282, 22753

Hoe vindt u een spaarrekening die bij u past?

Hoe vindt u een spaarrekening die bij u past

De Belg blijft verknocht aan zijn spaarboekje. Er zijn tal van spaarrekeningen op de markt, met elk hun specifieke kenmerken. Waarin verschillen ze nu net en wat weegt voor u het zwaarste door?

 

De totale rente

Veel grootbanken beperken zich tot de wettelijk bepaalde minimumrente voor gereglementeerde spaarrekeningen. U moet in dat geval vrede nemen met een pover jaarrendement van 0,11%. Via Spaargids.be ontdekt u welke banken een hogere rente bieden. De bank Aion pakt op haar Extended-rekening zelfs uit met een totale vergoeding van 1%. Die rekening is wel alleen toegankelijk voor klanten met een Premium-lidmaatschap, dat 19 euro per maand kost. MeDirect en bpost kennen op respectievelijk Maandsparen Max en Cocoon Rekening een totale rente van 0,55% toe. Santander Consumer Bank volgt met de Vision+-rekening met 0,50%.

Tip: Bekijk hier de spaarrekeningen met het hoogste rendement

Basisrente of getrouwheidspremie?

Kunt u uw centen hooguit een paar maanden missen, dan primeert de basisrente boven de getrouwheidspremie. Spaarders die spaargeld minstens een jaar lang op de rekening parkeren, hebben meer baat bij een hogere getrouwheidspremie, die u pas na één jaar sparen ontvangt. Hoewel zowel de Cocoon Spaarrekening van bpost bank als MeDirect Maandsparen Max uitpakken met een totaalrendement van 0,55%, spreken ze verschillende types spaarders aan. Bij bpost is de jaarrente opgedeeld in een basisrente van 0,40% en een getrouwheidspremie van 0,15%, terwijl MeDirect inzet op een getrouwheidspremie van 0,50%, bij een basisrente van 0,05%.

 

Hou rekening met beperkingen

De drie spaarrekeningen met het hoogste rendement koppelen daar specifieke voorwaarden aan. Bij Aion gaat het om de koppeling aan een premium lidmaatschap, terwijl bpost en MeDirect het maandelijks te storten bedrag plafonneren tot respectievelijk 500 en 5.000 euro. Santander Consumer Bank Vision+ biedt met 0,50% (0,03% basisrente en 0,47% getrouwheidspremie) het hoogste totale rendement zonder beperkingen.

 

Gereglementeerd of niet-gereglementeerd?

Niet-gereglementeerde spaarrekeningen afficheren doorgaans slechts één rentevoet. Er is dus geen sprake van een opsplitsing tussen basisrente en getrouwheidspremie. Het spaargeld op die rekening brengt dus vanaf de eerste dag meteen rente op. Banken die een niet-gereglementeerde spaarrekening aanbieden, mogen het tarief op die spaarboekjes laten zakken tot onder het wettelijke minimum van 0,11%. De rente op een niet-gereglementeerde spaarrekening is met 30% roerende voorheffing belast. Bij een gereglementeerde rekening is uw jaarlijkse rente vrijgesteld van roerende voorheffing tot en met 990 euro per persoon. Op de intresten boven het grensbedrag moet de bank 15% roerende voorheffing inhouden.

 

Veiligheid

Bij Belgische banken is uw geld, op al uw zichtrekeningen, spaarrekeningen, termijnrekeningen en kasbons samen gewaarborgd tot 100.000 euro per bank en per persoon. Indien de maatschappelijke zetel van uw bank gevestigd is in een land van de Europese Economische Ruimte (alle EU-landen plus Liechtenstein, Noorwegen en IJsland), dan geniet uw bank bescherming door het Garantiefonds van het betrokken land. Die bescherming kan afwijken van het Belgische stelsel.

 

Contactpunten

Vindt u het belangrijk om een kantoor in de buurt te hebben, werkt u liever via een app of zoekt u een combinatie van beide? Waar sommige klanten nog altijd persoonlijk contact in een fysiek agentschap of per telefoon verkiezen, ligt de prioriteit van andere spaarders bij de online dienstverlening. Het bankenlandschap biedt op dat vlak voor elk wat wils.

 

Kredietwaardigheid

U gaat uiteraard liefst in zee met een betrouwbare bank. Financiële instellingen met een door onafhankelijke, externe bureaus bepaalde hoge rating voor kredietwaardigheid genieten de voorkeur.

Tip: Bekijk hier de rating van uw bank

Transparantie

U opteert idealiter voor een bank die haar producten en diensten duidelijk en eerlijk voorstelt.

 

 

Lees ook:

Andere tips over spaarrekeningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.