, 23027

Betalen om te sparen: de nieuwe realiteit?

Betalen om te sparen: de nieuwe realiteit

Een negatieve rente, het schrikbeeld van de sparende Belg, rukt ook in ons land op. Betalen we binnenkort om te sparen en hoe kunnen we eraan ontsnappen?

De lage spaarrentes zijn deels het gevolg van het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Ze beslist over de intrestvoeten die de banken krijgen als ze er hun geld aanbieden. Die intrestvoeten zijn al een tijdje negatief. Het kost banken dus om er hun geld te parkeren. De ECB wil banken met die strafrente stimuleren om geld uit te lenen en het niet op te potten. Maar de keerzijde daarvan is dus dat banken niet echt zitten te wachten op spaargeld, want dat kost ze geld.

 

Wettelijke minimumrente

De vraag is of de banken die kosten doorrekenen aan de spaarder. Dat kunnen ze tot op vandaag slechts in beperkte mate, aangezien er in ons land een minimale rentevoet geldt (0,01% basisrente en 0,10% getrouwheidspremie) voor gereglementeerde spaarrekening. Bedrijven en grote institutionele beleggers moeten soms wel al betalen om geld bij de bank te plaatsen.

Lees ook: Deze spaarrekeningen bieden meer dan de minimumrente

Wat met niet-gereglementeerde spaarrekeningen?

Naast gereglementeerde spaarrekeningen bestaan er ook niet-gereglementeerde spaarrekeningen. Die spaarproducten maken geen onderscheid tussen de basisrente en de getrouwheidspremie, kennen een ander fiscaal regime en zijn niet gebonden aan een wettelijke minimumrente. Dat opent dus de weg naar een negatieve spaarrente.

 

Zij hanteren nu al een negatieve rente

Verschillende banken kennen via een niet-gereglementeerde spaarrekening vandaag al een negatieve rente toe. We selecteerden enkele opmerkelijke voorbeelden.

Private bank Puilaetco – toen nog Puilaetco Dewaay – rekende ruim een jaar geleden als eerste speler op de Belgische markt een strafrente voor vermogende klanten aan. Spaarders betalen er een rente van 0,50% wanneer ze er bedragen boven 5 miljoen euro stallen.

Triodos Bank verving onlangs dan weer haar gereglementeerde spaarrekeningen door twee niet-gereglementeerde spaarboekjes. De klanten kregen er de keuze om hun spaargeld over te zetten naar zo’n niet-gereglementeerde spaarrekening of hun spaargeld elders te plaatsen. De rente op de nieuwe Triodos spaarrekening  bedraagt 0% voor spaartegoeden tot 500.000 euro. Voor bedragen boven de 500.000 euro past de bank een negatieve rente toe van -0,50%. Triodos Bank nam die beslissing naar eigen zeggen om haar rol als meest duurzame bank evenwichtig verder te zetten.

ING België voerde op 1 januari 2021 een maximumsaldo van 1 miljoen euro voor gereglementeerde rekeningen in. Bedragen boven 1 miljoen euro op een gereglementeerde spaarrekening schrijft de bank over op een ING-zichtrekening met een rente van 0,00%. Vanaf 1 miljoen euro rekent ING België op die rekening een negatieve rente van -0,50% aan.

 

Alternatieven

De negatieve rente is vandaag dus enkel van toepassing op vermogende klanten. De meeste particuliere spaarders kunnen vooralsnog op beide oren slapen. Maakt uw bank de shift naar een niet-gereglementeerde spaarrekening, dan hoeft u haar niet noodzakelijk te volgen. U kunt er dus voor opteren om uw centen bij een andere financiële instelling te plaatsen of speculeren op een hoger potentieel rendement door de beleggingsmarkt op te gaan. 

 

Filosofie boven spaarrente

Niet onbelangrijk is dat er ook consumenten zijn die de filosofie van de bank boven de spaarrente verkiezen. NewB afficheert bijvoorbeeld een rente van 0%, maar die nieuwe coöperatieve bank garandeert haar klanten wel dat ze het geld aanwendt om projecten te financieren die de transitie naar een duurzame en ethische economie vooruit helpen.

 

 

Lees ook:

Andere tips over spaarrekeningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.