282, 24509

Is een e-DEPO nog interessant?

Is een e-DEPO nog interessant

Als het te mooi is om waar te zijn, is het meestal ook niet waar. Misschien moet de overheid dat voortaan ook bij haar (financieel) aanbod als waarschuwing opnemen. Eind vorige maand paste ze immers plots de voorwaarden van haar e-DEPO aan. Wie recentelijk een rekening opende, is de pineut. Of blijft de rekening aantrekkelijk om er geld op te storten?

Waarover gaat het? Particulieren kunnen een rekening openen bij de Deposito- en Consignatiekas, een afdeling van de Federale Overheidsdienst Financiën. Daarop krijgen ze een rentevergoeding die maandelijks wordt vastgelegd. Voor januari was dat 2,40%, voor februari  2,80%, voor maart 2,90% en voor april zelfs 3,10%. Aanzienlijk meer dus dan op een klassieke ‘risicoloze’ belegging.

 

Renteberekening

Voor de vastlegging van die rente volgt de Deposito- en Consignatiekas strikte regels. Elke vijfde laatste werkdag van de maand maakt ze namelijk een gemiddelde van de rente die voor staatsleningen met een resterende looptijd van één jaar sinds de vorige berekening werd geboden op de financiële markten. Dat rondt ze vervolgens af op 0,10%. En die rente geldt dan op de e-DEPO’s voor de komende maand.

Aan de opening, de opvolging of de afsluiting van een e-DEPO zijn geen kosten verbonden. Wel gaat de berekening van de intrest pas in op de eerste van de maand na de storting. Wie op 7 mei stort, krijgt dus pas rente vanaf 1 juni. De intrestberekening stopt vervolgens op de eerste van de maand van afhaling.

Om effectief recht te hebben op de intrest, moet de spaarder zijn tegoeden ook twaalf maanden behouden. Wie in ons voorbeeld op 7 mei stort, moet dus wachten tot 1 juni van het volgende jaar om zijn vergoeding te hebben. Hij kan de uitbetaling ervan dan eenmaal per jaar aanvragen of hij krijgt ze met Nieuwjaar. De intrest zelf brengt op zijn beurt geen intrest op.

Let wel: de rente is bruto. Dat betekent dat u op de intrestopbrengst 30% roerende voorheffing moet laten vallen om tot het nettobedrag te komen.

Wijziging

Hoewel de totale opbrengst niet op voorhand gekend is, lokte de formule de voorbije maanden meer dan 16.000 spaarders naar de e-DEPO.

Eind april greep de minister van Financiën echter in. Hij plafonneerde vanaf 1 mei de rente op de e-DEPO op 2,50% bruto omdat anders de stabiliteit van de overheidsschuld in het gedrang zou kunnen komen. In plaats van de verwachte 3,20% zal het dus een pak minder interessant zijn.

Is sparen op een e-DEPO dan nog interessant? Om dat te weten, moet u de opbrengst ervan vergelijken met de opbrengst van termijnrekeningen en kasbons op één jaar. Momenteel geven Deutsche Bank en Izola Bank alvast hogere rentes. Bij die eerste kunt u 3,17% bruto op één jaar krijgen, bij de tweede is dat 2,55%. Bovendien bent u al van bij de start van uw inleg zeker van dat tarief. En uw intresten beginnen meteen te lopen.

Nu u nog hoogstens 2,50% op een e-DEPO kunt vangen, bent u bij die instellingen dus beter af.

Wie al een tijdje aan het sparen was op een e-DEPO zit wel gevangen. Wie die spaarperiode nu afbreekt, verlies immers de rente die hij de voorbije maanden al opbouwde.

Tip: Hier kunt u zien hoeveel rente de banken bieden op hun termijnrekeningen

 

 

 

Lees ook:

Andere tips over termijnrekeningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.