, 22984

Wie verzekert een huis tussen compromis en notariële akte?

Wie verzekert een huis tussen compromis en notariële akte

Een huis of een appartement gekocht? Heeft u er dan al eens bij stilgestaan wat er gebeurt mocht uw nieuwe woning afbranden of schade lijden door een stormwind tussen het moment van de compromis en de authentieke aankoopakte die bij de notaris wordt verleden? Moet u de verkoper dan nog wel betalen?

Bij de aankoop van een woning sluiten kopen en verkoper eerst een onderhandse voorlopige koopovereenkomst af. In de volksmond staat dat ook bekend als de compromis. Daarin staat het betrokken vastgoed beschreven, alsook de prijs die ervoor wordt betaald.

Ondanks de ‘voorlopige’ in de benaming gaat het juridisch om een definitieve transactie. Van zodra er een akkoord is over het goed en de prijs is de verkoop/koop beklonken. Op dat moment verandert het onroerend goed van eigenaar en moet de koper de koopsom betalen.

 

Notaris

Toch kan het na de voorlopige koopovereenkomst nog maanden duren vooraleer de koper echt over het goed kan beschikken. Eerst moet bij de notaris nog de authentieke of notariële akte worden verleden. Die maakt de transactie ook tegenstelbaar aan derden, wat betekent dat iedereen u vanaf dan als de nieuwe eigenaar moet erkennen.

Maar hoe zit het nu met de brandverzekering? De wet stelt alvast dat de verzekering van de verkoper bij een verkoop blijft doorlopen tot drie maanden na de datum van de notariële akte. Brandt de woning intussen af, dan komt de verzekering van de verkoper dus tussen.

Toch sluit u als koper maar beter meteen na het ondertekenen van de voorlopige koopovereenkomst een eigen brandverzekering af. Ten eerste weet u niet altijd of de verkoper wel een brandverzekering heeft. Hoewel de meeste gezinnen die hebben, is de verzekering niet verplicht. Of ze is misschien geschorst omdat hij zijn premies niet betaalde. Of nog: ze is ontoereikend.

In al die gevallen kunt u als koper bij een schadegeval in de problemen komen als u niet over een eigen brandverzekering beschikt.

 

Alternatieven

U kunt het ook anders oplossen, door bijvoorbeeld in de voorlopige koopovereenkomst een clausule op te nemen waarmee het eigendomsrecht pas wordt overgedragen bij het tekenen van de authentieke akte. In dergelijke situaties gaan ook de risico’s pas over op het moment dat de notaris zijn handtekening plaatst. U hoeft dan geen eigen brandverzekering te nemen voor de tussenperiode.

Een andere mogelijkheid is dat u in de voorlopige verkoopovereenkomst laat opnemen dat de eigendomsoverdracht meteen tot stand komt, maar dat de verkoper de woning verzekert tot op het moment van de authentieke akte en de koper er vanaf dat moment verantwoordelijk voor wordt.

 

Dubbel

Loopt de verzekering van de verkoper nog, terwijl de koper al een eigen polis heeft genomen, dan komt bij een schadegeval alleen die laatste tussen.

Eens de woning is verkocht, kan de verkoper zijn brandverzekering opzeggen. Hij kan dan nog een deel van zijn premie recupereren.

Tip: Via Spaargids.be kunt u in enkele muisklikken geheel vrijblijvend een aantal offertes voor uw brandverzekering aanvragen.

 

Lees ook:

Andere tips over brandverzekeringen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.