, 23934

Hoe lang kunt u voor uw pensioen sparen met een fiscaal voordeel?

Hoe lang kunt u voor uw pensioen sparen met een fiscaal voordeel

Wie een extra kapitaaltje wil aanleggen tegen het moment dat hij met pensioen gaat, kan dat doen met een fiscaal steuntje in de rug. En dat zelfs tot na de leeftijd van 65 jaar.

 

Pensioensparen

Er bestaan diverse vormen om een extra kapitaaltje aan te leggen tegen het moment dat u de arbeidsmarkt verlaat en daarvoor beloond te worden met een fiscaal voordeel. De meest bekende daarvan is het klassieke pensioensparen, dat u kunt afsluiten bij een bank of een verzekeringsmaatschappij.

Via dit pensioensparen kunt u jaarlijks tot 990 euro of 1.270 euro sparen. Spaart u een bedrag tot 990 euro, dan krijgt u een belastingvermindering van 30% op het gestorte bedrag. Spaart u een bedrag tussen 990 euro en 1.270 euro, dan is er nog een belastingvermindering van 25%. Wie 990 euro stort, moet dus uiteindelijk 297 euro minder aan belastingen betalen. Wie 1.270 neertelt, ziet het fiscaal voordeel op 317,50 euro uitkomen.

Er zijn twee formules om aan pensioensparen te doen. De eerste biedt de spaarder een vast basisrendement, dat nog kan worden aangevuld met een winstdeelneming als de maatschappij waar u spaart de storting met winst kan herbeleggen en haar resultaten dat toelaten. De tweede biedt de spaarder de mogelijkheid om te beleggen in fondsen, die op hun beurt investeren in aandelen en obligaties. Hierbij evolueert de waarde van de stortingen mee met de gang van zaken op de beurzen. Bij gunstige financiële markten is er kans op een (grote) winst, bij tegenwind op verlies.

U kunt aan pensioensparen doen tussen 18 jaar en 31 december van het jaar waarin u 64 wordt.

Start u met pensioensparen voor uw 55ste verjaardag, dan wordt op uw zestigste verjaardag een taks afgehouden. Nadien kan u dus nog enkele jaren voort sparen. Op die laatste stortingen wordt u later niet meer belast, maar u geniet nog van een belastingvermindering. Deze stortingen zijn dus erg interessant.

Start u pas met pensioensparen na uw 55ste, dan wordt u belast op de tiende verjaardag van het contract. Dat is minder voordelig. De opbrengst van uw laatste stortingen is immers niet vrijgesteld van de heffing.

Tip: Hier vindt u een overzicht van de formules met gewaarborgde minimumopbrengst voor het pensioensparen.

Tip: Hier vindt u een overzicht van een aantal formules van bankfondsen waarmee u aan pensioensparen kunt doen.

 

Langetermijnsparen

Een andere manier om op een fiscaal vriendelijke manier een extra pensioenkapitaaltje aan te leggen, is via het zogenaamde langetermijnsparen. Hierbij sluit u een contract af tot minstens de pensioenleeftijd. Het moet daarbij wel minstens tien jaar lopen.

Net als bij het pensioensparen kunt u aan langetermijnsparen doet via twee formules: een met een minimaal gewaarborgde opbrengst en een met fondsen.

In tegenstelling tot het pensioensparen kunt u bij het langetermijnsparen ook na uw 65ste verjaardag nog sparen.

Het bedrag dat u kan sparen in het kader van het langetermijnsparen hangt af van uw netto belastbaar beroepsinkomen. Het bedraagt op 15% op de eerste schijf van 1.960 euro van dit inkomen + 6% op het inkomen boven deze grens. Dit alles met een maximumbedrag van 2.350 euro. Dat bereikt u bij een netto-inkomen van 36.800 euro.

Wie het fiscaal maximum van 2.350 mag storten en dit ook doet, geniet een belastingvermindering van 705 euro. Net als bij het klassieke pensioensparen bedraagt het immers 30% op het gestorte bedrag. Heeft u geen beroepsinkomsten, dan komt u hiervoor uiteraard niet in aanmerking.

Let wel: het langetermijnsparen zit in dezelfde korf als de kapitaalaflossingen van uw hypotheeklening indien die in aanmerking komt voor een fiscaal voordeel.

Tip: Hier vindt u een overzicht met formules met een gegarandeerde minimumopbrengst voor het langetermijnsparen

 

 

 

Lees ook:

Andere tips over langetermijnsparen, pensioenspaarfondsen en pensioensparen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.