282, 22586

Is uw spaargeld veilig tijdens de coronacrisis?

Is uw spaargeld veilig tijdens de coronacrisis

De coronacrisis doet de portemonnee van heel wat Belgen weinig goed. Velen verkiezen in deze turbulente tijden dan ook een veilige haven voor hun spaarcenten. Wij gingen na met welke bankproducten u van een kapitaalgarantie geniet en u niet vatbaar bent voor de actuele economische grillen.

Wat met uw spaarcenten?

Na de bankencrisis van 2008, waarbij verschillende grootbanken bij de overheid voor noodsteun aanklopten, legden de financiële instellingen verplicht stevigere kapitaalbuffers aan. Op die manier zijn ze beter gewapend tegen schommelingen op de financiële markten.

Bovenop die buffers zijn banken verplicht aangesloten bij het Garantiefonds. Het zorgt ervoor dat uw geld bij Belgische banken gewaarborgd is tot honderdduizend euro per bank en per persoon, over al uw zichtrekeningen, spaarrekeningen, termijnrekeningen en kasbons samen. Het Garantiefonds betaalt uw spaargeld terug bij een faillissement van uw bank. Buitenlandse banken vallen onder de lokale garantieregeling, die dus kan afwijken van de waarborg in ons land.

Wat met uw rente?

De bank kan en mag de basisrente van een spaarrekening van de ene op de andere dag aanpassen. De getrouwheidspremie ligt voor twaalf maanden vast vanaf het moment dat u het bedrag op uw rekening stort. Wie zijn geld op een gereglementeerde spaarrekening parkeert, krijgt de garantie dat de totale rente niet onder de wettelijk vastgelegde minimumrente van 0,11% zakt.

Bij een niet-gereglementeerde spaarrekening geldt die minimale rente van 0,11% niet, maar geniet u evenzeer bescherming door het Garantiefonds. U bent er dus van verzekerd dat u uw gestorte centen behoudt. Bij een termijnrekening of kasbon is de rentevoet vastgeklikt gedurende de overeengekomen looptijd.

Door het effect van de inflatie boet u bij een minimale rente van 0,11% wel aan koopkracht in. Wie de verschillende spaarrekeningen vergelijkt, stelt wel vast dat verschillende banken vandaag de 0,57% inflatie van april 2020 benaderen of zelfs overtreffen. MeDirect biedt met Maandsparen Max momenteel het hoogste rendement: 0,05% basisrente en 0,65% getrouwheidspremie, goed voor een totale rente van 0,70%. U mag daarbij wel niet meer dan 5.000 euro per maand op de rekening storten.

Tip: Ga hier na welke spaarrekeningen het hoogste rendement bieden

Wat met pensioensparen?

De coronacrisis heeft slechts een beperkte impact op pensioenspaarverzekeringen. De gegarandeerde rente blijft sowieso behouden, enkel de eventuele bijkomende winstdeelname kan een knauw krijgen. Bij pensioenspaarfondsen zijn de kaarten anders geschud. Verschillende pensioenspaarfondsen die vooral aandelen omvatten, zakten sinds begin dit jaar met om en bij de 20%. Door de langetermijnhorizon van een pensioenspaarfonds hoeft een terugval op korte termijn niet meteen dramatisch te zijn, aangezien de beurzen de tijd krijgen om zich te herstellen. Er geldt bovendien geen verplichting om het kapitaal op te vragen op 65-jarige leeftijd. Wie 65 jaar is, kan het geld dus nog even in het fonds te laten staan, in afwachting van een uitstapmoment.

Tip: Bekijk hier het rendement van de pensioenspaarfondsen in 2019

Wat met beleggingsfondsen?

De Europese aandelenindex Euro Stoxx 50 kleurde op een gegeven moment meer dan 30% in het rood ten opzichte van het begin van dit jaar. Daarna toonde de aandelenbeurs enig herstel, om nu bokkensprongen te maken. Hoe zwaar de coronacrisis doorweegt op uw beleggingsfondsen hangt sterk af van de samenstelling van dat fonds en de diversifiëring van de portefeuille. Wanneer de aandelenkoersen 10% dalen, betekent dat dus niet noodzakelijk dat de waarde van uw beleggingsfondsen even sterk achteruit gaat.

Tip: Ga hier na welk rendement beleggingsfondsen de afgelopen jaren boden 

 

 

 

Lees ook:

Andere tips over pensioenspaarfondsen, spaarrekeningen en TAK 21

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.