282, 21235

Kent u de zeven soorten spaarrekeningen?

Kent u de zeven soorten spaarrekeningen

Is er iets banaler dan een spaarrekening? Nagenoeg elke Belg heeft er een. Of zelfs meerdere. Toch staan we er zelden bij stil dat er ook inzake spaarrekeningen een heel divers aanbod is. We onderscheiden alvast zeven soorten.

1. Gereglementeerde spaarrekening

Een gereglementeerde spaarrekening is een spaarrekening waarvoor u geen belastingen moet betalen op de eerste schijf van 960 euro aan intresten per persoon. Staat de rekening op twee namen, dan geldt de vrijstelling dus tot 1.920 euro.

Om in aanmerking te komen voor die vrijstelling moet de spaarrekening zowel een basisrente als een getrouwheidspremie bieden. De basisrente geldt voor elke dag dat een bedrag op de rekening staat. De getrouwheidspremie komt daar bovenop voor gelden die een jaar ongewijzigd behouden blijven.

Hebt u toch meer intresten op uw spaarrekening(en), dan betaalt u 15% roerende voorheffing op het bedrag boven 960 euro per persoon.

Het gros van de gereglementeerde spaarrekeningen levert vandaag een basisrente van 0,01% en een getrouwheidspremie van 0,10% op. Een rekening die een pak meer biedt, is de Vison+-rekening van Santander Consumer Bank met een basisrente van 0,15% en een getrouwheidspremie van 0,65%.

 

2. Niet-gereglementeerde spaarrekening

Een niet-gereglementeerde spaarrekening is een spaarrekening waarop u geen vrijstelling van roerende voorheffing krijgt omdat ze niet voldoet aan de voorwaarden. Dat is bijvoorbeeld het geval indien de spaarrekening alleen een basisrente biedt en geen getrouwheidspremie. Het gevolg is dat u vanaf de eerste cent aan intrest 30% roerende voorheffing moet betalen.

Doorgaans bieden deze rekeningen een hogere rente. Zo afficheert de Saver Account van Izola Bank een brutorente van 0,60% voor elke dag dat een bedrag op de rekening staat. Een getrouwheidspremie is er niet. Na afhouding van de roerende voorheffing komt de vergoeding neer op een 0,42% netto.

 

3. Internetspaarrekening

Een internetspaarrekening kan zowel een gereglementeerde als een niet-gereglementeerde spaarrekening zijn. Het enige verschil met hun klassieke concurrenten is dat u alle verrichtingen online moet doen. Dat kan zijn omdat ze wordt afgesloten bij banken die alleen via het internet handelen zoals MeDirect, Santander Consumer Bank, Moneyou of Rabobank.be, maar ook sommige klassieke banken hebben soms dergelijke rekeningen in hun aanbod. Denk maar aan het Crelan iHorizon-boekje of Argenta e-spaar.

 

4. Baby- of Jongerenspaarrekeningen

Voor sommige doelgroepen doen banken een extra inspanning. Dat geldt onder meer voor jonge klanten. Vaak brengen de spaarrekeningen die op deze groep focussen meer

op dat de klassieke spaarrekeningen die ook voor volwassenen toegankelijk zijn.

De kleine Henegouwse bank CPH heeft zelfs speciale rekeningen voor drie groepen: 0-3 jaar (0,65% basisrente, 0,20% getrouwheidspremie), 3-12 jaar (0,45% basisrente en 0,20% getrouwheidspremie) en 12-26 jaar (0,25% basisrente en 0,20% getrouwheidspremie).

De maximale leeftijd voor een jongerenspaarrekening kan per bank verschillen. Bij Triodos bent u jong tot 18 jaar, bij Europabank tot en met 25 jaar en bij Fintro tot 30 jaar.

Tip: Vergelijk hier de aanbiedingen voor baby- en jongerenspaarrekeningen

 

5. Spaarabonnementen

Sommige banken bieden een hogere rente op hun spaarrekening als u er zich toe verbindt om op geregelde tijdstippen te storten. Doorgaans is er dan wel een maximumbedrag per maand of per jaar. Zo biedt de Step Up-rekening van Beobank een basisrente van 0,20% en een getrouwheidspremie van 1,00%. Je kunt er tot 500 euro op sparen. DB Saving Plan van Deutsche Bank volgt met een basisrente van 0,60% en een getrouwheidspremie van 0,30%. Hier kan wel maar 500 euro per maand worden gespaard. De Cocoon-rekening van bpost bank kent dezelfde beperking. Ze biedt een basisrente van 0,40% en een getrouwheidspremie van 0,15%.

 

6. Met minimumbedrag

Sommige banken geven dan weer een extraatje als u een hoger bedrag spaart. Zo kunt u bij Banca Monte Paschi Belgio op de Fedelta-rekening een basisrente van 0,05% en een getrouwheidspremie van 0,45% krijgen als u tussen 10.000 euro en 150.000 euro inlegt. Europabank heeft een renteboekje Plus met een basisrente van 0,05% en een getrouwheidspremie van 0,20% voor wie meer dan 15.000 euro spaart.

 

7. Met vaste opzegtermijn

Een buitenbeentje zijn de ME6-rekening en de ME1-rekening van MeDirect. Deze rekeningen hebben alleen een basisrente. Bij de eerste bedraagt ze 0,57% bruto of 0,40% netto, bij de tweede 0,37% bruto of 0,26% netto. Speciaal aan deze rekening is dat u het geld pas kunt opvragen indien u dit respectievelijk zes maanden of één maand op voorhand aanmeldt. Het gaat dus om rekeningen met een vaste opzegtermijn.

Tip: Vergelijk hier alle tarieven op de spaarrekeningen die in België worden aangeboden.

 

 

Lees ook:

Andere tips over spaarrekeningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.