244, 22523

Zeven tips om te besparen op uw autoverzekering

Zeven tips om te besparen op uw autoverzekering

De autoverzekering is één van de weinige kostenposten die de afgelopen jaren meermaals een dalende curve vertoonde. Toch kunt u als consument vaak nog extra besparen. Wij leggen uit hoe u dat het best aanpakt.

De motorvoertuigenverzekering is binnen de jaarlijkse indexcijfers van de consumptieprijzen van de federale overheidsdienst Economie één van de weinige onderdelen die tussen 2015 en 2019 daalde (-3,75%). Dat danken we onder meer aan de concurrentiestrijd tussen de verzekeraars, de komst van slimme rijhulpsystemen en een verminderd aantal schadedossiers. De kans is trouwens reëel dat u vandaag nog meer betaalt dan nodig.

Het is wel belangrijk om weten dat de goedkoopste autoverzekering niet noodzakelijk de beste keuze vormt. U gaat best na wat uw verzekering precies dekt en hoe ze het (niet-verplichte) bonus-malussysteem hanteert. Rijdt u een jaar zonder ongeval te veroorzaken, dan daalt uw graad (bonus). De hoogte van de bonus-malus beïnvloedt de prijs van de premie van uw autoverzekering. Wie dat in zijn afweging meeneemt, vindt nog heel wat ruimte voor extra besparingen.

 

1. Vergelijk jaarlijks

Wie een autoverzekering afsluit, laat die meestal voor de volledige levensduur van zijn wagen ongemoeid. Nochtans biedt een andere aanbieder u het volgende jaar misschien betere voorwaarden. Bovendien beïnvloeden onder meer uw leeftijd, woonplaats en ongevallenhistoriek de premie die u betaalt. De kans is reëel dat uw verzekeraar de meest aantrekkelijke premie voorstelt voor jonge chauffeurs, maar dat die na enkele jaren niet meer het voordeligst blijkt. Bij het overstappen naar een andere maatschappij maakt u bovendien niet zelden aanspraak op een extra korting. Mooi meegenomen: u hoeft niet zelf de voorwaarden van elke verzekeraar uit te pluizen. 

Tip: Vergelijk hier uw autoverzekering met het aanbod van de andere verzekeraars

 

2. Overweeg een hogere franchise

Bij een gedekt schadegeval ontvangt u van uw autoverzekering een vergoeding voor geleden schade. U moet meestal wel zelf het eerste deel van de schade betalen: de vrijstelling of franchise. Hoe hoger dat vrijgestelde bedrag, hoe groter de korting op uw verzekeringspremie. Beschouwt u uw rijstijl als veilig en acht u de kans op een schadegeval uiterst miniem, dan valt een hogere franchise te overwegen.

 

3. Rij voorzichtig

De verzekeraar beloont behoedzame chauffeurs vaak met een extra korting. Wie een jaar geen ongeval in fout veroorzaakt doet daar bij verschillende maatschappijen voordeel mee. Daarnaast heeft een blanco ongevallenhistoriek een positieve invloed op de bonus-malus van uw polis.

 

4. Jaarlijkse versus maandelijkse aflossing

Verschillende verzekeraars bieden de keuze tussen een maandelijkse en een jaarlijkse betaling van de verzekeringspremie. In sommige gevallen kleeft aan een maandelijkse betaling een hoger prijskaartje.

 

5. Evalueer uw polis jaarlijks

Bij de aankoop van een nieuwe of recente auto biedt een BA-verzekering met volledige omnium een hogere bescherming. Wanneer de restwaarde van uw wagen daalt, neemt het nut van zo’n polis af. U betaalt dan nog steeds een hoge verzekeringspremie, terwijl het financiële voordeel bij een totaalverlies sterk is afgenomen.

 

6. Vermijd dubbele dekkingen

Zonder dat u er weet van hebt, bent u voor bepaalde risico’s misschien wel dubbel verzekerd. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een rechtsbijstandsverzekering apart af te sluiten of als aanvullende verzekering bij uw autoverzekering of reisbijstandsverzekering. Hoewel u dus mogelijk twee keer een premie betaalt, maakt u in geval van schade slechts eenmaal aanspraak op een vergoeding.

 

7. Overweeg een kilometerverzekering

Voor wie jaarlijks weinig kilometers maalt, kan een verzekering met prijs per kilometer voordeliger zijn. Het komt er daarbij wel op aan van uw afgelegde kilometers niet te onderschatten. Een nieuwe gezins- of werksituatie zal het plaatje ook grondig wijzigen.

Tip: Hier vindt u een overzicht met kilometerverzekeringen

 

 

Lees ook:

Andere tips over autoverzekeringen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.