, 23133

Hoe komt u aan een hoger pensioen?

Hoe komt u aan een hoger pensioen

Hoe zorgt u ervoor dat uw wettelijk pensioen toch de moeite waard is? En wat kunt u desgevallend doen om het nog aan te vullen? We gidsen u even door het pensioenlabyrint.

 

Hoe wordt uw pensioen berekend?

Uw wettelijke pensioen hangt in grote mate af van vier zaken.

  1. Uw statuut. Was u werknemer, zelfstandige of ambtenaar? Ook een gemengde loopbaan met twee of drie van deze statuten is mogelijk.
  2. Het inkomen dat u uit uw werk haalde.
  3. Het aantal jaren dat u gewerkt hebt. Voor werknemers worden periodes van werkloosheid, ziekte of legerdienst daarbij gelijkgesteld met periodes waarin ze actief aan de slag waren.
  4. Uw gezinssituatie. Bent u getrouwd of niet.

Voor werknemers maakt de pensioenadministratie voor elk gewerkt jaar volgende berekening:

 [(Totaal geherwaardeerd loon)/45] x 60% of 75%.

De herwaardering van uw loon wordt gedaan om uw loon van jaren geleden te vertalen naar de huidige levensduurte. Het verkregen resultaat wordt vervolgens gedeeld door 45, het aantal jaren van een volledige loopbaan. Nadien worden de bedragen van al die gewerkte jaren opgeteld en vermenigvuldigd met 60 % voor alleenstaanden of 75 % voor gezinnen. Dit is het brutobedrag van het pensioen dat u elk jaar ontvangt.

Momenteel moet u 45 jaar hebben gewerkt voor een volledig pensioen. Heeft u bijvoorbeeld maar 42 jaar gewerkt, dan ontvangt u 42/45-ste van een volledig pensioen.

 

Voor zelfstandigen geldt dezelfde berekening. Tot nog toe gebeurde dat evenwel slechts op 69% van hun inkomsten omdat ze minder sociale bijdragen betaalden. Sinds dit jaar valt deze correctiefactor weg. Voortaan bouwen ze dus een pak meer pensioenrechten op.

 

Voor de berekening van het pensioen voor statutaire ambtenaren gelden dan weer specifieke regels. Er wordt niet uitgegaan van hun verloning over de hele loopbaan, maar van de gemiddelde wedde in de laatste vijf jaar van de loopbaan. Was u begin 2012 nog geen 50 jaar dan is dat het gemiddelde van de laatste tien jaar. Om uw jaarlijks brutopensioen te berekenen, wordt die wedde vermenigvuldigd met het aantal gewerkte jaren in openbare dienst en daarna gedeeld door 60.

In tegenstelling tot wat geldt bij werknemers en zelfstandigen, heeft uw gezinssituatie geen invloed op het bedrag van uw pensioen als ambtenaar.

 

Hoeveel pensioen u krijgt, kunt u trouwens makkelijk zien op www.mypension.be.  

 

Hoe vijzelt u uw pensioen op?

Een hoger pensioen kan u dus op diverse manieren bereiken. Ten eerste door een gunstig statuut te kiezen. Een ambtenaar is beter af dan een bediende of een zelfstandige. Momenteel neemt de overheid minder vastbenoemden in dienst en meer contractuelen.

Ten tweede door te kiezen voor een job met een hoger loon. Hou er wel rekening mee dat het loon waarop het pensioen wordt berekend, begrensd wordt tot 61 865,94 euro per jaar.

Ten derde door langer te werken. Een gewerkt jaar levert extra pensioen op. Of nog: u kunt in een aantal gevallen tegen betaling onder bepaalde voorwaarden ook studiejaren omzetten in gewerkte jaren.

Ten vierde door te huwen. De pensioendienst past voor hen de meest gunstige regeling toe. Ofwel krijgen beide partners een gezamenlijk gezinspensioen of elk apart een pensioen als alleenstaanden. Samenwonenden hebben die optie niet.

 

Bouw een extra pensioen op

Voor velen zal dit wettelijke pensioen niet volstaan om hun levensstandaard op peil te houden. Ze doen er dan ook goed aan om ook zelf te sparen voor een aanvullend pensioenkapitaal. Dat wordt zelfs fiscaal aangemoedigd.

Een eerste mogelijkheid is die van het klassieke pensioensparen. Daartoe stort u jaarlijks een bijdrage in een pensioenspaarfonds of een pensioenspaarverzekering. Bij een pensioenspaarfonds worden uw stortingen belegd in aandelen en obligaties en is uw opbrengst volledig afhankelijk van de evolutie van deze beleggen. Dat kan zowel positief als negatief zijn. Bij een pensioenspaarverzekering kiest u voor een formule met een gegarandeerde basisrente, waar u eventueel nog een winstdeelneming bovenop kunt krijgen als de verzekeraar de storting met winst kan herbeleggen en zijn financiële toestand dat toelaat.

Stort u een bedrag tot 990 euro, dan krijgt u een belastingvermindering van 30% op het gestorte bedrag. Stort u een bedrag tussen 990 euro en 1.270 euro, dan zakt uw belastingvermindering tot 25% van de gestorte bedragen.

Tip: Hier vindt u een overzicht van de opbrengst van de pensioenspaarfondsen

Tip: Hier vindt u een overzicht van de opbrengst van de pensioenspaarverzekeringen

Een tweede mogelijkheid is er voor iedereen. Bij uw verzekeraar kunt u ook een contract voor langetermijnsparen afsluiten. Die werkt op dezelfde manier als een pensioenspaarverzekering, maar heeft een hoger plafond. Met deze formule kunt u jaarlijks tot 2.350 euro sparen met een fiscaal voordeel. De stortingen leveren u een belastingvermindering van 30% van de gestorte bedragen op.

Tip: Hier vindt u een overzicht van de opbrengst van het langetermijnsparen

Een derde mogelijkheid is er voor zelfstandigen. Zij kunnen hier bovenop nog een Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen opbouwen. Het bedrag dat ze mogen storten, hangt af van hun inkomen en beloopt maximaal 3.302,77 euro. Dat halen ze bij een geïndexeerd beroepsinkomen vanaf 40.425,64 euro. Ook dit levert een belastingvermindering van 30% op.

Tip: Hier vindt u een overzicht van de VAPZ-aanbiedingen voor zelfstandigen

Een vierde mogelijkheid is er voor bedrijfsleiders. Zij kunnen hun bedrijf een bijdrage laten storten voor een Individuele Pensioentoezegging (IPT). De bedragen die de onderneming hiervoor afdraagt, mag ze van haar kosten aftrekken.

Tip: Hier vindt u een overzicht over de IPT-aanbiedingen

Een vierde mogelijkheid geldt voor werknemers. Heel wat onder hen kunnen intekenen op een groepsverzekering, waarvan de premies worden betaald door de werkgever. Soms biedt die zijn personeel ook de mogelijkheid om ook een deel zelf bij te dragen.

Werknemers die geen toegang hebben tot een groepsverzekering, kunnen zelf een VAPW, een Vrij Aanvullend Pensioen voor Werknemers, opbouwen.

 

 

Lees ook:

Andere tips over IPT, langetermijnsparen, pensioenspaarfondsen, pensioensparen, vapw en VAPZ

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.