282, 20122

Belegger wordt beter geïnformeerd over risico's, kosten en opbrengsten

Belegger wordt beter geïnformeerd over risico's, kosten en opbrengsten

Wie belegt, moet vanaf vandaag beter worden geïnformeerd over de risico’s en de kosten die gepaard gaan met zijn investering. Dat is een gevolg van het van kracht worden van de nieuwe Europese richtlijn MiFID II.

Spaarders die advies vragen aan hun bankier of makelaar over aandelen, obligaties en complexe financiële producten moeten hiervan voortaan een schriftelijk verslag krijgen. Daarin moet de expert aanduiden waarom hij iets aanraadt en waarom dit in overeenstemming is met het profiel van de klant. Dit document moet bovendien vooraf worden overhandigd, waarna de klant het tekent voor akkoord. 

Na de transactie moet de klant vervolgens aan de klant melden op welke beurs en wanneer hij de betrokken transactie heeft uitgevoerd, alsook tegen welke prijs dit gebeurde en welke kosten en commissielonen ermee gepaard gingen.

De bankier moet bovendien alle transacties met aan- en verkopen van aandelen melden aan de FSMA. Dit moet het voor de toezichthouder makkelijker maken om eventuele misbruiken van voorkennis of marktmanipulatie op te sporen. De bankier heeft daarom uw rijksregisternummer nodig. Voor bedrijven geldt een soortgelijk nummer, de Legal Entity Identifier.

Kiest de belegger er daarentegen voor om zijn vermogen door de bank zelf te laten beheren, dan moet hij worden gewaarschuwd van zodra de totale waarde van zijn beleggingen met 10% is gedaald en vervolgens bij elk veelvoud van 10%.

Ten slotte voert de nieuwe Europese richtlijn voor het verhandelen van aandelen een nieuw systeem voor zogenaamde tick sizes in. Dat is het minimale prijsinterval, waarmee een koers op de beurs kan stijgen of dalen. Het is verschillend van effect tot effect en hangt af van de koers en van het aantal verhandelde effecten per dag. Zo stijgt of daalt het aandeel van KBC in stapjes van 0,02 euro.

Fondsen

Ook voor de aan- en verkoop van beleggingsfondsen verandert een en ander. De belegger moet voortaan een gedetailleerd overzicht krijgen van alle kosten die gepaard gaan met zijn aankoop, alsook welke impact die kunnen hebben op het rendement van zijn belegging.

Voorts wordt een onderscheid gemaakt tussen onafhankelijke en afhankelijke verdelers. De eerste groep biedt zijn klanten een waslijst aan fondsen van diverse beheerders aan, de tweede kan zich beperken tot het leveren van zogenaamde huisfondsen.

Wie zich als onafhankelijk opwerpt, mag van de beheerder van de fondsen geen vergoedingen ontvangen. Tot nog toe gebeurde dat wel, waardoor de adviseur soms in de verleiding kon komen om het fonds te promoten waarop hij het hoogste commissieloon ontving zonder dat de klant dit merkte.

Een bank die niet-onafhankelijk advies verleent, mag nog altijd een deel van de beheersvergoedingen ontvangen, maar ze moeten dit wel melden aan de klant, alsook hoeveel ze bedragen. Deze laatste regeling geldt ook platformen voor de aankoop van fondsen door beleggers die hun zaken zelf beredderen zonder bijkomend advies van de bank.

Lees ook:
- Consument krijgt gedetailleerde info over brandpolis en autoverzekering
- Indexering van bedragen voor sparen en beleggen
- Goede voornemens voor uw geld in 2018

Lees ook:

Andere tips over beleggingsfondsen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.