421, 23984

Betaalt het ziekenfonds de kinesist en de osteopaat terug?

Betaalt het ziekenfonds de kinesist en de osteopaat terug

Moet u voor uw medisch herstel een beroep doen op een kinesist of een osteopaat? Dan draagt het ziekenfonds een deel van de kosten. U moet dan minder uit eigen zak betalen.

 

Kinesist

U kunt kinesitherapie krijgen in de kliniek, in de praktijk van de kinesist of bij u thuis. In al die gevallen komt u in aanmerking voor een gedeeltelijke terugbetaling van de sessies door het ziekenfonds. De voorwaarde is wel dat de behandeling voorgeschreven werd door een arts.

Hoeveel u precies terugbetaald krijgt, hangt af van de plaats waar de behandeling plaatsvindt en van het al dan niet geconventioneerd zijn van de kinesist. Een geconventioneerde kinesist is een zorgverstrekker die zich aan de tarieven houdt die zijn afgesproken tussen zijn beroepsorganisatie en de ziekenfondsen. Is hij of zij niet geconventioneerd, dan mag hij of zij de tarieven zelf bepalen. Het onderscheid is belangrijk. Bij een niet-geconventioneerde kinesist krijgt u 25 % minder terugbetaald door het ziekenfonds, behalve als u recht hebt op de verhoogde tegemoetkoming.  Een niet-geconventioneerde kinesist mag ook supplementen vragen, die evenmin worden terugbetaald.

Doet u een beroep op een geconventioneerde kinesist in een ziekenhuis of in zijn praktijk, dan betaalt u voor de eerste tot en met negende behandeling 26 euro voor een halfuur. Daarvan krijgt u 19,75 euro terugbetaald. Heeft u recht op een verhoogde tegemoetkoming, dan stijgt dat tot 23,50 euro. Vanaf de tiende behandeling bedraagt de kostprijs van de behandeling 22,26 euro, waarvan u 16,01 euro of 19,76 euro terugbetaald krijgt.

Vraagt u de geconventioneerde kinesist thuis, dan bedraagt de kostprijs voor de eerste negen behandelingen 27,37 euro, waarvan u 21,12 euro of 24,87 euro bij verhoogde tegemoetkoming terugkrijgt. Voor de volgende behandelingen bedraagt de kostprijs 23,63 euro, waarvan 17,38 euro of 21,13 euro wordt terugbetaald.

Hoeveel verstrekkingen precies worden terugbetaald, verschilt per aandoening. In de meeste gevallen heeft u een akkoord van de adviserend-arts nodig voor de terugbetalingen. Ze zijn trouwens voor alle ziekenfondsen dezelfde.

 

Osteopaat

Kinesitherapie wordt het meest toegepast voor mensen die lokale gezondheidsklachten hebben of bij revalidatie. Heeft u meer last met uw volledige voorbewegingssysteem, dan komt vaak ook een osteopaat in beeld.

Voor osteopathie heeft u een ander vergoedingssysteem. Deze vorm van gezondheidszorg is namelijk niet opgenomen in de verplichte wettelijke ziekteverzekering via het Riziv. Daarom betaalt u rechtstreeks aan de osteopaat. Diverse ziekenfondsen geven wel een tussenkomst via hun ‘bijkomende verzekering’, die aan het lidgeld is gekoppeld. Volgende ziekenfondsen geven een terugbetaling voor osteopathie.

De Socialistische Mutualiteit van Brabant betaalt u 12,50 euro per sessie terug. U heeft er recht op vijf sessies per jaar voor osteopathie, chiropraxie en acupunctuur samen. De osteopaat moet wel zijn opgenomen in de lijst van het Nationaal Intermutualistisch College of lid zijn van de APMNO, de beroepsvereniging voor manuele en osteopathische geneeskunde.

Bij de Bond Moyson Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen en De Voorzorg Antwerpen en Limburg bedraagt de tussenkomst 10 euro per sessie, eveneens met een maximum van vijf sessies per jaar voor osteopathie, chiropraxie en acupunctuur samen.

Bij de Christelijke Mutualiteiten ontvangt u eveneens een terugbetaling van 10 euro per sessie, met een maximum van vijf sessies per kalenderjaar voor osteopathie en chiropraxie samen. Ook bij de Neutrale ziekenfondsen geldt dit.

Bij Helan is er een terugbetaling van 10 euro per sessie met een maximum van zes sessies per jaar. Ook bij de Liberale Mutualiteiten is dat het geval.

 

  • Makkelijk vergelijken
  • Volledig aanbod
  • Onmiddellijk voordeel
Lees ook:

Andere tips over ziekenfondsen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.