, 23144

Hoeveel geld heb je nodig om te rentenieren?

Hoeveel geld heb je nodig om te rentenieren

U moet een behoorlijk vermogen opbouwen om daar een echt inkomen uit te genereren. Hoeveel geld u nodig hebt, hangt af van verschillende factoren.

Steeds meer mensen streven naar financiële onafhankelijkheid. In de Verenigde Staten is de FIRE-beweging ontzettend populair, waarbij FIRE staat voor ‘financially independant and retire early’. Ook in ons land kent de beweging steeds meer adepten die ernaar streven om zo snel mogelijk te kunnen leven van hun spaarcenten. Toch is dat makkelijker gezegd dan gedaan, want om te rentenieren moet u een behoorlijk kapitaal opbouwen.

 

Inkomen van 2.000 euro

Stel dat u elk maand een inkomen van 2.000 euro wil halen uit uw spaar- of beleggingsportefeuille, dan hebt u jaarlijks 24.000 euro aan rente-inkomsten nodig. Welk kapitaal u daarvoor nodig hebt, hangt af van het rendement van uw spaar- of beleggingsproducten. Bij een gemiddeld nettorendement van 5% hebt u 480.000 euro nodig om uit te komen bij een jaarlijks rente-inkomen van 24.000 euro. Bij een nettorendement van 2% hebt u al een kapitaal nodig van 1,2 miljoen euro. En bij een nettorendement van 0,11% - wat de rentevergoeding is van het gros van de spaarrekeningen momenteel - gaat het al over een kapitaal van bijna 22 miljoen euro.

Tip: Vergelijk de spaarrentes

Het illustreert meteen waarom het heel moeilijk wordt om enkel met een spaarrekening voldoende kapitaal op te bouwen om te kunnen leven van rente-inkomsten. Al vele jaren is het rendement van spaarrekeningen te laag om echt rente-inkomsten te genereren, al is er wel nog een groot verschil tussen een spaarrekening met de wettelijke minimumrente van 0,11% of een rente van 1%. Die laatste genereert vanaf 2,4 miljoen euro een jaarlijkse rentevergoeding van 24.000 euro.

 

Beleggen

Wie hogere rendementen nastreeft, moet daarvoor onvermijdelijk meer risico’s nemen, bijvoorbeeld door te kiezen voor een beleggingsplan. Sommige belegginsplannen leverden de voorbije 5 jaar een gemiddeld jaarlijks rendement van 8% tot 11%, al zijn dat telkens offensieve en dus risicovolle beleggingsportefeuilles. Met een jaarlijks rendement van 10% bereikt u met een kapitaal van 240.000 euro een jaarlijks rendement van 24.000 euro. Let wel: dergelijke rendementen zijn helemaal niet de norm. De meeste beleggingsplannen leverden de voorbije vijf jaar een jaarlijks rendement van 3% à 6%. En sommige plannen boekten amper winst.

Tip: Vergelijk het rendement van beleggingsplannen

Rendementen uit het verleden zeggen ook niets over de toekomst. De voorbije jaren waren heel gunstig voor aandelenbeleggers, maar een diepe crisis kan aandelenportefeuilles ook de dieperik in storten. Beleggers met een hele lange beleggingshorizon die ook tijdens crisissen consequent blijven bijstorten in hun beleggingsplan, komen dergelijke crisissen wel te boven en zullen op de lange termijn nog wel een mooi rendement realiseren. Maar wie op de hele lange termijn uitgaat van een jaarlijks gemiddeld rendement van 10% is zichzelf vooral rijk aan het rekenen en zal bedrogen uitkomen. Ga daarom uit van een realistisch rendement en beleg ook niet alle spaarcenten in een beleggingsplan.

 

Het inflatiespook

 Wie echt genoeg geld wil hebben om te rentenieren, moet ook rekening houden met de inflatie. Inflatie is het fenomeen waarbij de prijzen van allerlei goederen en diensten stijgen. Kortom: de 2.000 euro die u vandaag in uw hand hebt, is bij stijgende inflatie volgend jaar al minder waard. Ook daar moet u rekening mee houden wanneer u een vermogen opbouwt. Als we bijvoorbeeld uitgaan van een gemiddelde jaarlijkse inflatie van 2%, wat ook het streefdoel is van de Europese Centrale Bank, dan moet u al een jaarlijks gemiddeld rendement van 2% realiseren met uw spaarcenten om enkel de stijgende levensduurte te compenseren.

 Concreet: hebt u een beleggingsportefeuille met een gemiddeld jaarlijks rendement van 5%, dan levert dat vanaf 480.000 euro een opbrengst op van jaarlijks 24.000 euro. Bij een inflatie van 2% ligt het reële rendement echter op 3%. Dan hebt u geen 480.000 euro maar wel 800.000 euro nodig om een reële opbrengst van jaarlijks 24.000 euro te genereren.

 

 

Lees ook:

Andere tips over beleggen, beleggingsplannen en spaarrekeningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.