, 23139

Welke verzekeringen moet een huurder afsluiten?

Welke verzekeringen moet een huurder afsluiten

Huur je een huis of een appartement? Dan volstaat het niet om maandelijks correct de huursom te betalen, je moet ook in orde zijn met de verzekeringen.

Sinds 1 januari 2019 geldt in Vlaanderen een wettelijke plicht voor de huurder om zich te verzekeren voor zijn aansprakelijkheid tegen brand en waterschade. In Wallonië was dat al het geval sinds 1 september 2018. In Brussel geldt een dergelijke verplichting vooralsnog niet, tenzij ze in het contract met de eigenaar wordt opgelegd.

Want die aansprakelijkheid kan er wel degelijk zijn. Denk maar aan een huurder die de kraan laat openstaan waardoor het parket kromtrekt of waardoor een onderliggend appartement schade oploopt. Of aan een pan op het vuur die brand veroorzaakt, waardoor huis of het appartement schade oploopt. De aansprakelijkheid voor schade die wordt veroorzaakt door het pand zelf – bijvoorbeeld een schouw die invalt – moet dan weer door de eigenaar worden verzekerd.

Dit belet niet dat de huurder ook zijn verzekeringsplicht kan vervullen door een dekking van zijn eventuele aansprakelijkheid mee te laten opnemen in een verzekering die door de verhuurder wordt afgesloten, samen met een clausule van afstand van verhaal. Dit laatste houdt in dat de verhuurder of diens verzekeraar zich niet meer tegen de huurder kunnen keren, mocht zich een schadegeval voordoen.

De eigenaar is er dan meteen zeker van dat de verzekering ook effectief is betaald. Hij kan bovendien een stuk van zijn verzekeringspremie die betrekking heeft op dit afstand van verhaald doorrekenen aan de huurder.

Deze uitweg is echter niet zonder gevaar. De afstand van verhaal geldt namelijk enkel tegenover de eigenaar-verhuurder en diens verzekeraar, niet tegenover derden. Ontstaat door het toedoen van de huurder een brand waarbij een buur schade oploopt, dan blijft hij toch financieel aansprakelijk, tegenover die buur. Ook de schade aan de eigen goederen van de huurder is dan niet mee verzekerd als hij verantwoordelijk wordt gesteld voor de brand.

Tip: Hier kunt u geheel vrijblijvend een aantal offertes voor een brandverzekering aanvragen.

 

Rechtsbijstand

Naast de brandverzekering bestaan nog andere verzekeringen die niet verplicht, maar wel nuttig kunnen zijn voor een huurder. Denk bijvoorbeeld aan een polis rechtsbijstand, waarop je een beroep kan doen bij een juridisch geschil met je huisbaas.

 

Studentenkot

Een specifieke situatie is het huren van een studentenkot. Gebeurt dat voor een student die nog bij zijn ouders is gedomicilieerd, dan is dat kot doorgaans ook meeverzekerd in de brandverzekering die zijn ouders hebben afgesloten. Controleer best of dit ook bij jou het geval is. Kijk ook goed of er beperkingen en uitsluitingen zijn.

 

Lees ook:

Andere tips over brandverzekeringen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.