282, 23920

Gescheiden en een minderjarig kind: welke rol speelt uw ex bij de erfenis?

Gescheiden en een minderjarig kind

U hoopt uiteraard zo lang mogelijk aan de zijde van uw kroost te staan. De gevolgen van het overlijden van één van de ouders op de erfenis voor het minderjarig kind, is iets waar we liever niet stil bij staan. Toch loont het - in het bijzonder bij een moeizame scheiding - om rekening te houden met dat scenario. Onderneemt u geen actie, dan heeft uw ex misschien wel een grotere invloed op uw erfenis dan u zelf had gewild.

Bij het overlijden van één van de ouders ligt het vruchtgebruik van de goederen van een minderjarig kind bij de overlevende ouder. Volgens de wetgeving mag de langstlevende partner in de geërfde woning verblijven en tevens huur, rente en beleggingsinkomsten innen. Bij een erfenis van aandelen kan de overlevende ouder tot de achttiende verjaardag van het kind ook nog diens stemrecht binnen het bedrijf uitoefenen. De spaarcenten van de kinderen en de inkomsten uit bijvoorbeeld een vakantiejob vallen buiten de regels rond het vruchtgebruik.

 

Knelpunt in geval van wantrouwen tussen ex-partners

Wanneer beide ouders nog samen zijn of een gezamenlijke eigendom hebben, hoeven die regels geen probleem te vormen. In die situaties verwerft de langstlevende partner hoe dan ook het recht op het vruchtgebruik op de gezinswoning of bepaalde rechten die rechtstreeks voortvloeien uit het mede-eigenaarschap. Bij een scheiding met wederzijds vertrouwen schept het feit dat uw ex-partner het vermogen van het kind beheert misschien gemoedsrust.

Het plaatje ziet er anders uit wanneer alle vertrouwen tussen beide ex-partners zoek is geraakt. Hoewel u dat dan waarschijnlijk niet liever niet wenst, kan uw ex toch het vruchtgenot krijgen over goederen die het kind toekomen. De overlevende ouder mag strikt juridisch zelfs tot de meerderjarigheid van het kind in het huis van zijn ex-partner wonen, zonder er zelf eigenaar van te zijn. Het opstrijken van huurinkomsten van de woning van de voormalige levensgezel is eveneens mogelijk.

 

Beperkingen opleggen in testament

Om zo’n scenario te vermijden, kloppen bezorgde gescheiden ouders volgens Notaris.be vaak aan bij de notaris. Zijn mogelijke oplossing bestaat erin een testament op te stellen, waarin je duidelijk vastlegt dat de overlevende ouder geen aanspraak kan maken op het wettelijke vruchtgenot op de erfenis van het kind. De minderjarige ontvangt dan zelf bepaalde aandelen, huurinkomsten of intresten. Voor het beheer ervan werkt de notaris eveneens een oplossing uit, die afhangt van het vermogen van het kind en de persoonlijke situatie van de gescheiden ouder.

Het valt bij een moeizame scheiding dus zeker aan te bevelen om de mogelijke gevolgen van een overlijden van een ouder op het erfenis van het kind onder de loep te nemen. U vermijdt er mogelijk heel wat last voor het kind mee en voorkomt dat uw ex misschien wel meer zeggenschap krijgt dan u lief is.

 

Lees ook:

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.