autoverzekering, brandverzekering,…

Op diverse verzekeringen zoals de autoverzekering of brandverzekering heeft de coronapandemie geen impact, of toch niet rechtstreeks. Onrechtstreeks kan dat wel: zo kunt u een autoverzekering hebben die gekoppeld is aan de afstand die u rijdt. Door de pandemie heeft u de voorbije maanden wellicht minder afstand afgelegd.

Tip: Hier kunt u geheel vrijblijvend een aantal offertes voor uw autoverzekering aanvragen

 

Lees ook:

Andere tips over autoverzekeringen en hospitalisatieverzekeringen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.