, 23089

Hoeveel spaarbuffer moet u hebben?

Hoeveel spaarbuffer moet u hebben

De coronacrisis heeft het nog eens duidelijk gemaakt. Gezinnen beschikken best over een spaarbuffer om de onverwachte moeilijkheden die op hun pad komen financieel te overbruggen. Een belangrijk deel van de bevolking slaagt daar echter niet in.

Hoewel Belgen bekend staan als spaarkampioenen, komen heel wat mensen daar niet aan toe. Een bevraging van verzekeraar NN bij ruim 2.000 Belgen leerde al dat vier op de tien van hen maar net genoeg of zelfs te weinig inkomsten hebben om tot het einde van de maand alle betalingen te kunnen doen, laat staan dat ze nog iets kunnen sparen. Een derde geeft toe dat ze een onverwachte uitgave niet aankunnen.

Een peiling van de Nationale Bank gaat in dezelfde richting. Zij stelde vast dat zes op de tien gezinnen die door de coronacrisis inkomstenverlies leden een spaarbuffer van minder dan drie maanden hebben. Bij de laagste inkomstens heeft zelfs minder dan 80% zo’n veiligheidsmarge.

Ook andere indicatoren wijzen erop dat heel wat mensen krap bij kas zitten. Meer dan 140.000 gezinnen grepen de mogelijkheid aan om de afbetaling van hun hypotheeklening tijdens de coronacrisis gedurende maanden op te schorten.

 

Hoeveel?

Maar hoeveel moet een gezin nu achter de hand houden als het zich financieel veilig wil voelen? Vaak wordt hier een bedrag van drie maanden inkomsten naar voor geschoven. Anderen hebben het over een buffer van zes maanden.

Veel hangt natuurlijk af van uw persoonlijke gezinssituatie en uitgavenpatroon. Daarom bouwde het Nederlandse Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting Nibud een handige module, waarmee u online kan berekenen hoeveel uw persoonlijke financiële buffer zou moeten zijn.

Tip: Hier vindt u de module van Nibud, waarmee u uw persoonlijke financiële buffer kan berekenen

 

Hoe?

Hoe bouwt u nu een dergelijke buffer op? Een goed begin is hiervoor een aparte spaarrekening te openen. Dat brengt u minder in de verleiding om alsnog aan uw spaargeld te zitten als het einde van de maand nadert en u graag nog enkele aankopen zou doen. Voor een uitzonderlijke uitgave – een kapotte wasmachine die u moet vervangen,… - kan u daar natuurlijk wel uit putten.

Een andere hulpmiddel is telkens in het begin van de maand het bedrag dat u wil sparen al op die spaarrekening te zetten. Wacht u tot het einde van de maand, dan heeft u weer makkelijker de neiging om die toch uit te geven en uw spaarinspanning uit te stellen naar de volgende maanden.

U kunt bovendien kiezen voor een spaarrekening met de hoogste opbrengst, desnoods bij een andere instelling dan uw huisbank. Hoewel de algemene rentestand vandaag erg laag is, kan een hogere intrest een aansporing zijn om uw inspanningen voort te zetten.

Tip: Hier vindt u de spaarrekeningen met de hoogste opbrengst

 

 

 

Lees ook:

Andere tips over spaarrekeningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.