, 22950

Banken omzeilen steeds meer de 0,11% op spaarrekeningen

Banken omzeilen steeds meer de 0,11% op spaarrekeningen

Belgen zijn goed in het omzeilen van wetten. Bankiers vormen daar geen uitzondering op. Momenteel zijn ze creatief om geen rente meer te moeten betalen op hun spaarrekeningen.

Spaarrekeningen genieten van een minimumrente. Wettelijk moet de basisrente minstens 0,01% bedragen. Bovenop komt nog een getrouwheidspremie van minstens 0,10%. De basisrente wordt gegeven voor elke dag dat een bedrag op de rekening staat, de getrouwheidspremie voor tegoeden die een jaar ongewijzigd behouden blijven. Voor wie in dit laatste geval is, loopt de minimumvergoeding op de spaarrekening dus op tot 0,11%.

Die minimumrente geldt echter alleen voor zogenaamde gereglementeerde spaarrekeningen. Dat zijn spaarrekeningen die aan de voorwaarden voldoen om de spaarders te laten genieten van een vrijstelling van roerende voorheffing op de eerste schijf van 980 euro aan intresten. Daarvoor moeten ze inderdaad een basisrente en getrouwheidspremie bieden.

Hoewel de 0,11% alleen betaald moet worden aan wie zijn geld een volledig jaar laat staan – en dat is lang niet iedereen – vinden heel wat banken die minimumvergoeding nog te hoog. Dat komt omdat ze op de aangetrokken spaargelden die ze niet gebruiken om leningen toe te staan en die ze op hun beurt dus zelf parkeren bij de Europese Centrale Bank een strafrente van 0,50% moeten betalen.

Bijgevolg proberen de banken van deze verplichting af te raken.

Tip: Op rekeningen voor jonge klanten kun u vaak nog een hogere rentevergoeding krijgen

 

Al eventjes bezig

Een eerste stap in de omzeiling werd al door KBC gezet in 2016. De instelling zette toen alle spaarrekeningen op naam van bedrijfsklanten om in een niet-gereglementeerde bedrijfsspaarrekening, waarop de rente 0% was. De verplichting op een gereglementeerde spaarrekening geldt immers alleen voor particuliere klanten. Andere banken volgden snel.

Een niet-gereglementeerde spaarrekening is perfect legaal. Het betekent alleen dat de rekening niet meer aan de voorwaarden voldoet voor een vrijstelling van roerende voorheffing op de eerste schijf aan intresten.

 

 

Particulieren

Maar nu proberen de banken ook af te raken van hun verplichte rente op spaarrekeningen voor particulieren. Hier zette Triodos de trend. Ze zet alle klassieke gereglementeerde spaarrekeningen stop en verplicht haar klanten over te stappen naar niet-gereglementeerde. Die bieden net als de meeste spaarrekeningen op naam van bedrijven een rentevergoeding van 0%. En wie durft om er meer dan 500.000 euro op te plaatsen, moet zelfs 0,50% betalen.

Van Lanschot doet het anders. De private bank stopt met haar online bankmerk Evi in België om het te integreren in de moederbank. De spaarrekeningen van Evi worden daarbij wel afgeschaft. Bij de lancering van het bankmerk in december 2013 pakte de instelling nog uit met twee hoogrentende spaarrekeningen: een klassieke rekening die 1,75% opbracht en een getrouwheidsrekening die zelfs 2,10% bood.

NewB, de nieuwe bank die stilaan start met het aanbieden van een aanbod van spaar- en betalingsproducten, heeft al aangegeven dat ze met een spaarrekening komt die 0% opbrengt. Hier dus ook geen 0,11% meer.

ING voert een gemengd systeem in. De bank plafonneert het bedrag dat op een gereglementeerde spaarrekening kan worden gezet op 1 miljoen euro. Alles wat boven die grens uitkomt, wordt automatisch overgeschreven naar een zichtrekening met een rente van 0%. Tot ook hier een bedrag van 1 miljoen euro op staat. Wat daarboven komt, krijgt een negatieve rente van 0,50%.

 

Hek van de dam

Het is duidelijk dat het hek van de dam is. Bovendien wordt het probleem voor de banken steeds maar groter omdat de inlagen op spaarboekjes blijven aandikken. Eind augustus stond er al 292,1 miljard euro aan tegoeden op. De kaap van 300 miljard euro komt zo stilaan in zicht.

Tip: Vind hier de spaarrekeningen die nog meer dan 0,11% rente bieden

 

 

 

Lees ook:

Andere tips over spaarrekeningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.