244, 21225

Welke verzekeringen laat u best niet links liggen?

Welke verzekeringen laat u best niet links liggen

Met zes verzekeringen kan een doorsneegezin de belangrijkste risico’s optimaal afdekken. Een overzicht.

De BA-autoverzekering

Deze verzekering is verplicht voor iedereen die met zijn auto de weg op gaat. BA staat voor ‘burgerlijke aansprakelijkheid’, wat impliceert dat de verzekering de schade aan derden vergoedt wanneer de bestuurder een ongeval veroorzaakt. Dat gaat zowel over materiële als lichamelijke schade. Ook belangrijk: de verzekering dekt ook de passagiers van het voertuig.

De wettelijke verplichting slaat op het luik rond ‘burgerlijke aansprakelijkheid’ en elke autoverzekering dekt dat aspect. Bovenop dat wettelijke minimum is het ook mogelijk om bijkomende dekkingen af te sluiten, bijvoorbeeld tegen diefstal, glasbreuk of de schade aan de eigen wagen.

Tip: Waar vindt u de goedkoopste autoverzekering?

 

De brandverzekering

In tegenstelling tot wat vaak wordt aangenomen, is het geen wettelijke verplichting om een brandverzekering af te sluiten. Toch heeft meer dan 95 procent van de gezinnen zo’n verzekering afgesloten. En dat is maar goed ook, want de verzekering dekt veel meer dan enkel schade door brand. Eigenlijk is het beter om te spreken over een woningverzekering, want naast brandschade dekt de verzekering ook stormschade, natuurrampen, waterschade en aanrijdingen door voertuigen.

Daarnaast neemt de woningverzekering ook de aansprakelijkheid op zich tegenover derden, denk maar aan een waterlek dat schade veroorzaakt bij de buren. Er zijn tal van woningverzekeringen op de markt, met tal van bijkomende dekkingen aan uiteenlopende tarieven.

 

De schuldsaldoverzekering

Wie bij de bank aanklopt voor een lening om een woning te kopen of (ver)bouwen, krijgt steevast ook een schuldsaldoverzekering voorgeschoteld. Die verzekering zorgt voor de terugbetaling van de woonlening wanneer een kredietnemer overlijdt. Dat moet vermijden dat de langstlevende partner in de problemen komt met de afbetaling van de lening. De verzekering is heel nuttig, maar niet verplicht. En het is evenmin een verplichting om een schuldsaldoverzekering af te sluiten via de financiële instelling waar ook de hypothecaire lening is afgesloten. Het kan voordeliger zijn om voor de schuldsaldoverzekering aan te kloppen bij een andere verzekeraar.

Tip: Bereken de goedkoopste schuldsaldoverzekering

 

De familiale verzekering

Deze verzekering staat ook bekend als de familiale BA-verzekering of kortweg de gezinsverzekering. Ze vergoedt de schade die binnen de privésfeer wordt toegebracht aan derden. Denk maar aan de hond die de straat op rent en zo een ongeval veroorzaakt of de kinderen die een bal door het raam van de buren trappen. De verzekering dekt de schade die wordt veroorzaakt door iedereen die in de woning woont, de mensen die er werken (denk maar aan de poetsvrouw of de babysitter) of de huisdieren.

De verzekerde bedragen van de familiale verzekering zijn vrij hoog. Elke polis waarborgt minimaal 20 miljoen euro voor lichamelijke schade en minimaal 1 miljoen euro aan materiële schade. De eventuele franchise, het deel van de schade dat mensen zelf moeten vergoeden, schommelt volgens sectorfederatie Assuralia rond 200 euro.

 

De hospitalisatieverzekering

De hospitalisatieverzekering vergoedt de kosten van een verblijf in een ziekenhuis. Zo’n verzekering kan u afsluiten bij het ziekenfonds of bij een verzekeringsmaatschappij. Voor veel werknemers is een hospitalisatieverzekering ook een extralegaal voordeel dat ze krijgen van hun werkgever. Tussen de verzekeringen zijn er wel grote verschillen. Worden de kosten van een eenpersoonskamer vergoed, of enkel die van een twee- of meerpersoonskamer? Welke kosten zijn allemaal gedekt? Welke is de tussenkomst bij zware ziekten, zoals kanker bijvoorbeeld? Het zijn allemaal zaken die best vergeleken worden bij de zoektocht naar een hospitalisatieverzekering. Meestal is er ook een franchise. Hoe hoger de franchise, hoe goedkoper de verzekering.

Tip: Wat kost een ziekenfonds?

 

Verzekering voor huispersoneel

In wezen is dit een verzekering tegen arbeidsongevallen en ze is verplicht wanneer er mensen tegen betaling klusjes uitvoeren in de woning. De verzekering dekt de lichamelijke schade wanneer bijvoorbeeld de babysit, de buurvrouw die af en toe komt poetsen of de vriend de geregeld de tuin onderhoudt tijdens hun klus een ongeval hebben. Zo’n verzekering moet u overigens niet afsluiten voor een professionele tuinman of een poetshulp die wordt betaald met dienstencheques: zij zijn al verzekerd via het bedrijf dat hen uitstuurt.

Lees ook:

Andere tips over autoverzekeringen en brandverzekeringen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.