, 23080

Koopkrachtverlies remt spaarwoede niet af

Koopkrachtverlies remt spaarwoede niet af

295 miljard euro. Dat is het duizelingwekkende bedrag dat alle Belgen samen op hun spaarboekjes hebben geparkeerd. De coronacrisis heeft onze spaarwoede allerminst aan banden gelegd, aangezien onze spaarrekeningen vorig jaar met 13 miljard euro of 4% aandikten. Maar wat brengen die spaarcenten op en dekt de vlag ‘sparen’ nog wel de lading?

Dat we in coronatijden massaal spaarden, kent verschillende verklaringen. Door de sluiting van de restaurants, de geannuleerde festivals en de beperkte reismogelijkheden vielen enkele belangrijke uitgavenposten weg. Bovendien geeft in de meest recente consumentenenquête van de Nationale Bank van België 77% van de respondenten aan geen inkomensverlies te lijden in coronatijden.

 

10.000 euro storten = 11 euro intrest na één jaar

Daar tegenover staat dat de huidige rentevoeten uw spaarijver niet bepaald royaal belonen. De meeste banken beperken zich tot de wettelijke minimumrente van 0,11% (0,01% basisrente + 0,10% getrouwheidspremie) voor gereglementeerde spaarrekeningen. Wie vandaag 10.000 euro op zijn spaarrekening plaatst, ontvangt er een jaar later dus een schamele 11 euro intrest voor.

 

Koopkracht: -20% op twintig jaar

Met zo’n lage intrestvoet mag u een spaarboekje eigenlijk een verliesboekje noemen. Voor hun boek ‘Investeren in de tweede helft van je leven’ berekenden Michaël Van Droogenbroeck (VRT) en Ewald Pironet (Knack) het effect van de inflatie op uw spaarrendement. Die stijging van de levensduurte bleek de voorbije twintig jaar bijna altijd hoger dan de gemiddelde rente op een spaarboekje. De auteurs becijferden dat de consument bij een gemiddelde spaarrente op tien jaar tijd 13% aan koopkracht heeft ingeboet, ten opzichte van twintig jaar geleden gaat het zelfs om bijna 20%.

 

Wie doet beter dan 0,11%?

Toch zijn er banken die beter doen dan de gemiddelde rente. Aion Bank biedt met de Extended-spaarrekening een rendement van 1% (0,10% + 0,90%), maar u moet er wel 19 euro per maand aan lidgeld neertellen. MeDirect pakt met Maandsparen Max uit met een spaarrekening die u op jaarbasis een totale intrest van 0,70% (0,05% + 0,65%) garandeert. De maximale maandelijkse inlage blijft er wel beperkt tot 5.000 euro. Santander Consumer Bank biedt het hoogste rendement zonder inlagerestricties of lidgeld. Een intrest van 0,60% (0,05% + 0,55%) betekent dat de 10.000 euro die u vandaag stort, volgend jaar 60 euro intrest oplevert. 

Tip: Hier vindt u de spaarrekeningen met de hoogste rente

 

Alternatieven

Wie een nog hoger rendement nastreeft, gekoppeld aan de nodige veiligheid, kan ook opteren voor een termijnrekening. Wanneer u uw spaargeld voor een periode van tien jaar op een termijnrekening van Izola Bank Saver plaatst, ontvangt u een jaarlijks nettorendement van 1,40%. Pensioensparen vormt eveneens een waardig alternatief, met - afhankelijk van uw risicoappetijt - de keuze tussen een pensioenspaarfonds en een pensioenspaarverzekering. Daarnaast geldt de beurs als een alternatief voor wie een hoger potentieel rendement najaagt, maar zich ook bewust is van de mogelijkheid op kapitaalverlies.

Tip: Hier vindt u de termijnrekeningen met de hoogste rente

 

 

Lees ook:

Andere tips over spaarrekeningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.