282, 22898

Hoe langer de looptijd, hoe hoger de rente

Hoe langer de looptijd, hoe hoger de rente

Wil u een hogere opbrengst voor uw spaargeld? Dan kunt u kiezen voor een belegging op een langere termijn. De rentevergoeding voor langere looptijden is in normale omstandigheden hoger dan voor geldplaatsingen voor kortere periodes.

Zelfs in deze tijden van uiterst lage rentes blijft de logica overeind. Nemen we als voorbeeld de rente op termijnrekeningen bij BNP Paribas Fortis. Wie kiest voor een termijnrekening op een jaar vangt er een rente van 0,01% bruto. Wie zijn geld voor drie jaar plaatst, krijgt 0,05% per jaar. Wie voor een vijfjarige belegging kiest, komt aan 0,20%. En wie zijn geld voor tien jaar aan de bank toevertrouwt, bereikt 0,30%.

Tip: Hier vindt u de tarieven die de banken geven op hun termijnrekeningen

Rentes die stijgen naarmate de looptijd langer is, noemen we ook een normale rentecurve. Dat is ook logisch. In de eerste plaats vanuit het standpunt van de spaarder. Hoe langer die zijn geld ter beschikking stelt aan een bank of een bedrijf, hoe groter het risico is dat er iets gebeurt en hij zijn centen niet terugkrijgt. Dat hogere risico moet worden vergoed via een hogere rente.

Maar die logica geldt ook voor de ontvangende bank. Zij is meteen verzekerd het geld over een langere termijn te hebben. Dus kan ze er vrijer mee omgaan.

 

Omzettingsfunctie

Banken hebben een belangrijke omzettingsfunctie. Ze trekken vaak gelden aan voor kortere periodes dat ze vervolgens op hun beurt uitlenen voor lange periodes. Voor hypothecaire kredieten is dat vaak op 20 jaar. Veronderstel nu dat het geld dat de bank zelf aantrekt een gemiddelde looptijd van 2 jaar zou hebben, dan moet de bank over die 2 jaar zelf wel nieuwe financiering aantrekken om de klanten van de eerste periode terug te betalen want zelf krijgt ze het geld van de lening die ze toestand maar gespreid over 20 jaar terug. Hoe langer de bank zich dan kan financieren, hoe minder vaak ze herfinancieringen moet doen. Bovendien gebeuren de herfinancieringen tegen het tarief van dat moment. Als een bank voor een langere periode financiering kan ‘aankopen’, is ze bereid hiervoor een hogere rente te betalen.

Toch kunnen er af en toe ook periodes zijn waarvoor de rentecurve vlak is (de rente op alle looptijden is dezelfde) of zelfs invers (de rente op korte termijn is hoger dan de rente op lange termijn). Vaak duidt dit erop dat er iets aan de hand is met de economie.

 

Spaarrekeningen

De rentes op termijnrekeningen zijn wel onderworpen aan roerende voorheffing. Vanaf de eerste cent moet op de intresten 30% roerende voorheffing worden betaald.

Op spaarrekeningen is dat niet het geval. Hierop is de eerste schijf van 990 euro per persoon onder bepaalde voorwaarden vrijgesteld van belastingen.

In de huidige periode van lage intresten is de appetijt van de spaarder om nog in termijnrekeningen te beleggen dan ook laag. Netto brengen ze vaak minder of slechts marginaal meer op dan een spaarrekening, waarvan de tegoeden direct kunnen worden opgevraagd.

Bovendien zitten spaarders die voor een termijnrekening kiezen voor hun volledige looptijd vast aan een lage rentevoet. Mocht de rente dan toch weer gaan stijgen, dan geldt dit voor hen niet.

Tip: Hier vindt u de opbrengsten van de spaarrekeningen in ons land.

 

 

Lees ook:

Andere tips over termijnrekeningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.