282, 22931

Hoe u met een zorgvolmacht financiële miserie vermijdt

Hoe u met een zorgvolmacht financiële miserie vermijdt

Met een zorgvolmacht kan u vermijden dat de gezinsfinanciën helemaal geblokkeerd geraken wanneer u zelf – tijdelijk of definitief – geen beslissingen kan nemen. Hoe werkt het?

 Steeds meer mensen kiezen voor een zorgvolmacht. Vorig jaar werden er bijna 36.000 zorgvolmachten afgesloten in ons land, terwijl de teller voor dit jaar al uitkomt op bijna 47.517 zorgvolmachten. Dat brengt het totaal aantal zorgvolmachten op bijna 200.000, zo blijkt uit cijfers van Notaris.be. Enkele tips voor wie nog geen zorgvolmacht heeft opgesteld.

 

1/ Verwar niet met de bankvolmacht

Met een zorgvolmacht duidt u een of meerdere personen aan die uw vermogen mogen beheren wanneer u daar zelf niet meer toe in staat bent, bijvoorbeeld omdat u zwaar ziek bent, in coma ligt of lijdt aan dementie. Het zijn allemaal situaties waarin u wilsonbekwaam bent. Dagelijkse financiële handelingen zoals de betaling van facturen of het nemen van beleggingsbeslissingen mag u dan zelf niet meer uitvoeren. En dan gaat het nog niet eens over ingrijpende handelingen zoals de verkoop van een woning. Veel mensen denken dat er geen probleem is wanneer de partner of de kinderen een bankvolmacht hebben. Maar dat is niet zo: een bankvolmacht vervalt op het moment dat de volmachtgever wilsonbekwaam is.

 

2/ Wacht niet

Alleen met een zorgvolmacht kan u een of meerdere mensen aanduiden die uw financiën mogen beheren wanneer u dat zelf niet meer kan. Zo vermijdt u dat uw partner of de kinderen naar een vrederechter moeten stappen van zodra er bij de bank of de notaris documenten moeten worden ondertekend. Doorgaans zal de vrederechter dan een bewindvoerder aanduiden die de financiën kan beheren, die voor belangrijke handelingen ook altijd de toestemming nodig heeft van de vrederechter. Een zorgvolmacht vermijdt dat. De enige voorwaarde is natuurlijk wel dat u de zorgvolmacht tijdig hebt opgesteld, want dat kan niet meer op het moment dat u al wilsonbekwaam bent.

Lees ook: Wat doet u het best met een erfenis?

 

3/ Leg vast hoe ver u wil gaan

Een zorgvolmacht biedt veel mogelijkheden. Slechts enkele zaken zijn uitdrukkelijk verboden.  Zo mag de persoon met een volmacht in naam van de lastgever (de persoon die de volmacht heeft toegekend) geen testament opstellen, een huwelijk aangaan, regelingen treffen voor euthanasie of de eed afleggen voor de boedelbeschrijving bij een notaris.

Daarbuiten zijn de mogelijkheden bijna eindeloos. U kan bepalen dat de lasthebber enkel de dagelijkse financiële verrichtingen mag uitvoeren, maar ook dat die in uw naam de beleggingsportefeuille mag beheren, schenkingen mag doen of vastgoed mag verkopen. 

 

4/ Duid meerdere lasthebbers aan

Een zorgvolmacht kan u toekennen aan een of meerdere personen, meestal wordt gekozen voor de partner of de kinderen. Als u maar één lasthebber aanduidt en die vervolgens voor u overlijdt, dan vervalt meteen ook de zorgvolmacht en zal een vrederechter alsnog tussenbeide komen. Het is ook mogelijk om opvolgers aan te duiden, die kunnen inspringen wanneer de oorspronkelijke lasthebbers er niet meer zijn of zelf niet langer wilsbekwaam zijn.

 

5/ Stel een zorgvolmacht niet zelf op

In principe kan u zelf een zorgvolmacht opstellen. U moet de zorgvolmacht dan wel zelf laten registreren op de griffie van het vredegerecht van uw verblijfplaats. Zonder die registratie is de zorgvolmacht niet geldig. Stapt u naar de notaris, dan zal die de zorgvolmacht registreren en er ook voor zorgen dat zorgvolmacht helemaal correct is opgesteld.

Sowieso moet u een zorgvolmacht verplicht laten opstellen door een notaris wanneer u bijvoorbeeld ook een volmacht wil geven voor het uitvoeren van schenkingen. Een zorgvolmacht via de notaris kost doorgaans 350 à 500 euro, inclusief de registratiekosten.

 

 

Lees ook:

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.