, 21909

Is het spaarboekje met de hoogste rente altijd de beste keuze?

Is het spaarboekje met de hoogste rente altijd de beste keuze

Vandaag levert het meest lucratieve spaarboekje u maximum 1,2 procent rente op. Toch mag u zich niet blindstaren op het hoogste percentage. Via onderstaande checklist kiest u het spaarboekje dat voor u persoonlijk het meest interessant is.

Op het eerste gezicht leveren sommige spaarboekjes ruim tien keer meer op dan andere. Om uit te vissen welk spaarboekje het best bij u past, moet u evenwel rekening houden met meer dan alleen de totale rente.

TIP: Bekijk hier welke rentes u voor verschillende spaarrekeningen mag verwachten
 

1. Wil u op gezette tijdstippen sparen?

De mooiste rentes vindt u terug bij de spaarabonnementen. Veel banken bieden die aan als lucratiever alternatief voor hun traditionele spaarboekje. Zo garandeert de Beobank Step Up spaarrekening een totale rente van 1,20% en Deutsche Bank DB Saving Plan 0,90%. Zulke formules zijn vooral geschikt voor mensen die elke maand een bepaald bedrag kunnen sparen.

Bij die spaarformules kunt u doorgaans maar een maximumbedrag per maand sparen. Bij Deutsche Bank is dat 500 euro, bij Beobank 750 euro. Besef dat u voor elk bedrag dat u stort minimum een jaar moet wachten om de getrouwheidspremie te krijgen. Die formule is dus minder interessant als u meteen een groot bedrag aan de kant wil zetten.

 

2. Weeg basisrente en getrouwheidspremie tegen elkaar af

Het is altijd raadzaam om te bekijken hoe de rente is opgebouwd. Als u weet dat u het geld binnen enkele maanden nodig hebt, kies dan voor een spaarboekje met een hoge basisrente.

Kunt u uw startkapitaal minimum één jaar missen, dan opteert u beter voor een spaarboekje met een hoge getrouwheidspremie. Een spaarproduct dat mikt op die doelgroep is bijvoorbeeld Santander Consumer Bank Vision+, dat een povere 0,15% basisrente biedt maar wel een getrouwheidspremie van 0,65%.

TIP: Vergelijk hier de basisrentes en getrouwheidspremies bij diverse banken

 

3. Gelden er extra voorwaarden?

Let er ook op of aan de spaarrekening specifieke voorwaarden vasthangen. Zo geldt bij de ME6-rekening van internetbank MeDirect een vooropzeg van zes maanden als u uw spaarkapitaal wil opnemen. Dat beperkt uiteraard uw flexibiliteit.

Spaart u liever zonder voorwaarden, dan is er nog een ruime keuze aan spaarboekjes. Over het algemeen zult u zich dan wel met een lagere rente tevreden moeten stellen.

 

4. Maak een onderscheid tussen gereglementeerde en niet-gereglementeerde spaarrekeningen

Een niet-gereglementeerde spaarrekening biedt vaak enkel een (weliswaar mooie) basisrente. Dat maakt die spaarrekening vooral interessant als u uw geld minder dan een jaar wil vastzetten.

Niet-gereglementeerde spaarrekeningen houden van uw intresten wel 30% roerende voorheffing af. Om een vergelijking te maken met een gereglementeerde spaarrekening moet u dus de bruto-intrest van de niet-gereglementeerde spaarrekening verminderen met die voorheffing.

Lees ook: Meer weten over het verschil tussen gereglementeerde en niet-gereglementeerde spaarrekeningen?

 

5. Kunt u uw spaargeld langere tijd missen?

Het is niet zo interessant om een groot bedrag jarenlang op een spaarrekening te parkeren. Wilt u sparen of beleggen op langere termijn (ten minste acht jaar), dan zijn er even veilige producten die u een hoger rendement opleveren, zoals een goede spaarverzekering.

TIP: Vergelijk hier verschillende Tak 21-spaarverzekeringen

 

 

Lees ook:

Andere tips over spaarrekeningen en TAK 21

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.