282, 24408

Kiest u voor een termijnrekening of voor een obligatie?

Kiest u voor een termijnrekening of voor een obligatie

Nu de rentevoeten behoorlijk gestegen zijn, tonen beleggers die hun geld voor langere tijd kunnen missen weer interesse voor obligaties en termijnrekeningen. Waarop moeten ze letten vooraleer ze zich door hun bankier laten overhalen om erop in te schrijven?

 

Obligaties

Wie zijn geld enkele jaren kan missen, kan op zoek naar interessante obligaties. Ze brengen weer iets op. In de zomer van vorig jaar bedroeg de rente op obligaties die door de Belgische Staat waren uitgegeven en nog drie jaar te lopen hadden amper 0,70%. Vandaag is dat toch al gestegen naar zowat 2,40%. Voor obligaties met een resterende looptijd van vijf jaar ging het van 1% naar 2,50%.

Maar u hoeft zich  niet te beperken tot obligaties die door de overheid zijn uitgegeven, u kunt ook kiezen voor obligaties waarmee bedrijven vers geld ophalen. Zij bieden vaak hogere tarieven dan de staat. Dat is ook logisch omdat de kans groter is dat ondernemingen hun financiële verplichtingen niet meer kunnen nakomen dan dit het geval is met overheden. De spaarders willen dat hogere risico gecompenseerd zien door hogere rentes.

Er zijn overigens niet alleen obligaties in euro, maar ook in andere munten. Sommige bieden een hogere rente, andere een lagere. Algemeen geldt: als een munt de neiging heeft om te stijgen tegenover de euro, zal de rente erop lager liggen. Als daarentegen de verwachting is dat ze in waarde zal dalen, dan wordt het dan weer gecompenseerd met een hogere rente. Let wel: het gaat hier om verwachtingen. In de praktijk kan het soms anders uitvallen, waardoor u een extra rendement haalt of er net rendement bij inschiet.

Tip: Een overzicht van obligaties die door bedrijven worden uitgeven, vindt u op de website van Goldwasser Exchange

 

Termijnrekeningen

Een alternatief voor obligaties zijn termijnrekeningen die u kunt afsluiten bij de bank. Net als bij obligaties geeft u uw spaargeld hier voor een vooraf afgesproken periode af in ruil voor een intrestvoet die meteen vastligt.

Wie het onderste uit de kan wil, kan bij Izola Bank momenteel een termijnrekening op drie jaar afsluiten tegen 2,35% bruto. Wie zijn geld voor vijf jaar wil plaatsen, vangt bij diezelfde bank 2,50%.

Net zoals bij de obligaties zijn deze opbrengsten bruto. Op de intresten van obligaties en termijnrekeningen moet immers 30% roerende voorheffing worden betaald.

Voor de termijnrekeningen op drie en vijf jaar bij Izola bank daalt de opbrengst zo tot respectievelijk 1,6545% (3 jaar) en 1,75% (vijf jaar) netto.

Tip: Hier vindt u de rente die banken momenteel bieden voor termijnrekeningen op drie jaar

Tip: Hier vindt u de rente die banken momenteel bieden voor termijnrekeningen op vijf jaar

 

Keuze

Wat kiest u nu het beste: een termijnrekening of een obligatie? Aan beide zijn voor- en nadelen verbonden. Koopt u een obligatie, dan moet u die op een effectenrekening zetten bij uw bank. Daaraan zijn doorgaans kosten verbonden. Een voordeel is dan weer dan u de obligatie makkelijk kunt verkopen, mocht u voor de eindvervaldag geld nodig hebben.

Met een termijnrekening vermijdt u die kosten van een effectenrekening dan weer. Het nadeel is dan weer dan u die doorgaans niet voor de einddatum te gelde kunt maken. U moet dus de hele afgesproken rit uitzitten.

 

Vervroegde uitstap

Let wel: bij een eventuele vervroegde verkoop van een obligatie krijgt u niet noodzakelijk uw inleg terug. Het kan meer, maar ook minder zijn.

Wie zijn obligaties om welke reden dan ook tussentijds moet verkopen, kan voor een onaangename verrassing komen te staan. Vooral in periodes van stijgende rentes is dat het geval. Heeft u bijvoorbeeld een obligatie met een rente van 2% en een resterende looptijd van 10 jaar, dan zal niemand die willen overkopen tegen 100% van de nominale waarde of inleg. Wie vandaag een Belgische staatslening met die looptijd koopt, kan door de gestegen intrestvoeten voor diezelfde belegging al een rente van iets minder dan 3% krijgen. 10 jaar lang een rente van zowat 1% meer laat een verstandige koper niet liggen.

Een koper zal bij een gestegen rente uw obligaties dus niet overnemen tegen 100% van de nominale inleg, maar mogelijk wel tegen een lagere prijs, bijvoorbeeld tegen 91%. Voor een obligatie van 1.000 euro betaalt hij dan maar 910 euro. Vervolgens krijgt hij elk jaar de 2% rente op 1.000 euro en op het einde van de rit krijgt hij zijn 1.000 euro terug. Door die lagere aankoopprijs, realiseert hij toch zijn beoogd rendement van 3%.

Voor een obligatie met een korte resterende looptijd zal de schade uiteindelijk nog meevallen. Voor een obligatie met een lange resterende looptijd is dat minder het geval. Hier moet de koper namelijk een langere periode van renteverschil overbruggen.

 

 

 

 

Lees ook:

Andere tips over termijnrekeningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.