Daems wil fiscaal voordeel spaarboekjes uitbreiden

0
Reageer
Daems wil fiscaal voordeel spaarboekjes uitbreidenSenator Rik Daems (Open Vld) heeft een wetsvoorstel klaar dat de bestaande fiscale vrijstelling van 1.880 euro op spaarboekjes uitbreidt naar nieuwe aandelen en staatsbons.

Met een recordbedrag van meer dan 230 miljard euro op de spaarboekjes kan men gerust stellen dat Belgen zich tegenwoordig te pletter sparen. Helaas verliezen we hierdoor letterlijk geld omdat de inflatie hoger is dan de aangeboden rente.

Bovendien blijkt uit een rondvraag bij 1000 Belgen dat bijna de helft (43%) minder geld op het spaarboekje zou zetten, mocht het fiscaal voordeel verdwijnen. Momenteel zijn de interesten op spaarboekjes vrijgesteld van roerende voorheffing tot 1.880 euro. De interesten boven dit bedrag worden belast tegen 15%.

Door de verhoging van de roerende voorheffing op verschillende spaarproducten van 15 naar 21% blijft het spaarboekje nog steeds fiscaal aantrekkelijk. De Open Vld-senator stelt nu dus voor om dat fiscaal voordeel uit te breiden naar staatsbons en nieuwe aandelen om op die manier spaargeld aan te wenden voor de reële economie.

Ook minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) uitte recentelijk zijn bezorgdheid over de spaarkramp van de Belgen. Volgens hem is er behoefte aan meer risicokapitaal en hij hoopt dan ook dat gezinnen hun spaargeld meer in aandelen steken. Een voorstel dat gemengde reacties uitlokt. Het kabinet van vicepremier Johan Vande Lanotte (sp.a) noemt het idee positief, maar Groen verwerpt het. Kamerlid Stefaan Van Hecke zou liever een veilig product op de markt brengen om het spaargeld te mobiliseren, bijvoorbeeld een spaarboekje met een iets hogere rente via de staatsbank Belfius.

Vindt u het artikel interessant? Geef uw score
(4 stemmen, gemiddeld 4 van de 5)


Categorie: Algemeen nieuws over sparen