282, 22562

Hoe vermijdt u financieel tegen de muur te knallen?

Hoe vermijdt u financieel tegen de muur te knallen

Door de coronacrisis staan heel wat mensen financieel met de rug tegen de muur. Het wegvallen van (een deel van) hun inkomen doet hen naar adem happen. Hoe kunnen ze dit in de toekomst vermijden?

Een pak Belgen slaagt er al in gewone tijden al niet of slechts met veel moeite in om de eindjes aan elkaar te knopen. Door de coronacrisis komt daar een nieuwe groep bij. En als de miserie nog geruime tijd voortduurt, dreigen nog meer mensen dezelfde weg op te gaan.

Een recente peiling van Het Laatste Nieuws, VTM Nieuws en KBC bij 2.048 Belgen leert dat al bijna één op de tien momenteel noodgedwongen aan zijn spaargeld zit om alle rekeningen te kunnen betalen. Nog eens 18% riskeert in hetzelfde straatje te belanden.

Voor velen onder hen is het dan ook hard ontwaken. Met een coronacrisis had wellicht niemand rekening gehouden en toch is hij er.

Aanleggen van een reserve

Het bewijst nogmaals het belang van het aanleggen van een financiële reserve voor onverwachte uitgaven. Dat gebeurt het best door in goede tijden elke maand een klein bedrag opzij te zetten. Wie elke week 10 euro spaart, heeft na een jaar een reserve van 520 euro. Wie dat kan optrekken tot 200 euro per maand, komt al aan 2.400 euro. Dat alles kan dan worden aangevuld met extraatjes uit bijvoorbeeld vakantiegeld of dertiende maand of een occasioneel klusje.

Tip: Met deze spaarsimulator kunt u zien hoeveel uw spaarinspanningen opleveren

Het meest aangewezen is de spaarreserve in het begin van de week of maand aan te leggen. Wacht u tot het einde van de week of de maand, dan komt u misschien vlugger in de verleiding om het dan nog beschikbare geld voor andere doeleinden aan te wenden. Meteen is de kans dan groter dan u spaarinspanningen overslaat.

Het best is dat u de reserve stort op een aparte spaarrekening en bij voorkeur zelfs op een spaarrekening bij een tweede bank. Dat zorgt ervoor dat er een duidelijk onderscheid gemaakt tussen de reserve die u aanlegt voor onverwachte gebeurtenissen en het geld dat beschikbaar is voor de dagelijkse werking van het huishouden. Door de reserve bij een andere bank te zetten, maakt u die afstand en dat onderscheid nog wat groter.

Kies voor een spaarabonnement

Om het regelmatig sparen aan te moedigen, bieden diverse banken trouwens een soort spaarabonnement aan. Het gaat om spaarrekeningen waarop u maandelijks tot een bepaald bedrag kunt storten. Doorgaans geven ze ook een hoger rendement.

De beste voorwaarden op dit vlak worden momenteel geboden door het Maandsparen Max van MeDirect en de Cocoon-rekening van bpost bank. Maandsparen Max geeft een basisrente van 0,05% voor elke dag dat een bedrag op de rekening staat. Bovenop krijgt u nog een getrouwheidspremie van 0,65% voor gelden die u twaalf maanden onaangeroerd laat. Bij de Cocoon-rekening kan een basisrente van 0,40% worden gecombineerd met een getrouwheidspremie van 0,15%. Bij MeDirect kunt u tot 5.000 euro per maand storten, bij bpost bank is dat beperkt tot 500 euro. Deze laatste rekening is ook alleen maar beschikbaar voor mensen tot 40 jaar.

Tip: Hier vindt u een overzicht van de spaarrekeningen met de hoogste rentevoeten

Beleggen

U zou ook naar een vorm van beleggen kunnen gaan in de verwachting op termijn een hogere opbrengst te halen uit uw spaargeld, maar vergeet niet dat een spaarreserve in de eerste plaats dient om onverwachte uitgaven op te vangen. Dat betekent dat het bedrag dat u voor ogen hebt op dat moment meteen beschikbaar moet zijn. Het mag niet afhankelijk zijn van de toestand op de financiële markten. De coronacrisis leert dat u tegelijk kunt te maken hebben met een onverwacht verlies aan inkomsten en een stevige daling van de beurzen. Dat laatste vermijdt u maar beter.

 

 

Lees ook:

Andere tips over spaarrekeningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.