282, 24295

Hoe interessant zijn termijnrekeningen in vreemde deviezen?

Hoe interessant zijn termijnrekeningen in vreemde deviezen
Gianni D’Angelo

Een termijnrekening is een van de alternatieven voor het klassieke spaarboekje. Het grote verschil is dat een termijnrekening een vooraf vastgelegde looptijd heeft met een afgesproken rentevoet. Gedurende die looptijd wijzigt die rente niet en pas op het einde van de looptijd ontvangt u het kapitaal terug. De uitbetaling van de rente gebeurt maandelijks of jaarlijks op het einde van de termijn. Behalve in euro zijn zulke termijnrekeningen ook beschikbaar in vreemde valuta. Hoe interessant zijn die?

Een termijnrekening in vreemde valuta is een belegging op rekening waarvan de looptijd bij Belgische banken vaak niet langer is dan één jaar. De rente ligt gedurende die periode vast. Maar ook niet-Belgische banken die in ons land zijn gevestigd, bieden zulke rekeningen aan. Daar zijn er soms mogelijkheden met een looptijd van enkele jaren.

Tip: Vergelijk hier de opbrengst van termijnrekeningen in euro

 

Op zoek naar rendement

Wie spaart, denkt aan rendement. Dat is niet anders voor wie een termijnrekening opent. En wie dat doet in andere deviezen dan de euro, doet dat vaak omdat de euro geen al te hoge toppen scheert en andere vreemde munten sterker staan. Maar u maakt die keuze wellicht ook omdat de rente op die termijnrekeningen mogelijk hoger is. Al is dat niet altijd het geval.

Nemen we MeDirect als voorbeeld. Bij die financiële instelling levert een termijnrekening in euro met een looptijd van vijf jaar een rente op van 2,20% (bruto) en 1,54% (netto). Opteert u voor een termijnrekening met dezelfde looptijd in Britse pond, dan is die goed voor 1,57% (bruto) en 1,10% (netto). Hetzelfde type rekening in Amerikaanse dollar garandeert 1,15% (bruto) en 0,80% (netto). De termijnrekeningen in pond en dollar scoren hier dus lager dan die in euro. Bij Deutsche Bank is het net andersom. De looptijd voor een termijnrekening in euro met een looptijd van één jaar levert er 2,13% (bruto) en 1,49% (netto) op. In Amerikaanse dollar is die goed voor 4,89% (bruto) en 3,42% (netto). 

 

Risico’s

Termijnrekeningen in andere munteenheden vereisen extra aandacht. Soms houden ze bijkomende risico’s in. Een daarvan is het wisselkoersrisico. Wisselkoersen zijn niet voorspelbaar.

Bent u geïnteresseerd in een termijnrekening in vreemde deviezen, dan houdt u ook best rekening met de minimuminleg, de roerende voorheffing, de bescherming via het depositostelsel en eventuele andere kosten. Zich goed informeren is de boodschap.

 

Alternatieve oplossing

Zoekt u rendement, maar toch liever niet via een termijnrekening in vreemde deviezen? Afhankelijk van uw spaarbehoefte kunt u onder meer kiezen voor een termijnrekening in euro, kasbons en staatsbons. 

 

 

 

Lees ook:

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.