, 23651

Wat met de brandverzekering bij cohousing?

Wat met de brandverzekering bij cohousing?

Cohousing zit al enkele jaren in de lift. De woonvorm waarbij bewoners beschikken over een eigen privéwoning én tegelijk enkele ruimtes delen, biedt uiteenlopende voordelen en vormt mogelijk ook een antwoord op de stijgende woningprijzen. Maar welke verzekeringen hebt u nodig?

Cohousing bestaat in uiteenlopende vormen: van gezinnen die zich samen settelen op een gerenoveerde kloostersite, tot jongeren die een herenhuis met gemeenschappelijke ruimtes delen: de opties zijn legio. De grote constante is dat iedere bewoner of gezin over een eigen woonruimte beschikt met daarnaast gedeelde faciliteiten, zoals een keuken, woonkamer en tuin. De argumenten om voor cohousing te kiezen, zijn van velerlei aard: van ecologie, over de sociale component tot economische overwegingen.

 

Gemeenschappelijke brandpolis

In Vlaanderen bent u als huurder verplicht een brandverzekering af te sluiten. Dat is voor cohousingprojecten met huurformule niet anders. Cohousingbewoners sluiten meestal één gemeenschappelijke brandverzekering af. Die polis groepeert alle huisgenoten onder één contract. De verzekering dekt zowel de schade aan hun aparte woongedeelte, als aan de gemeenschappelijke delen en inboedels. Het is mogelijk om de bescherming nog verder uit te breiden met onder meer een diefstalverzekering en een polis voor het terras en de tuin.

Bevinden de private wooneenheden zich afzonderlijk van elkaar rond de gemeenschappelijke ruimtes, dan is het mogelijk interessanter om een individuele brand- en diefstalverzekering af te sluiten voor het eigen gedeelte, gekoppeld aan een gedeelde polis voor de gemeenschappelijke ruimtes. Door alle polissen bij dezelfde verzekeraar af te sluiten, reduceert u de administratieve rompslomp in geval van schade.

De betaling van de verzekeringspremie gebeurt veelal via domiciliëring vanuit een gemeenschappelijke rekening. Het alternatief bestaat erin dat één huurder het verschuldigde bedrag stort, waarop de medehuurders hun aandeel terugbetalen.

 

Individuele aansprakelijkheid

Het valt aan te raden om de verzekeraar op de hoogte te brengen van de bewonerssamenstelling. De eigenaar moet zich in geval van schade tot elke medehuurder kunnen richten. Bij schadegevallen met individuele aansprakelijkheid schept u op die manier meteen duidelijkheid.

 

Polissen voor medehuurders

Verschillende verzekeraars brachten de voorbije jaren polissen voor medebewoners op de markt. Ze wijken qua bescherming doorgaans weinig af van de klassieke huurdersverzekering, maar voegen wel enkele functionaliteiten of handigheidjes toe. Axa pionierde in 2018 met een polis die op medehuurders is afgestemd. De huurders kiezen de door hen gewenste dekkingen en uitbreidingen en beschikken over een webplatform voor het opstellen van gepersonaliseerde contracten voor medehuur.

Flora, het digitale merk van Ethias, introduceert een app, waarmee u onder meer aangeeft wanneer een huisgenoot vertrekt en iemand anders zijn plaats inneemt. De verzekeraar meent tevens dat hij alle toepassingen die niet gelden voor medebewoners uit zijn polis voor medebewoners heeft geschrapt.

Tip: Vergelijk hier de voorwaarden en prijzen van de verschillende brandpolissen

Lees ook:

Andere tips over brandverzekeringen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.