282, 22331

Een negatieve rente vermijden? Betaal uw belastingen vooraf!

Betaal uw belastingen vooraf

De negatieve rente heeft haar intreden gedaan in België. De private bank Puilaetco Dewaay rekent vanaf 1 december 0,50% strafrente aan voor bedragen boven 5 miljoen euro. Maar wie wil kan die makkelijk vermijden. Het volstaat om de belastingen vooraf te betalen.

Banken zijn verplicht om hun klanten een minimale rentevergoeding te geven als ze hun geld op een spaarrekening plaatsen. De basisrente voor elke dag dat een bedrag op de rekening staat, mag niet lager zijn dan 0,01%. Daar bovenop moet nog een getrouwheidspremie van 0,10% komen voor gelden die een jaar onaangeroerd blijven.

Deze minimumrente geldt evenwel alleen voor de zogenaamde gereglementeerde spaarrekeningen. Dat zijn rekeningen die genieten van een vrijstelling van roerende voorheffing op de eerste schijf van 980 euro aan intresten.

De rekening van Puilaetco Dewaay voldoet niet aan die voorwaarden. Ze biedt alleen een basisrente en geen getrouwheidspremie. Daardoor valt ze niet onder die regeling en mag ze een negatieve rente aanrekenen.

Dat de bank nu overgaat tot een negatieve rente komt omdat ze zelf ook rente moet betalen op gelden die ze doorplaatst bij de centrale bank. Voor aangetrokken spaargeld dat de bank aantrekt en niet omzet in leningen en vervolgens op een rekening bij de centrale bank zet, moet ze een strafrente van 0,50% betalen. Op die manier wil de centrale bank bereiken dat commerciële banken zoveel mogelijk leningen toestaan, waarmee ze de economie stimuleren.

 

Voorafbetaling van belastingen

Toch kunnen de particuliere klanten van Puilaetco Dewaay en anderen die strafrente perfect vermijden. Een eerste manier is het voorafbetalen van belastingen.

Bij loontrekkenden wordt door de werkgever elke maand bedrijfsvoorheffing afgehouden. Dat geldt als een voorafbetaling op het uiteindelijke bedrag dat ze aan de fiscus verschuldigd zijn. Soms volstaat die voorafbetaling echter niet en moet de betrokkene na de ontvangst van zijn aanslagbiljet nog een bijbetaling doen. Die bijbetaling kan hij vermijden door een extra voorafbetaling te doen. Hij krijgt daar zelfs een belastingvermindering – de zogenaamde bonificatie - voor.

Dit jaar is er nog één voorafbetaling mogelijk, namelijk voor 20 december. Wie daarvan gebruik maakt, vermijdt later te moeten bijbetalen. Bovendien levert ze een belastingvermindering van 0,75% op het voorafbetaalde bedrag op. Dus een pak meer dan wat op een spaarboekje te verdienen is. Wat daarentegen te veel werd voorafbetaald – bovenop het bedrag dat u uiteindelijk bovenop de bedrijfsvoorheffing moet bijbetalen - krijgt u gewoon terug, dus zonder belastingvermindering. Dat komt dus neer op een rente van 0%, nog altijd beter dan een negatieve rente bij de bank.

Bij zelfstandigen werkt het lichtjes anders. Zij zijn verplicht om voorafbetalingen te doen. Doen ze dat niet, dan worden hun belastingen verhoogd met een boete. Anders gezegd: zij moeten voorafbetalingen doen om een boete te vermijden.

Toch kunnen ook zij meer afbetalen dan nodig is om de vermeerderingen te vermijden. In dat geval komen ze in beperkte mate ook in aanmerking voor de bonificatie of belastingvermindering. En ook hier geldt: wat bovenop te veel werd betaald, wordt gewoon terugbetaald. Dus zonder strafrente.

 

Spaarverzekeringen

Maar wellicht zijn er nog andere mogelijkheden om een negatieve rente te vermijden. Denk maar aan een tak21-spaarverzekering. Die biedt voor een vaste periode een gewaarborgde basisopbrengst. Bovenop kunt u nog een winstdeelneming krijgen indien de verzekeraar erin slaagt om uw inleg met winst te herbeleggen en zijn financiële toestand dat toelaat.

Zelfs als de gewaardeerde basisrente 0% is en alle opbrengsten moeten komen van de winstdeelnemingen, kan dat beter zijn dan een negatieve rente. Tenzij natuurlijk de instapkosten en instaptaksen van de spaarverzekering te hoog uitvallen.

De opbrengst van tak21-spaarverzekering is vrijgesteld van roerende voorheffing als ze minstens acht jaar loopt. Die periode start bij de opening van de rekening. Dat er latere bijstortingen gebeuren, verandert hieraan niets.

Tip: Hier vindt u de rendementen van een aantal tak21-spaarverzekeringen

https://www.spaargids.be/sparen/tak-21.html

 

Beleggingen

Bent u echt op zoek naar een hoger rendement, dan zal u moeten overstappen op beleggen. Dat betekent dat u afhankelijk wordt van het reilen en zeilen op de financiële markten. Bij een positieve beurs kunt u aanzienlijk winnen. Maar de wind kan ook tegenzitten, waardoor u (aanzienlijke) verliezen kunt lijden.

De scherpe kantjes kunt u hiervan afhalen door te investeren in een beleggingsfonds. Zo spreidt u uw risico’s. U bent dan nooit afhankelijk van de evolutie van één of slechts enkele aandelen. Al belet dit niet dat u ook hiermee nog verliezen kunt oplopen.

Tip: Hier vindt u het rendement van een reeks beleggingsfondsen

https://www.spaargids.be/sparen/beleggingsfondsen.html

Of nog: u kunt kiezen voor een beleggingsplan. Dan spreidt u uw beleggingen niet alleen over meerdere aandelen en/of obligaties, maar ook in de tijd. U stapt dan nooit met uw volledig kapitaal in op het slechtste moment. Door zowel te kopen in goedkope als in dure tijden, vlakt u de schommelingen wat uit.

Tip: Hier vindt u de opbrengsten van een aantal beleggingsplannen

https://www.spaargids.be/sparen/beleggingsplan-rendement-vergelijken.html

 

Matras = verliezen

Sommige mensen denken dat ze de negatieve rente kunnen vermijden door hun geld af te halen en in een kluis of onder de matras te leggen. Maar ook dat is een foutieve perceptie. Geld dat gewoon blijft liggen, verliest aan koopkracht. Het volstaat te kijken naar wat u vandaag met 1.000 euro kunt doen. Dat is een pak minder dan wat u met diezelfde 1.000 euro vijf of tien jaar geleden had kunnen doen. Passief blijven staat dus ook gelijk aan verliezen.

 

 

Lees ook:

Andere tips over beleggingsfondsen, beleggingsplannen en TAK 21

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.