282, 24270

Blijft voorhuwelijkssparen interessant?

Blijft voorhuwelijkssparen interessant
Gianni D’Angelo

Jongeren die willen sparen, kunnen aan voorhuwelijkssparen doen. Een beperkt aantal mutualiteiten blijft die formule aanbieden. Vooral de hoge rentevoeten zijn bijzonder aantrekkelijk. Maar daar tegenover staat dat het soms lang wachten is voordat het gespaarde geld beschikbaar is.

Voorhuwelijkssparen of jongerensparen is een spaarplan waarvoor jongeren alleen bij mutualiteiten terecht kunnen. Momenteel reiken slechts enkele ziekenfondsen de formule nog aan. De jongere stort jaarlijks een bedrag. Dat gespaarde geld inclusief intresten kan hij of zij pas later aanspreken: wanneer de jongere trouwt, wettelijk samenwoont of dertig jaar wordt. Zodra de spaarder dertig wordt, houdt het voorhuwelijkssparen automatisch op en krijgt hij of zij het geld ter beschikking. Dus ook wie dan nog niet getrouwd is of nog niet wettelijk samenwoont. Bij huwen of wettelijk samenwonen is de opbrengst wel hoger dan in het geval dit niet het geval is op dertigjarige leeftijd.

 

Voorwaarden

Om aan voorhuwelijkssparen te kunnen doen, moet u in de eerste plaats aangesloten zijn bij een mutualiteit die de formule aanbiedt. Momenteel zijn dat enkel NZV, VNZ en Solidaris (Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen). Instappen kan vanaf 14 en tot 26 jaar. Eén keer per jaar mag u geld storten. Hoeveel u jaarlijks stort, is gelimiteerd: minimaal 18 euro en maximaal 48 euro.

 

Intresten

Maximaal 48 euro per jaar lijkt niet veel, maar de intresten zijn dan weer wel interessant. De rentevoeten liggen een pak hoger dan die van een traditionele spaarrekening bij een bank. Voor wie nu 14 is, met voorhuwelijkssparen begint en dat tot zijn dertigste volhoudt, kunnen de rentevoeten oplopen tot 125%. Alles hangt af van de duur van de periode waarin u spaart. Naarmate u langer spaart, lopen de interesten op. De opbrengst van voorhuwelijkssparen geldt wel eenmalig op het gespaarde eindbedrag.

Het voorhuwelijkssparen brengt meer op dan de klassieke spaarrekening. Bij de meeste spaarrekeningen blijft de totale interest doorgaans beperkt tot het wettelijke minimum van 0,11%, al zijn er enkele uitschieters die een hogere rentevoet aanbieden zoals Santander Consumer Bank, CKV, MeDirect, bpost bank en izola Bank. Aan sommige van die spaarrekeningen zijn wel bepaalde voorwaarden verbonden.

De meeste banken bieden ook spaarformules voor jongeren aan, maar de rentevoeten liggen ook hier bij de meeste instellingen niet hoger dan 0,11%, al heeft CPH momenteel drie spaarrekeningen met rentevoeten tussen 0,25 en 0,55%. Aan die spaarrekeningen zijn wel voorwaarden verbonden. Het Jongerenboekje van Europabank garandeert een intrestvoet van 0,20%.

Tip: Vergelijk hier de opbrengst van de spaarrekeningen in ons land

Tip: Vergelijk hier de opbrengst van jongeren- en babyrekeningen in ons land

 

 

 

 

Lees ook:

Andere tips over spaarrekeningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.