282, 23015

Belg niet gerust in zijn pensioen

Belg niet gerust in zijn pensioen

Een meerderheid van de Belgen vreest geen comfortabel leven meer te leiden na zijn pensioen. In hoofdzaak financiële onzekerheid ligt hiervan aan de basis. Vooral jonge generaties vertrouwen er niet meer op dat de overheid hun pensioen zal blijven garanderen, blijkt uit de Financiële Gemoedsrust Barometer van levensverzekeraar NN.

Met de Financiële Gemoedsrust Barometer zoomt NN in op de gemoedsrust van de Belg over zijn financiële situatie. Daaruit blijkt dat we ons in het najaar al iets geruster toonden dan bij het begin van de coronacrisis. Toch is er van optimisme weinig sprake. Gemiddeld gelooft amper 16% van de Belgen na pensionering een comfortabel leven te hebben. Het valt daarbij op dat vooral jongere generaties en vrouwen zich sceptisch tonen. Met de leeftijd stijgt het vertrouwen. Maar ook in de leeftijdscategorie tussen 50 en 64 jaar vreest de helft van de bevraagden het ergste.

 

Gelatenheid

Het is vooral de financiële situatie na pensionering die zorgen baart. Slechts 18% van de Belgen toont zich helemaal akkoord met de stelling dat de overheid de pensioenen kan blijven uitbetalen wanneer hun pensioenleeftijd is aangebroken. Toch nemen we niet massaal het heft in eigen handen. 38% acht zich niet verantwoordelijk om te sparen voor een toereikend pensioen. Daar tegenover staat dat 28% verwacht nog geld te moeten blijven verdienen tijdens zijn pensioen. Het is een stelling die vooral gepensioneerden beamen.

 

Inkomstennood tijdens pensioen

Bart Chiau, expert bij NN en professor aan de faculteit economie van de UGent, wijst erop dat veel vijfenzestigplussers nog bruisen van energie en volop willen genieten van onder meer hun hobby’s, reizen en etentjes. In combinatie met een stijgende levensverwachting leidt dat niet zelden tot een nood aan extra inkomsten in het tweede deel van de pensionering, bijvoorbeeld om zorgfacturen te betalen. Hij verwacht ook dat de financiële ongerustheid door de gevolgen van de huidige gezondheidscrisis nog kan toenemen.

 

Beperkte kennis

De onderzoekers kwamen tevens tot de bevinding dat vooral jongeren niet weten hoeveel ze moeten sparen voor hun pensioen. Daarnaast blijkt de kennis over pensioenplanning gering. Gemiddeld beoordeelt amper 19% van de Belgen zijn algemene kennis rond dat thema met een score van 8 op 10 of hoger. Meer dan de helft van de Belgen geeft zichzelf een onvoldoende.

 

Hoe actie ondernemen?

Om meer inzicht te verwerven in het bedrag van uw wettelijk pensioen en wanneer u de pensioenleeftijd bereikt, vormt Mypension.be van de federale overheid een handig hulpmiddel. Een maandelijks spaarbedrag en pensioensparen dragen dan weer bij tot uw appeltje voor de dorst.

Tip: Bekijk hier welke pensioenspaarverzekeringen het hoogste rendement bieden.

 

 

 

 

Lees ook:

Andere tips over pensioenspaarfondsen en pensioensparen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.