, 23792

Overheid en ziekenfondsen financieren stoppen met roken

Overheid en ziekenfondsen financieren stoppen met roken

Wil u dit jaar eindelijk werk maken van het stoppen met roken? Dan geeft de overheid u een financieel duwtje in de rug. Daarnaast kunt u ook bij heel wat ziekenfondsen een tussenkomst krijgen.

Wie wil stoppen met roken, kan zich laten bijstaan door een tabacoloog. Dat is een professionele gezondheidswerker die een specifieke aanvullende opleiding heeft gevolgd.

De Vlaamse overheid draagt een deel van de kosten voor de raadpleging. Ze doet dat voor de eerste 4 uur aan individuele begeleiding of de eerste 12 uur bij een groepsbegeleiding.

Per kwartier betaalt de overheid voor een individuele sessie 7,50 euro zodat u zelf nog hoogstens 7,50 euro moet neertellen. Voor mensen die recht hebben op een verhoogde tussenkomst betaalt ze zelfs 14 euro zodat de betrokkene hoogstens nog maar 1 euro moet ophoesten.

Voor een groepsessie betaalt de Vlaamse overheid 2 euro per kwartier zodat u zelf nog hoogstens 1 euro moet bijleggen. Voor mensen met het recht op een verhoogde tussenkomst is dat respectievelijk 2,50 euro en 0,50 euro.

De tussenkomst van de overheid wordt rechtstreeks overgemaakt aan de tabacoloog.

Inwoners van Brussel en Wallonië die willen stoppen met roken, kunnen aanspraak maken op een tegemoetkoming voor acht raadplegingen voor rookstopbegeleiding en dat gespreid over twee kalenderjaren.  Voor zwangere vrouwen bedraagt de tegemoetkoming 30 euro. Voor anderen geldt 30 euro voor de eerste raadpleging van minstens 45 minuten en 20 euro voor de volgende raadplegingen van minstens 30 minuten.

 

Mutualiteiten

Ook de ziekfondsen doen een duit in het zakje. Bij de Christelijke Mutualiteit krijgt u een tegemoetkoming van 50 procent voor nicotinevervangende rookstopmiddelen (pleisters, tabletten, kauwgom, inhaler, mondspray), met een maximum van 50 euro per rookstopbehandeling bij een erkend tabacoloog, waar u minstens twee sessies moet volgen.

Ook de Liberale Mutualiteit Mutplus en Liberale Mutualiteit Oost-Vlaanderen en de Liberale Mutualiteit Plus geven een tussenkomst van 50 euro. Hij geldt voor leden die willen stoppen met roken, een behandeling onder medische begeleiding volgen en een erkend therapeutisch middel zoals bupropion en/of nicotinevervangende middelen (pleisters, kauwgom) gebruiken.

Hetzelfde is van toepassing voor de leden van de Socialistische Mutualiteit van Brabant.

Leden van De Voorzorg Antwerpen die zich laten begeleiden door een erkende tabacoloog met een overeenkomst bij Fit & Well2DAY betalen 16 euro voor een eerste raadpleging van een uur en 10 euro voor de opvolgsessies van een half uur. Voor mensen met recht op een verhoogde tegemoetkoming zijn de sessies zelfs gratis.

Voor leden van de Bond Moyson Oost-Vlaanderen kost de eerste consultatie bij tabacologen van Fit & Well2DAY 23 euro per uur, de eerste zes opvolgsessies van een half uur 12 euro en de volgende 23 euro. Voor het volgen van een groepstraject betalen ze 20 euro voor 4 sessies. Mensen met een verhoogde tegemoetkoming betalen 4 of 2 euro voor respectievelijk de eerste individuele sessie en 2 euro voor de opvolgsessies. Kiezen ze voor een groepsaanpak, dat hebben ze recht op 4 sessies van 90 minuten voor 12 euro..

De leden van het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds ontvangen ten slotte een tussenkomst van 50% (tot maximum 50 euro) per kalenderjaar en per persoon. Deze tussenkomst is geldig voor alle rookstopmiddelen en -behandelingen.

Tip: Hier vindt u een overzicht van de voordelen die u bij de verschillende ziekenfondsen hebt.

 

 

  • Makkelijk vergelijken
  • Volledig aanbod
  • Onmiddellijk voordeel
Lees ook:

Andere tips over ziekenfondsen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.