, 21944

Hoe kunt u sparen voor uw kleinkind?

Hoe kunt u sparen voor uw kleinkind

Heel wat grootouders willen hun kleinkinderen ook een financieel duwtje in de rug geven. Maar hoe doen ze dat het best? Er zijn diverse mogelijkheden, met elk hun voor- en nadelen.

1. Jongerenspaarrekening

De meest klassieke spaarformule voor jongeren blijft een spaarrekening.

Diverse financiële instellingen bieden zelfs aparte rekeningen met hogere intrestvergoedingen aan voor deze groep.

Het meest uitgesproken gebeurt dat door CPH Banque, dat uitpakt met aparte spaarrekeningen voor drie leeftijdsgroepen. De rekening voor kinderen tot 3 jaar biedt voor bedragen tot 10.000 euro een basisrente van 0,65 procent en een getrouwheidspremie van 0,20 procent. Voor kinderen van drie tot twaalf wordt dat 0,45 procent basisrente en een getrouwheidspremie van 0,20 procent. En voor jongeren van 12 tot 26 jaar een basisrente van 0,25 procent en een getrouwheidspremie van 0,20 procent. Let wel: die gunstige voorwaarden zijn beperkt. Ze gelden maar voor een inlage van hoogstens 10.000 euro. Boven dat bedrag valt de basisrente terug tot 0,01 procent. De getrouwheidspremie blijft 0,20 procent.

Andere mogelijkheden zijn onder meer de Triodos Junior Spaarrekening voor klanten tot 18 jaar, met een basisrente van 0,20 procent en een getrouwheidspremie van 0,30 procent, en het Jongerenspaarboekje van Europabank met een basisrente van 0,20 procent en een getrouwheidspremie van 0,10 procent.

Opgelet evenwel: als grootouder kunt u geen rekening op naam van uw kleinkind openen. Dat moet gebeuren door de wettelijke vertegenwoordiger. En dat is nog altijd vader of moeder.

TIP: Bekijk hier de jongerenspaarboekjes met de hoogste opbrengst

 

2. Spaarabonnementen

Wil u regelmatig iets storten voor uw kleinkind, dan kunt u ook kiezen voor een spaarrekening die daarvoor speciaal gecreëerd is. Zo biedt Deutsche Bank DB Saving aan, een rekening waarop hoogstens tot 500 euro per maand kan worden gestort, zonder dat u daartoe de verplichting heeft. Ze biedt een basisrente van 0,60 procent en een getrouwheidspremie van 0,30 procent. De vergelijkbare Step Up-rekening van Beobank afficheert een basisrente van 0,10 procent en een getrouwheidspremie van 0,70 procent. Op deze rekening kan maximaal 750 euro per maand worden gestort.

 

3. Tak21-spaarverzekeringen

Een alternatief voor de diverse spaarrekeningen is een tak21-spaarverzekering. Die biedt een basisrente, die voor een bepaalde periode gegarandeerd wordt. Bovenop kunt u nog een winstdeelneming krijgen indien de verzekeraar erin slaagt om uw inleg met winst te herbeleggen en zijn financiële toestand dat toelaat. De opbrengst van tak21-spaarverzekering is vrijgesteld van roerende voorheffing als ze minstens acht jaar loopt. Die periode start bij de opening van de rekening. Dat er latere bijstortingen gebeuren, verandert daar niets aan.

Met Yongo heeft verzekeraar AG speciaal een tak21-spaarverzekering ontwikkeld voor jongeren.

TIP: Hier kan u de tak21-formules met elkaar vergelijken

 

4. Beleggingsplannen

Wil u veel langer voor uw kinderen of kleinkinderen sparen? Dan wordt een beleggingsplan of tak23-beleggingsverzekering een interessante keuze. Uw stortingen worden dan belegd in aandelen, obligaties en andere financiële producten. De opbrengst is evenwel niet gegarandeerd en de waarde van het plan kan zowel stijgen als dalen.

TIP: Hier vindt u een keuze aan beleggingsplannen en hun rendement

 

5. Denk goed na

Vooraleer u een beslissing neemt over een formule moet u ook goed het voor- en nadeel ervan afwegen. Stort u als grootouder een bedrag op een spaarrekening die op naam van uw kleinkind staat, dan is dit definitief gegeven. U kunt het niet meer terugvragen. Tot het meerderjarig is, hebben de ouders er bovendien toegang toe, al mogen ze het alleen afhalen voor uitgaven in het belang van het kind.

U zou als grootouder ook een spaarrekening op uw eigen naam kunnen nemen en er een rubriek ‘voor x’ aan kunnen toevoegen. In dat geval behoudt u wel het beschikkingsrecht over het geld, maar als u sterft komt het in de nalatenschap terecht en moeten er successierechten op worden betaald.

Bij een tak21-spaarverzekering of tak23-beleggingsverzekering kunt u als grootouder eveneens op eigen naam sparen met uw kleinkind als begunstigde. U kunt daarin bepalen dat het geld hem of haar wordt gegevens als ze een bepaalde leeftijd bereiken of als u overlijdt. Deze formule heeft ook het voordeel dat u de begunstigde nog altijd kunt wijzigen, mocht er ooit een haar in de boter komen.

 

Lees ook:

Andere tips over beleggingsplannen, spaarrekeningen, TAK 21 en TAK 23

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.