, 23626

Hoe zorgt u ervoor dat uw spaargeld niet verloren gaat?

Hoe zorgt u ervoor dat uw spaargeld niet verloren gaat

Als puntje bij paaltje komt, staat bij de meeste mensen de veiligheid van hun spaargeld voorop. Het niet kwijtraken, is hun voornaamste bekommernis. Hoe kunnen ze daarvoor zorgen?

Een flashback: iets meer dan tien jaar geleden vreesden heel wat mensen nog voor hun spaargeld. Fortis Bank, Dexia, KBC, ING, Ethias moesten tijdens de financiële crisis van 2008-2009 allemaal gered worden door de overheid. Deed die dat niet, dan riskeerden de betrokken financiële instellingen failliet te gaan en dreigden heel wat spaarders daarbij een deel van hun geld kwijt te spelen.

Vandaag is de onrust veel minder groot. Toch is het goed steeds in het achterhoofd te blijven houden dat ook banken over de kop kunnen gaan.

 

Meerdere banken

De overheid is zich bewust van het belang van ‘veilig’ spaargeld. Ze treedt dan ook op als borg. Komt een bank in de problemen, dan staat de staat ervoor garant dat u uw inlagen tot minstens 100.000 euro per persoon kunt recupereren voor de gelden die u heeft op zichtrekeningen, spaarrekeningen en termijnrekeningen samen. Desnoods past ze zelf bij.

Heeft u meer dan 100.000 euro, dan kan het interessant zijn om uw spaargeld te spreiden over meerdere banken. De borgstelling geldt namelijk per instelling. Gaan er twee banken waar u klant bent over de kop, dan heeft u tweemaal recht op de garantie tot 100.000 euro.

Let wel: BNP Paribas Fortis, Fintro en Hello bank! zijn drie bankmerken voor één instelling. Hier heeft u dus maar recht op één keer de waarborg.

 

Meerdere borgen

U kunt nog een stapje verder gaan en uw vermogen ook spreiden over diverse borgen. De garantie van de Belgische staat geldt alleen voor de banken met een Belgische banklicentie.

Maar u kunt ook sparen bij banken met een licentie uit een ander land. Zo vallen tegoeden bij Deutsche Bank onder de spaargarantieregeling van Duitsland, die bij Triodos en NIBC Direct onder dat van Nederland, Keytrade onder dat van Frankrijk, Santander Consumer Bank onder dat van Spanje en Izola Bank onder dat van Malta. In al die gevallen geldt eveneens een bescherming van 100.000 euro per bank en per land.

De klanten van ING in ons land vallen dan weer onder de Belgische garantieregeling omdat de bank hier nog werkt met een Belgische banklicentie, ook al gaat het om een Nederlandse bankgroep.

Verdeelt u uw spaargeld dus niet alleen over verschillende banken, maar ook over banken met een verschillend licentieland, dan heeft u tegelijk ook een spreiding over diverse waarborgstelsels.

Tip: Hier vindt u een overzicht van de spaarrekeningen. Klikt u op het plusteken in de kolom ‘meer info’, dan kut u zien onder welk waarborgsysteem uw spaargeld valt.

 

Verschillende producten

Daarmee stopt het niet. U kunt uw geld niet alleen spreiden over verschillende banken en verschillende waarborgstelsels maar ook over verschillende financiële producten. Zo kunt u niet alleen sparen bij een bank, maar ook bij een verzekeringsmaatschappij. Dat kan bijvoorbeeld in een tak21-spaarverzekering. Die garandeert u een basisrente, die nog kan worden aangevuld met een winstdeelneming indien de verzekeringsmaatschappij erin slaagt om uw storting met winst te herbeleggen en haar financiële situatie dat toelaat.

De tak21-spaarverzekering biedt u overigens niet alleen een gegarandeerd minimumrendement, maar ook een staatsgarantie. Net als bij de bank is het geld dat u op een tak21-spaarverzekering plaatst tot 100.000 euro per persoon in België gedekt door de overheid. Let wel: dit is niet in alle landen zo. Hier geldt dus een verschil met de spaarrekeningen.

Tip: Hier kunt u de opbrengst van een aantal tak21-spaarverzekeringen zien

 

Zorg zelf voor spreiding

Het principe van de spreiding hoeft u trouwens niet te beperken tot gelden die onder de staatswaarborg vallen. U kunt ze ook algemeen toepassen.

Zo kunt u starten met een bepaald bedrag op uw spaarrekening te zetten. Dat heeft het voordeel dat het tegoed steeds beschikbaar is en u dus (on)verwachten noden snel kunt opvangen.

Geld dat u niet direct nodig heeft, kunt u beleggen op langere termijn via termijnrekeningen, obligaties tak21-spaarverzekeringen (interessant vanaf 8 jaar) en aandelen. Dat maakt het mogelijk ook hogere inkomsten uit uw beleggingen na te streven, terwijl u er tegelijk voor zorgt dat bij een eventueel verlies op een bepaalde belegging toch uw hele vermogen niet op de helling staat. En u wordt niet midscheeps getroffen mocht de overheid ooit iets veranderen aan de regels voor het spaarboekje.

 

Verschillende momenten

Beleggers kunnen nog een extra laagje spreiding inbouwen door in te tekenen op een beleggingsplan. Daarbij investeren ze bijvoorbeeld elke maand een beperkt bedrag. Door die verdeling stappen ze zowel in bij goedkope als bij dure beurzen. Het laat hen toe om pieken uit te vlakken.

Tip: Hier kunt u een aantal beleggingsplannen vergelijken

 

 

 

Lees ook:

Andere tips over beleggingsplannen, spaarrekeningen en TAK 21

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.