Jongeren doen steeds meer aan pensioensparen

1
Reageer
Jongeren doen steeds meer aan pensioensparenSparen voor de oude dag zit meer dan ooit in de lift, met tienduizenden nieuwe pensioenspaarders in 2012. Opmerkelijk is dat vooral jongeren tussen 18 en 35 ermee beginnen.

Het pensioensparen is de individuele spaarformule naast het wettelijk pensioen en het bedrijfspensioen. Pensioensparen kan via een fonds dat de beurs volgt, of een verzekering met vast rendement. De overheid stimuleert sinds 1986 pensioensparen via een jaarlijkse belastingaftrek.

Die belastingaftrek lijkt ook nog steeds voor veel Belgen het beslissende duwtje in de rug. Bij Belfius heeft Zo'n 80 procent van de klanten die aan pensioensparen doet het volledige fiscaal aftrekbare bedrag van 910 euro volstort. De meesten sparen aan de hand van een doorlopende opdracht. Het gemiddeld gestort bedrag in pensioenspaarfondsen is 808 euro.

Vroeger werd pensioensparen gezien als een belegging voor veertigplusser, waar nu de nieuwkomers voor dertig tot vijftig procent uit jongeren bestaan. De trend wordt bij alle bekende banken bevestigd.

De financiële sector schat het aantal pensioenspaarders intussen op 2,73 miljoen Belgen: 1,40 miljoen via een verzekering en 1,33 miljoen via een fonds. In de pensioenspaarfondsen zit 13 miljard euro en in de verzekeringen nog eens ongeveer evenveel.

Pensioensparen vergelijken? Klik hier

Vindt u het artikel interessant? Geef uw score
(2 stemmen, gemiddeld 4 van de 5)


Categorie: Algemeen nieuws over sparen