, 23675

Welke mutualiteit betaalt de meeste van uw tandarts- en orthodontiekosten terug?

Welke mutualiteit betaalt de meeste van uw tandarts- en orthodontiekosten terug

Weinig patiënten kijken uit naar hun sessie in de tandartsstoel. De rekening waaraan u zich achteraf mag verwachten, draagt daar evenmin toe bij. Gelukkig maakt u aanspraak op een stevige terugbetaling. Hoeveel u uiteindelijk exact zelf betaalt, hangt af van de keuze van uw tandarts en ziekenfonds.

 

Geconventioneerd versus niet-geconventioneerd

Het RIZIV, de ziekenfondsen en de tandartsen leggen de tarieven voor tandartsbehandelingen vast. Ze sluiten een akkoord – ook wel conventie genoemd – over de kosten van de behandelingen en de eventuele terugbetalingen. 

De tandartsen bepalen zelf of ze die conventie volgen. Wanneer uw tandarts akkoord gaat, dan is hij geconventioneerd. Hij volgt dan de vooropgestelde tarieven. Een niet-geconventioneerde tandarts heeft de vrijheid de door hem gewenste prijzen toe te passen. Hij kan dus supplementen vragen bovenop de vastgelegde tarieven. Daarnaast zijn er partieel geconventioneerde tandartsen actief. Zij hanteren een tussenoplossing en werken driekwart van hun tijd aan conventieafspraken, tegenover een vierde aan vrij te kiezen tarieven. Om te weten tot welke categorie een tandarts behoort, volstaat het om de naam of het RIZIV-nummer van de tandarts in te voeren op de website www.riziv.be.

 

Wat is wettelijk terugbetaald?

Voor onder meer preventief mondonderzoek en zogenaamde conserverende verzorging zoals het dichten van gaatjes en tandprothesen krijgt u standaard een groot deel van de kosten terugbetaald.  Bij orthodontie, paradontologische zorg en implantaten is er een gedeeltelijke terugbetaling. Voor de tandartskosten die de wettelijke ziekteverzekering niet of slechts gedeeltelijk terugbetaalt, verschilt de tegemoetkoming van ziekenfonds tot ziekenfonds.

 

Verschil per mutualiteit en type verzorging

Voor orthodontie of het plaatsen van beugels betalen de Socialistische Mutualiteiten tot maximaal 372 euro terug, terwijl de tegemoetkoming bij het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds (VNZ) en het Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen (NZVL) kan oplopen tot 1.200 euro. Al hangt het exacte bedrag af van de duur van de behandeling. Bij De Voorzorg Antwerpen is zelfs een terugbetaling tot 1.425 euro mogelijk voor bijzondere aandoeningen op het vlak van orthodontie.

Bij een tandprothese lopen de vergoedingen eveneens uiteen. De meeste mutualiteiten komen voor 15% tot 25% tussen, maar de Christelijke Mutualiteiten (CM) voorzien in een tegemoetkoming van 60% van de kosten, tot een plafond van 1.050 euro. Voor preventieve behandelingen waarvoor geen tegemoetkoming van de wettelijke ziekteverzekering is voorzien, liggen de terugbetalingen dichter in elkaars buurt, met ongeveer 15% van de kosten. Al plafonneren Bond Moyson en De Voorzorg het totale bedrag op 200 euro om de twee jaar, terwijl Liberale Mutualiteit voor een jaarlijkse begrenzing van 100 euro kiest.

Voor tandbewarende verzorgingen zoals vullingen en tandextracties liggen de verschillen eveneens minder ver uit elkaar. De CM legt de tussenkomst niet vast in vaste percentages, maar voorziet een vergoeding op basis van de leeftijd en het inkomen.

 

Maak de vergelijking voor uw behoeften

Welke mutualiteit voor uw situatie het voordeligst is, hangt sterk af van uw specifieke noden op het vlak van tandzorg. Spaargids.be bundelt de tegemoetkomingen van de verschillende mutualiteiten per behandeling in een handig vergelijkend overzicht. U leidt eruit af dat ook de jaarlijkse lidgelden uiteenlopen: van 81,60 euro bij de Socialistische Mutualiteit Brabant tot 102,80 euro bij het Onafhankelijk Ziekenfonds. Het komt er dus op aan van die parameter eveneens in uw eindoordeel mee te nemen. Buitenbeentje is de Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (HZIV), die alle prestaties in het kader van de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen zonder de betaling van bijkomende bijdragen verzekert.

 

  • Makkelijk vergelijken
  • Volledig aanbod
  • Onmiddellijk voordeel
Lees ook:

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.