282, 22660

Checklist voor een zomerschoonmaak in uw financiën

Checklist voor een zomerschoonmaak in uw financiën

De zomervakantie vormt de ideale gelegenheid om orde te scheppen in uw financiën. Hoewel dat klusje niet meteen tot de verbeelding spreekt, bespaart u er op langere termijn heel wat tijd mee. Bovendien stuit u waarschijnlijk ook op budgettair spaar- en besparingsopportuniteiten. Wij bundelden enkele tips in een handige checklist.

 

1. Creëer het nodige overzicht

Het spaargeld van de consument situeert zich veelal op verschillende spaar- en zichtrekeningen bij een brede waaier van banken. Zorg ervoor dat u een totaalbeeld krijgt, dat u toelaat om uw totale vermogen beter in te schatten. De meeste grootbanken bieden daartoe de mogelijkheid om de zicht- en spaarrekeningen van andere banken ook via hun online app te checken, al kan het uiteraard ook gewoon in een nostalgisch schriftje. 

 

2. Bundel uw spaarproducten

Niemand is gebaat bij een kluwen van rekeningen. Niet zelden beschikt u bijvoorbeeld nog over een jeugdspaarboekje met een bescheiden saldo of een spaarrekening die u ooit opende om een specifiek spaardoel te verwezenlijken. Bieden die hetzelfde rendement, dan bundelt u die centen best op één rekening.

 

3. Toets uw rendement af

De spaarrentes scheren al lang geen hoge toppen meer. De meeste grootbanken beperken zich tot het wettelijk vastgelegde minimumrendement van 0,11% (0,01% basisrente en 0,10% getrouwheidspremie). Toch kan het beter. Via Spaargids.be stelt u in enkele muisklikken vast welke banken tot vijf keer meer intrest bieden.  

Tip: Ga hier na welke banken het hoogste rendement bieden

 

4. Betaal uw schulden af

Beschikt u over een stevige spaarbuffer, dan valt de volledige of gedeeltelijke terugbetaling van uw woonkrediet te overwegen. De kredietgever mag daar wel een wettelijk begrensde wederbeleggingsvergoeding voor vragen. U moet er ook rekening mee houden dat u niet langer aanspraak maakt op de fiscale voordelen voor de nog resterende kredietjaren.

 

5. Heronderhandel uw woonkrediet

De gemiddelde rente voor een woonkrediet met een looptijd van twintig jaar bedroeg volgens de rentebarometer van Immotheker op 2 juli 1,35%. Kopers deelden via Spaargids.be zelfs al offertes die ruim onder de grens van 1% duiken. Wie enkele jaren geleden een woonlening afsloot, moest toen waarschijnlijk vrede nemen met een significant hogere rentevoet. Hoog tijd dus om te evalueren of u voordeel haalt uit een herziening.

U kunt een herfinanciering afsluiten bij uw eigen bank. In dat geval betaalt u als wederbeleggingsvergoeding drie maanden intrest op het bedrag van uw oude lening. Sluit u een herfinanciering af bij een andere bank, dan betaalt u daarnaast ook nog notariskosten, kosten voor de inschrijving van de hypotheek in het voordeel van de nieuwe bank en kosten voor de schrapping van de hypothecaire waarborg in het voordeel van de oude bank. De handige ‘simulator herfinanciering’ van Spaargids.be maakt de totaalbalans op voor uw concrete situatie, waardoor u in enkele muisklikken verneemt of een herfinanciering aangewezen is.

Tip: Simuleer hier de herfinanciering van uw hypothecaire lening

 

6. Neem uw verzekeringen onder de loep

Zonder dat ze zich er bewust van zijn, beschikken veel consumenten over twee verzekeringen voor hetzelfde risico. Toets dus zeker af of u niet dubbel verzekerd bent en bijgevolg ook dubbel betaalt. Of misschien is uw verzekering te duur voor het risico dat u loopt. Is uw auto al enkele jaren oud? Dan evalueert u ook best of een omniumverzekering nog nuttig is.   

Tip: Vergelijk hier de verschillende condities bij de autoverzekeraars

 

 

Lees ook:

Andere tips over autoverzekeringen en spaarrekeningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.