, 23932

Kies het ziekenfonds met de meeste voordelen

Kies het ziekenfonds met de meeste voordelen

Sommige ziekenfondsen bieden hun leden meer voordelen dan andere of ze rekenen hen een kleinere bijdrage aan. Bent u daar gevoelig voor? Dan kunt u overwegen om te veranderen van mutualiteit. U hoeft daarbij zelfs  niet in uw eigen regio te blijven.

Iedereen die begint te werken als arbeider, bediende, zelfstandige of ambtenaar is verplicht zich aan te sluiten bij een ziekenfonds of mutualiteit. Ook iemand die werkloos is, moet dat doen. Hetzelfde geldt voor iemand die nog studeert als hij 25 jaar wordt.

De keuze van ziekenfonds is vrij. Ons land telt christelijke mutualiteiten, socialistische mutualiteiten, liberale mutualiteiten en neutrale/onafhankelijke ziekenfondsen. Vindt u hierbij uw gading niet, dan kunt u zich nog altijd gratis aansluiten bij de Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering, een overheidsinstelling.

 

Verschillen

De ziekenfondsen staan in de eerste plaats in voor de (gedeeltelijke) terugbetaling van rekeningen van dokters, tandartsen en ziekenhuizen. Dat is hun wettelijke opdracht. Wat u van het ene ziekenfonds terugkrijgt, moet u ook bij het andere ontvangen.

Bovenop die wettelijke opdracht kunnen de ziekenfondsen aanvullende verzekeringen en diensten aanbieden. Met het lidgeld dat de mutualiteiten van hun leden vragen, mogen ze zelf bijkomende terugbetalingen doen of extra voordelen bieden. Vaak is dat op het vlak van extra tegemoetkomingen voor jonge kinderen, voor tussenkomsten in lidgelden van sportverenigingen en jeugdkampen, voor optiekkosten of voor tandverzorging. Of u kunt voordelig een beroep doen op een uitleendienst.

Het is daarom belangrijk om te kijken welke voordelen u belangrijk vindt en u aan te sluiten bij het fonds dat het best bij u past. Heeft u bijvoorbeeld een lensimplantatie nodig, dan krijgt u bij de Socialistische Mutualiteiten van Brabant en De Voorzorg Antwerpen een tussenkomst van 150 euro per oog, bij andere ziekenfondsen is dat doorgaans maar 100 euro of zelfs niets. Of: heeft u een tandprothese nodig, dan krijgt u bij de Christelijke Mutualiteiten een tegemoetkoming van 60% van de kosten voor aankoop en plaatsing (75% bij een verhoogde tegemoetkoming), met een maximum van 1.050 euro. Bij andere ziekenfondsen die in een tussenkomst voorzien, is het bedrag vaak gelimiteerd tot 20% à 25%. Sommige geven dan weer geen tussenkomst, tenzij u er een tandzorgverzekering hebt afgesloten.

Tip: Vergelijk hier de voordelen die ziekenfondsen bieden

 

Goedkoopste

Zeggen de voordelen u weinig en wil u kiezen voor het goedkoopste fonds, dan bent u het best af met de Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsuitkering. Die biedt alleen de wettelijke diensten aan en geen aanvullende. U hoeft er dan ook geen lidgeld te betalen.

Bij de meer klassieke fondsen zijn de Socialistische Mutualiteiten van Brabant het goedkoopste met een lidgeld van 84 euro per persoon per jaar. De tarieven worden jaarlijks bepaald.

U kunt uw keuze maken op het moment van de eerste aansluiting, maar ook achteraf. Net zoals u kunt veranderen van bank, kunt u ook van de ene mutualiteit naar de andere overstappen.

 

Viermaal per jaar

U kunt op elk moment beslissen om te switchen. De feitelijke overstap gebeurt in het begin van elk kwartaal: dus op 1 januari, 1 april, 1 juli of 1 oktober. Tot die dag blijft u verzekerd bij het oude fonds, nadien begint u naadloos bij het nieuwe. Let wel: doe uw aanvraag tijdig. Mutualiteiten hebben enkele weken nodig om de overstap in orde te maken. Bent u te laat, dan moet u nog een trimester wachten. Daarnaast moet u minstens een jaar aangesloten zijn bij het ziekenfonds om te kunnen overstappen naar een ander.

 

  • Makkelijk vergelijken
  • Volledig aanbod
  • Onmiddellijk voordeel
Lees ook:

Andere tips over ziekenfondsen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.