244, 22574

Wat met uw verzekeringen bij een echtscheiding?

Wat met uw verzekeringen bij een echtscheiding

Een echtscheiding gaat vaak met veel emoties gepaard. Tegelijk komt er een hele administratieve rompslomp op u af. Hoewel u die zo snel mogelijk wil afhandelen, komt het er op aan van alles grondig en correct uit te klaren. Dat is zeker van toepassing op de verschillende verzekeringspolissen die u samen afsloot. Wie zich goed informeert, vermijdt dubbele kosten en het risico niet verzekerd te zijn bij een schadegeval. We zetten alvast enkele aandachtspunten op een rijtje.

Koppels sluiten een pak verzekeringen af: van de familiale verzekering over de schuldsaldoverzekering tot de brandverzekering. Wanneer u die polissen niet aanpast aan de nieuwe gezinssituatie, kan dat grote gevolgen hebben. Uw ex-partner staat dan bijvoorbeeld in het levensverzekeringscontract of bij pensioensparen nog altijd aangeduid als begunstigde. Aangezien de verzekeraar het kapitaal in geval van overlijden (of op de einddatum) altijd uitkeert aan de persoon die aangeduid staat in de verzekeringsovereenkomst ontvangt uw ex-partner dan dat bedrag. Het lijkt plausibel dat die uitkomst niet helemaal in lijn is met uw wensen. Een aanpassing van de levensverzekering dringt zich dus mogelijk op. Verzekeringskoepel Assuralia publiceerde onlangs een handige checklist met duiding bij andere cruciale polissen.

Tip: Ga hier na welk rendement tak-21-verzekeringen het afgelopen jaar opleverden

 

Autoverzekering

De autoverzekering staat op naam van de hoofdbestuurder. In veel polissen is de partner aangeduid als medebestuurder of occasionele bestuurder. Zowel bij de onderschrijving als in de loop van het contract meldt u de verzekeraar best alle informatie die een invloed heeft op de beoordeling van het risico.

Tip: Vergelijk en simuleer hier verschillende autoverzekeringen

 

Brandverzekering

Voor de partner die op hetzelfde adres woont, blijft de brandverzekering doorlopen. Wie een nieuwe woning betrekt, sluit een nieuwe brandverzekering voor dat pand af. Het afsluiten van een brandverzekering is niet verplicht, maar wordt wel stevig aangeraden.

Tip: Ga hier na welke brandverzekering best bij u past

 

Familiale verzekering

Tijdens het huwelijk of bij wettelijk samenwonen dekt een familiale verzekering of BA Privéleven de aansprakelijkheid van alle huisgenoten. Wanneer een koppel uit elkaar gaat, hebben beide ex-partners behoefte aan een aparte familiale verzekering. Dat regelt u dus best zo snel mogelijk. Voor de schade die kinderen tot hun achttiende aanrichten, blijven beide ouders samen aansprakelijk. Het slachtoffer kan zich naar keuze richten tot de familiale verzekering van één van hen. 

 

Groepsverzekering

In geval van echtscheiding is het nuttig om te kijken of u de begunstiging van de groepsverzekering in geval van overlijden hoort aan te passen.

 

Schuldsaldoverzekering

Wanneer één van beide ex-partners de hypotheek afkoopt, zorgt de andere partij er best voor dat hij de kosten van de lening niet meer hoeft te dragen.

Tip: Bereken hier de goedkoopste schuldsaldoverzekering

 

Alimentatieverzekering

Een alimentatiepolis keert een kapitaal uit dat het alimentatiegeld vervangt wanneer u als co-ouder overlijdt. De overlevende ex-partner beschikt op die manier over een financiële reserve om de opvoeding en studiekosten van de kinderen te betalen. De alimentatiepolis is vooral in Nederland een populaire oplossing.

 

 

 

 

Lees ook:

Andere tips over autoverzekeringen, brandverzekeringen en schuldsaldoverzekeringen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.