, 23573

De vier pijlers van je pensioen

De vier pijlers van je pensioen

Het klinkt als iets voor later, maar toch kan je niet vroeg genoeg beginnen met de opbouw van je pensioen. Daarbij is het vooral aangewezen om je wettelijke pensioen aan te vullen. Dat kan op verschillende manieren.

In België vormen vier pijlers de basis van ons pensioenlandschap.

 

Eerste pijler: het wettelijke pensioen

Het bedrag van het wettelijke pensioen hangt af van je loon, het aantal jaren arbeidsjaren en het statuut dat je had: werknemer, zelfstandige of ambtenaar. Bij werknemers en zelfstandigen is ook de gezinssituatie bepalend.

De website Mypension.be biedt inzicht in het verwachte wettelijke pensioenbedrag. Helaas volstaat het doorgaans niet om je huidige levensstandaard na je loopbaan te behouden. Bovendien wapent het je vaak onvoldoende tegen financiële tegenslagen of onverwachte kosten. Dat verklaart ook meteen het belang van de andere pensioenpijlers.

 

Tweede pijler: het aanvullend pensioen

Werkgevers kunnen in een groepsverzekering of een pensioenfonds voorzien voor hun werknemers. De werkgever en eventueel ook de werknemer storten daarin premies die een fiscaal voordeel opleveren. Je ontvangt het aanvullende pensioen op de wettelijke pensioenleeftijd. Je kan ook zelf voor een aanvullend pensioen sparen. Dat heet het Vrij Aanvullend Pensioen voor Werknemers (VAPW).

Zelfstandigen bouwen een Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) op.  Dat kunnen ze aanvullen met een individuele pensioentoezegging (IPT) voor zelfstandigen met een vennootschap en een pensioenovereenkomst voor zelfstandigen (POZ) voor zelfstandigen die werken als natuurlijk persoon. Voor statutaire ambtenaren bestaat er geen aanvullend pensioen van de tweede pijler.

 

Derde pijler: pensioen- en langetermijnsparen

In de derde pijler bouw je zelf op een fiscaal voordelige manier een aanvullend pensioen op. Dat gebeurt via het pensioensparen en/of het langetermijnsparen.

Pensioensparen biedt twee opties: een pensioenverzekering met gegarandeerd rendement en een pensioenspaarfonds met beursgerelateerd rendement. In  beide gevallen gelden fiscale maximumbedragen. Bedragen tot 990 euro leveren je een belastingvermindering op van 30%, met een fiscaal voordeel van maximaal 297 euro. Voor stortingen tussen 990 en 1.270 euro bedraagt de belastingvermindering 25%, goed voor een maximaal fiscaal voordeel van 317,5 euro.

Tip: Ga hier na hoe pensioenspaarverzekeringen de voorbije jaren hebben gepresteerd

Het maximumbedrag voor het langetermijnsparen bedraagt 2.350 euro voor het jaar 2021. Dat bedrag gaat gepaard met een belastingvoordeel van 30% of 705 euro. Hoeveel fiscaal voordeel je exact ontvangt, hangt af van je inkomen. Het is mogelijk om langetermijnsparen te combineren met pensioensparen.

 

Vierde pijler: individueel sparen

De vierde pijler omvat de persoonlijke spaarinspanningen waarvoor je geen fiscaal voordeel ontvangt. Daartoe behoren onder meer spaarrekeningen, beleggingsfondsen en verzekeringsproducten. Vastgoed maakt ook vaak deel uit van de vierde pijler, al beschouwen sommigen dat als een vijfde pensioenpijler.

Tip: Ontdek hier welke spaarrekeningen een hoger rendement van 0,50% bieden

 

 

Lees ook:

Andere tips over langetermijnsparen, pensioenspaarfondsen, pensioensparen, POZ, vapw en VAPZ

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.