244, 22561

Wie draait op voor schade aan een huurpand?

Wie draait op voor schade aan een huurpand

Een vallende kaars, kortsluiting in een elektrisch toestel of waterschade door een lekkende kraan … Een woningincident is vaak snel gebeurd. Als huurder bestaat de kans altijd dat het noodlot vroeg of laat toeslaat. Maar welke verzekering draait op voor de schade? Die van de huurder of die van de verhuurder? En zijn beide partijen wel verplicht om een brandpolis af te sluiten?

Hoewel de meeste Belgen een brandverzekering hebben, is ze niet wettelijk verplicht. Dat gold tot voor kort ook voor de huurders, al legden veel eigenaars die verplichting contractueel vast in de huurovereenkomst. Een logische eis, aangezien een huurcontract stipuleert dat de huurder het pand na afloop van het huurcontract achterlaat in de staat waarin het zich bij aanvang bevond.

Sinds 1 januari 2019 is die verplichting in Vlaanderen zowel voor de huurder als eigenaar wettelijk vastgelegd: beide partijen moeten dus een brandpolis afsluiten. In Wallonië was dat al het geval sinds 1 september 2018. Onder meer de lange juridische strijd na een gasontploffing in Luik waarbij de verhuurder geen brandverzekering had afgesloten, heeft de invoering van de wet er in een stroomversnelling gebracht. In Brussel geldt een vergelijkbare verplichting vooralsnog niet.

Wanneer aansprakelijk?

Het Vlaamse decreet verduidelijkt dat de huurder aansprakelijk is voor brand en waterschade, tenzij hij bewijst dat die buiten zijn schuld is ontstaan. Wanneer de sofa vuur vat omwille van een sigaret die de huurder niet heeft uitgedoofd, dan situeert de aansprakelijkheid zich dus bij de verzekering van de huurder. Gaat het om een brand die ontstaat door een slechte toestand van het elektriciteitsnetwerk, waterschade als gevolg van een kapotte leiding of een bliksemslag, dan zal de brandverzekering van de eigenaar tussenkomen. Bepaalde risico’s zoals opzettelijk veroorzaakte schade, vallen meestal niet onder de dekkingen van de brandpolis.

Franchise

Goed om weten, is dat de verzekeraar u doorgaans niet tot de allerlaatste cent vergoedt. Voor de meeste dekkingen geldt een vrijstelling. Dat is het bedrag dat sowieso voor uw rekening is. Die franchise bedraagt doorgaans om en bij 260 euro.

Verzekering voor medehuurders

Om in te spelen op de groeiende populariteit van co-housing of samenhuizen lanceerde AXA in 2018 de eerste woningverzekering voor medehuurders. Ze verzekert de aansprakelijkheid van alle medehuurders voor schade aan de gehuurde woning. De medehuurders kiezen de dekkingen die ze nodig hebben. De polis bevat ook speciale uitbreidingen, zoals een Bob-dekking voor wanneer een van de bewoners het stuur overneemt van een voertuig van een medehuurder die niet in staat is om te rijden en zelfs een tussenkomst in de bemiddelingskosten voor geschillen in verband met samenhuizen.

Afstand van verhaal

Tot voor kort kon de huisbaas met een ‘afstand van verhaal’-clausule de verhouding tussen de huurder en verhuurder op het vlak van de brandverzekering wijzigen. Wanneer de huurder verantwoordelijk was voor een schadegeval, hoefde hij er zelf niet voor op te draaien, maar kwam de eigenaar tussenbeide. In ruil voor die clausule vroeg hij in veel gevallen extra huurgeld. Die procedure omvatte verschillende risico’s. De kans bestond er bijvoorbeeld in dat de verhuurder de schade niet erkende of hij zijn premie zelf niet had betaald. Nu de huurder door de wetgever verplicht is om zelf een huurverzekering af te sluiten, lijkt de clausule in Vlaanderen en Wallonië niet langer relevant.

Tip: Via Spaargids.be kunt u geheel vrijblijvend een aantal offertes van brandverzekeringen aanvragen.

 

Lees ook:

Andere tips over brandverzekeringen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.