, 23137

Hoe evolueerde de spaarrente tijdens één jaar coronacrisis?

Hoe evolueerde de spaarrente tijdens één jaar coronacrisis

De coronacrisis leidde tot stevige golfbewegingen op de aandelenmarkten. Maar beïnvloedde ze ook de spaarrente en zien we onze spaarwoede binnenkort beter beloond?

Terwijl de beurskoersen vorig jaar alle richtingen uitslingerden, trappelde de rente op onze spaarboekjes ter plaatse. Het meest opvallende nieuws was dat nog meer banken hun spaarrente terugschroefden naar het wettelijke minimum van 0,11%. Van een positief coronaeffect was er dus allerminst sprake.

Die status-quo hebben we voor een groot deel aan de Europese Centrale Bank (ECB) te danken. Ze hanteert verschillende instrumenten die er de overheden, bedrijven en bevolking moeten toe aanzetten om meer geld in de economie te pompen en de inflatie aan te jagen.

 

Opkopen staatsobligaties uitgebreid

Eén van die instrumenten is het opkopen van staatsobligaties, waarmee de ECB de hoeveelheid leningen bij de banken vermindert. Die banken kunnen daardoor gemakkelijker geld uitlenen aan overheden, burgers en bedrijven. Daar maken overheden onder meer gretig gebruik van om extra steunmaatregelen voor de bevolking toe te wijzen. Tijdens de coronacrisis heeft de ECB haar opkoopprogramma voor obligaties meermaals verruimd, met als doel de impact van de financiële crisis door het coronavirus te verzachten.

 

Negatieve depositorente

Een ander instrument is de depositorente. Die rentevoet bepaalt hoeveel commerciële banken betalen om hun ‘overtollig’ geld te parkeren bij de ECB. Sinds september 2019 staat de depositorente op -0,5%. Dat betekent dat financiële instellingen geld verliezen op hun financiële overschotten.

De combinatie van het intensieve opkopen van staatsobligaties en de negatieve depositorente zorgt ervoor dat banken ook in coronatijden weinig nood hebben aan uw spaarcenten. Daar tegenover staat dat u wel goedkoper leent, bijvoorbeeld om de aankoop van uw woning te financieren. 

 

Stijgende staatsrente

De voorbije maanden en weken tekent zich toch enige beweging af. De rente op Amerikaanse staatsleningen kende een forse stijging, die onder meer toe te schrijven valt aan het strakke vaccinatieschema en een groeiend optimisme over het economische herstel. Die tendens tekent zich ook in Europa beperkt af. De Belgische tienjaarsrente steeg van  -0,4 naar -0,04% en kwam zelfs al meermaals boven de 0%-grens piepen.

 

Wat betekent het voor uw centen?

Een stijgende langetermijnrente maakt het voor overheden minder aantrekkelijk om geld te lenen, maar vertaalt zich mogelijk ook in verandering op de particuliere markt. Banken baseren zich voor het bepalen van hun hypothecaire rentevoeten immers onder meer op de langetermijnrente. Een hogere rente op staatsleningen kan de hypotheekrentes dus mee omhoog trekken, al komt dat vooralsnog niet tot uiting op de hypothecaire markt.

Helaas heeft de stijgende langetermijnrente weinig gevolgen op de spaarrente, aangezien vooral de rente op korte en halflange termijn de spaarrente beïnvloedt.  De top van de Europese Centrale Bank (ECB) ziet in het oplopende rendement op staatsobligaties vooralsnog geen reden tot rigoureus ingrijpen, waardoor we naar alle waarschijnlijkheid niet meteen grote veranderingen hoeven te verwachten.

 

0,11%? Kan beter!

Toch hoeft u zich ook vandaag niet zomaar neer te leggen bij de minimumrente van 0,11%. Een analyse leert ons dat verschillende banken een hoger rendement afficheren. Vier spaarboekjes overtreffen zelfs de meest actuele inflatie van 0,46%, waardoor u bij het huidige inflatiepercentage niet aan koopkracht inboet.

 

 

Lees ook:

Andere tips over spaarrekeningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.