282, 22929

5 tips voor jongeren om werk te maken van hun spaarvoornemens

5 tips voor jongeren om werk te maken van hun spaarvoornemens

Jong geleerd, is oud gedaan. Dat geldt ook voor sparen. Toch zijn de verlokkingen voor jongeren om geld uit te geven vandaag groter dan ooit. Volgens de bankenfederatie Febelfin zegt ongeveer de helft van hen onvoldoende te sparen. Met volgende praktische tips lukt het misschien wel om hun eerste spaarvoornemens te realiseren.

Tijdens de coronacrisis bevroegen Febelfin en onderzoekersbureau Indiville duizend jongeren tussen 16 en 30 jaar. Uit het onderzoek blijkt dat de pandemie niet iedereen even zwaar treft. 52% gaf aan genoeg te sparen. 36% spaart zelfs meer dan voor de crisis. Daar tegenover staat dat veel jongeren piekeren over hun financiële situatie en het gevoel hebben onvoldoende centen opzij te zetten. Opvallend: 47% van de jongeren weet niet hoe u aan budgetbeheer doet. Hoog tijd dus om tot actie over te gaan. Volgende stappen moeten de beginnende spaarder op weg helpen.

 

1. Analyseer uw geldgewoontes

Om te beginnen sparen, is het goed om weten hoeveel centen u ter beschikking hebt en hoeveel u uitgeeft. Onder meer een eerste job, weekendwerk of zakgeld spijzen de kas. Aan uitgaande zijde bevinden zich misschien wel kleding, games en een abonnement voor data en telefonie. Verschillende banken maken die rekenoefening net iets gemakkelijker via een eigen budgetapp, maar ook in de appstore vindt u heel wat handige tools, zoals Wakosta?!

 

2. Inventariseer uw uitgaven

Essentiële of voor u persoonlijk onmisbare uitgaven plaatst u bovenaan de prioriteitenlijst. Andere bestedingen behoren tot de extra’s. Dat overzicht ziet er voor iedereen verschillend uit. Blijkt uit uw analyse dat u amper iets overhoudt, dan gaat u best na in welke extra’s u kunt snoeien.

 

3. Open een spaarrekening

Het rendement op een spaarrekening is niet meer wat het ooit geweest is. Vroeger boden jongerenrekeningen een gullere opbrengst, maar een analyse leert ons dat ook daar het vet van de soep is. Uitdagers op de markt als Aion Bank (Extended spaarrekening), MeDirect (Maandsparen Max) en Santander Consumer Bank (Vision +) bieden wel een rendement dat de wettelijke minimumrente ruimschoots overtreft. Al hoeft u nergens op meer dan 1% te rekenen.

Een spaarrekening fungeert dus eerder als motivator: door maandelijks te storten, ziet u het spaargedrag langzaam aandikken. Bovendien is de drempel om de centen uit te geven die op uw spaarrekening staan net iets groter dan bij een zichtrekening. Een spaarrekening stimuleert dus op die manier wat ze hoort te doen, namelijk sparen.

Tip: Deze spaarrekeningen leveren momenteel het meeste op!

 

4. Beperk kredieten

Veel producten en diensten zijn te koop op afbetaling. Dat is mogelijk via het verkooppunt of met behulp van een persoonlijke lening. U moet evenwel naast het aankoopbedrag ook nog intresten betalen, waardoor u dus een grotere schuldenlast meetorst en sparen niet meteen aan de orde blijkt.

Tip: Zoveel kost een persoonlijke lening

 

5. Verdiep u in de financiële wereld

Meer weten over geld en er graag mee bezig zijn, leidt volgens Febelfin tot minder geldzorgen en financiële problemen. De bankenfederatie lanceerde daarom de website mijngeldenik.be, met allerlei tips over onder meer zakgeld, sparen, belastingen en de loonbrief.

 

 

Lees ook:

Andere tips over persoonlijke leningen en spaarrekeningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.