282, 20990

Hoe haalt u het maximum uit uw pensioensparen?

Hoe haalt u het maximum uit uw pensioensparen

Veel kans dat u op pas op het einde van het jaar begint te denken aan het spijzen van uw pensioenspaarplan. U wil het fiscaal voordeel niet missen.  Nog beter is om daar de volgende keer niet mee te wachten tot in de herfst. Met volgende tips haalt u het maximum uit uw pensioenspaarplan.

1. Start tijdig met pensioensparen

Een van de basisregels om zo veel mogelijk uit uw pensioenspaarplan te halen, is om er tijdig mee te beginnen. Hoe oud u momenteel ook bent, de kans dat u zult rondkomen met alleen uw pensioen, is klein. Hoe vroeger u start, hoe langer u de tijd hebt om een mooie som op te bouwen en hoe groter de kans dat u uw huidige levensstandaard kunt aanhouden.

Een extra motivatie om tijdig met pensioensparen te beginnen, is het fiscaal voordeel dat u het jaar na elke storting kunt incasseren. Op die manier hoeft u niet tot uw pensioenleeftijd te wachten om al voordeel te halen uit uw inspanningen.

2. Houd rekening met de regels van het jaar

Het bedrag dat u met het oog op het hoogst mogelijke belastingvoordeel kunt storten, verschilt jaar per jaar. Vorig jaar kon u maximum 940 euro storten om een belastingvoordeel van 30% te genieten, dit jaar is dat 960 euro om hetzelfde percentage krijgen, wat het belastingvoordeel tot 288 euro doet oplopen.

Nieuw is dat u in 2018 een heel stuk meer mag storten als u dat wenst, 1230 euro om precies te zijn. Besef wel dat het percentage belastingvoordeel terugzakt naar 25% als u het bedrag van 960 euro overschrijdt. Dat maakt dat de som aan belastingvoordeel kleiner zal zijn als u minder dan 1153 euro stort dan wanneer u het bij 960 euro houdt. Een storting van 1000 euro bijvoorbeeld zal u ‘slechts’ 250 euro opleveren. Het is dus verstandig om elk jaar te bekijken wat fiscaal de slimste zet is.

3. Het ene pensioenspaarplan is het andere niet

Goed om weten is dat het fiscale voordeel bij elk pensioenspaarplan hetzelfde is. Los daarvan doet u er goed aan om vooraf te bekijken welke formule het best bij u past vooraleer in een pensioenspaarplan te stappen. Bent u voorstander van een gegarandeerd minimumrendement, al dan niet aangevuld met een winstdeling, dan kijkt u best uit naar een pensioenspaarverzekering. Wilt u wel wat risico nemen met het oog op een hoger rendement, dan kunt u een pensioenspaarfonds overwegen. Bij zo’n fonds zal het rendement afhankelijk zijn van de onderliggende beleggingen.

Hier vindt u alvast een selectie pensioenspaarfondsen en pensioenspaarverzekeringen tegen de laagste kosten.

4. Stort zo vroeg mogelijk op het jaar

Hebt u een pensioenspaarplan op uw maat gevonden, dan doet u er goed aan om op het juiste moment te storten. Veel Belgen wachten zo ongeveer tot Kerst om dan meteen het volledige bedrag te betalen. Maar voor uw pensioenspaarpot is het beter om die som meteen al in januari aan uw pensioenspaarplan toe te vertrouwen. Zo bouwt u al veel eerder rendement op. Dat is met name interessant als u het geld anders het hele jaar toch maar op een weinig renderende spaarrekening laat staan.

We geven een voorbeeld. Stel dat een spaarrekening 0,50% opbrengt en dat uw pensioenspaarfonds een verwacht rendement van 6% heeft. Als u in het begin dit jaar 960 euro had gestort en het beoogde rendement hebt gehaald, dan zou u tegen eind dit jaar ongeveer 57 euro aan intresten vergaard hebben. Bij de spaarrekening is dat nog geen 5 euro. Bij een pensioenspaarverzekering met gewaarborgd rendement kunt u die 6% niet halen. Om en bij de 2% is wel realistisch, wat na een jaar bijna 20 euro oplevert. Als u het geld toch kunt missen, is het dus interessanter om dat zo vroeg mogelijk in uw pensioenspaarfonds te deponeren.

Een interessant alternatief is om periodieke stortingen te doen tot u het maximum bedrag hebt bereikt. Op die manier kunt u de financiële last over het jaar spreiden. Bovendien verkleint zo bij een pensioenspaarfonds de kans dat u een groot bedrag ineens op een slecht moment belegt.

TIP: Bekijk hier de meest interessante spaarrekeningen van dit moment.

 

 

Lees ook:

Andere tips over pensioenspaarfondsen en pensioensparen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.