, 23119

Amper 4 spaarrekeningen verslaan vandaag de inflatie

Amper 4 spaarrekeningen verslaan vandaag de inflatie

De stijgende inflatie is een nieuwe uppercut voor spaarders. Slechts vier spaarrekeningen bieden momenteel een rendement dat hoger ligt dan de inflatie. Op alle andere spaarrekeningen verdampt de waarde van uw spaargeld langzaamaan.

Spaarders kijken doorgaans enkel naar de rente van hun spaarrekening om te berekenen hoeveel hun spaarcenten opbrengen. Dat is een eenvoudige berekening: zet 25.000 euro op een spaarrekening met een rente van 0,11% (dat is het rentetarief van het merendeel van de spaarrekeningen momenteel) en dat levert na een jaar een renteopbrengst op van 27,5 euro. Dat is pover, maar het is tenminste iets. Of zo lijkt het toch.

Spaarders die hun reële opbrengst willen berekenen, moeten ook de inflatie in rekening brengen. Het inflatiecijfer geeft de gemiddelde prijsstijging weer van een mandje gevuld met allerlei consumptieartikelen. De inflatie geeft dus aan in welke mate het leven duurder wordt en bijgevolg de waarde van geld vermindert. Is de inflatie in een jaar tijd met 2% gestegen? Dan moet je voor de korf goederen die je vorig jaar met 100 euro kon kopen nu al 102 euro neertellen.

Lees ook: Betalen om te sparen: de nieuwe realiteit?

 

Inflatie stijgt

Momenteel stijgt de inflatie. In februari steeg de inflatie van 0,26% naar 0,46%. Die algemene prijsstijging is onder meer het gevolg van stijgende olieprijzen, een tekort aan zeecontainers om goederen te vervoeren en schaarste van computerchips. Op basis van de huidige maandvooruitzichten schat het Federaal Planbureau dat de gemiddelde jaarinflatie dit jaar uitkomt op 1,4% tegenover 0,74% in 2020. Dat is relevant voor spaarders. Want als de spaarrente lager is dan de inflatie, dan wordt het leven sneller duurder dan het spaargeld aangroeit. Anders gezegd: spaarders verliezen geld. Ze kunnen met het spaargeld dat ze nu op hun rekening zetten, binnen een jaar minder kopen dan ze vandaag kunnen.

 

Spaargeld verdampt

Een voorbeeld om te illustreren wat inflatie met uw spaargeld doet. De 25.000 euro die u op uw spaarrekening zette met een rente van 0,11% levert een renteopbrengst op van 27,5 euro. Als we uitgaan van een inflatie van 0,46%, dan komt het reële rendement van de spaarrekening daarentegen uit op -0,35% of een verlies van 87,5 euro. Het verlies loopt nog veel verder op als we uitgaan van de voorspelde jaarinflatie van 1,4%. Op de spaarrekening met daarop 25.000 euro aan een spaarrente van eveneens 0,11% verliest u dan al meteen 322,5 euro aan koopkracht.

Lees ook: Vijf valkuilen voor uw spaargedrag

 

Schade beperken

De enige manier om koopkrachtverlies te vermijden, is om te kiezen voor een spaarrekening met een hogere spaarrente. Het gros van de spaarrekeningen biedt momenteel louter de wettelijke minimumrente van 0,11%. Maar er zijn nog altijd spaarrekeningen die een hogere rente hebben.

Momenteel zijn er vier spaarrekeningen die de inflatie nog verslaan en een rente bieden die hoger ligt dan 0,46%. Het overzicht van de spaarrekeningen met de hoogste spaarrente vindt u op het renteoverzicht van Spaargids.be.

Zo biedt Aion een spaarrente van 1% op de Extended-rekening, waarvoor u weliswaar maandelijks lidgeld betaalt. Aan een inflatie van 0,46% groeit een spaarpotje van 25.000 euro na een jaar dan toch nog aan met 135 euro. Ook MeDirect, Santander Consumer Bank en bpost bank hebben nog spaarrekeningen met een rente van 0,55 tot 0,7%. Let wel: als de inflatie zoals voorspeld toch oploopt tot 1,4% of meer, verliezen spaarders ook met deze rekeningen aan koopkracht. Maar dan komt het er voor spaarders toch op aan om de schade zo minimaal mogelijk te houden door te kiezen voor de spaarrekeningen waarvan de rente nog het dichtst in de buurt komt van de inflatie.

 

 

Lees ook:

Andere tips over spaarrekeningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.