421, 24342

Stoppen met roken: hoe helpt uw ziekenfonds?

Stoppen met roken: hoe helpt uw ziekenfonds
Gianni D’Angelo

Wie van plan is te stoppen met roken, kan rekenen op heel wat steun. U kunt rekenen op tussenkomsten via de overheid, de wettelijke ziekteverzekering en soms de aanvullende verzekering. Maar hoe helpt uw ziekenfonds? Moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor een tussenkomst? Zijn er extra tegemoetkomingen?

Stoppen met roken, is niet gemakkelijk. Via de Vlaamse overheid hoeft wie in Vlaanderen woont alleen het remgeld te betalen bij een erkende tabacoloog. Wie jonger is dan 21 jaar en mensen met een verhoogde tegemoetkoming betalen voor een individuele begeleiding maximaal 1 euro per kwartier. Voor groepsbegeleiding gaat het om maximaal 0,50 euro per kwartier. Mensen zonder verhoogde tegemoetkoming betalen per kwartier maximaal 7,50 euro (individuele begeleiding) of 1 euro (groepsbegeleiding). Per kalenderjaar heeft u recht op vier uur individuele begeleiding of twaalf uur begeleiding in groep om in aanmerking te kommen voor de tussenkomst van de Vlaamse overheid. Beter vergelijkt u ziekenfondsen met elkaar om na te gaan welk ziekenfonds de grootste terugbetaling voorziet voor rokers.

Voor wie in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest of Wallonië woont, ziet de terugbetaling voor rookstopbegeleiding er anders uit. Een zwangere vrouw geniet 30 euro per zitting met een maximum van acht zittingen per zwangerschap. Beide gewesten voorzien voor andere rokers die willen stoppen een terugbetaling van 30 euro voor een eerste sessie per periode van twee kalenderjaren. Voor de volgende sessies betaalt u 20 euro met een beperking tot maximaal zeven zittingen.

De wettelijke ziekteverzekering draag ook haar steentje bij. Ze betaalt het medicijn Bupropion terug aan rokers van ouder dan 35 met chronisch obstructief longlijden (COPD).

 

Tussenkomst via de ziekenfondsen

Naast de steun via de overheid en de wettelijke ziekteverzekering bieden ook enkele ziekenfondsen een extra tussenkomst aan. Dat voordeel bekomt u via de aanvullende verzekering. Het verschilt van mutualiteit tot mutualiteit, soms zelfs per mutualiteitsafdeling.

CM

Bij de Christelijke Mutualiteit kunt u een tegemoetkoming van 50% voor nicotinevervangende rookstopmiddelen krijgen als alternatief voor medicatie op voorschrift met mogelijke nevenwerkingen, zoals Zyban of Champix. Het gaat om pleisters, tabletten, kauwgom, inhaler en mondspray. Het maximumbedrag dat u per rookstopbehandeling bij een erkend tabacoloog terugbetaald krijgt, bedraagt 50 euro. De rookstopmiddelen moeten zijn aangekocht bij een apotheker die in België gevestigd is of bij online apotheken die voorkomen op de lijst van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG). Om recht te hebben op die tussenkomst heeft u minstens twee sessies van een behandeling gevolgd bij een erkende tabacoloog en heeft u de rookstopmiddelen gekocht binnen de drie maanden na de eerste sessie bij de tabacoloog.

LM

De Liberale Mutualiteiten kiezen voor een eenmalige terugbetaling van maximaal 50 euro voor de aankoop van rookstopmiddelen of voor een rookstopbegeleiding. De rookstoptraining gebeurt via de Easyway-methode van Allen Carr.

Solidaris

Het rookstopvoordeel bij Solidaris is niet bij elke afdeling identiek. De afdeling Antwerpen trakteert haar leden die al tevergeefs pogingen hebben ondernomen om te stoppen met roken op een extra voordeel als ze zich laten begeleiden door een erkende tabacoloog met een overeenkomst bij Well2DAY. Als lid betaalt u in 2023 voor een intakeconsultatie van één uur 24 euro en voor een opvolgconsultatie van een half uur 12 euro. Wie lid is en een verhoogde tegemoetkoming heeft of jonger is dan 21, betaalt in 2023 4 euro voor de intake en 1 euro voor een opvolgconsultatie.

Wie aangesloten is bij de afdeling Oost-Vlaanderen betaalt voor het eerste consult rookbegeleiding van één uur 24 euro, net als voor de opvolgconsult van een half uur (als u geen recht meer heeft op terugbetaling via de Vlaamse overheid). Min 21-jarige leden en leden met een verhoogde tegemoetkoming betalen voor zo’n eerste consult 4 euro en per opvolgsessie maximum 2 euro.

De afdeling Brabant opteert voor een eenmalige tussenkomst van 50 euro. De leden moeten een behandeling volgen om te stoppen met roken en een erkend therapeutisch middel gebruiken, zoals bupropion en/of nicotinevervangende middelen zoals pleisters of kauwgom.

Solidaris Vlaanderen organiseert in januari 2023 gratis kennismakingssessies bij zijn tabacologen, een gratis webinar over stoppen met roken en een online groepscursus.

Op de websites van Solidaris West-Vlaanderen en Limburg vonden we geen informatie over extra voordelen om te stoppen met roken.

VNZ

De leden van het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds die stoppen met roken krijgen een tussenkomst van 50% op de aankoopprijs van rookstopmiddelen en -behandelingen met een maximum van 50 euro per kalenderjaar. Daarbij geldt de voorwaarde dat u geen recht heeft op een tussenkomst via de wettelijke ziekteverzekering. Wel mag u het voordeel cumuleren met de tussenkomst van de Vlaamse overheid voor de terugbetaling van rookstopbegeleiding.

Helan en NZVL

Op de websites van Helan en het Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen vonden we geen informatie over extra voordelen om te stoppen met roken.

Tip: Via de vergelijker van Spaargids achterhaalt u welke mutualiteit het best aansluit bij uw behoeften

 

  • Makkelijk vergelijken
  • Volledig aanbod
  • Onmiddellijk voordeel
Lees ook:

Andere tips over ziekenfondsen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.