, 22282

Kunt u als zestiger nog aan pensioensparen doen?

Kunt u als zestiger nog aan pensioensparen doen

Kunt u nog aan pensioensparen doen als u iets ouder bent? Ja, geen probleem. Maar u begint er toch maar beter tijdig aan.

 

Belastingvermindering

Wie aan pensioensparen doet, bouwt een extra kapitaal op tegen het moment dat zijn actieve beroepsloopbaan erop zit. Dit wordt ook ondersteund door de overheid. Stortingen voor het pensioensparen geven recht op een belastingvermindering. Wie voor het pensioensparen een bedrag tot 980 euro spaart, krijgt een belastingvermindering ten belope van 30% van zijn storting. Voor een storting tussen 980 euro en 1.260 euro zakt het fiscale voordeel tot 25%. Een storting van 980 euro levert dus een belastingvermindering van 294 euro op. Wie 1.260 euro stort, moet 315 euro minder aan belastingen betalen.

Pensioensparen is dus best een interessante formule, maar is dat wel voor iedereen het geval? Niet echt, zo blijkt. Zo hebt u maar recht op een belastingvermindering voor de stortingen die u aan het pensioensparen besteedt tot 31 december van het jaar waarin u 64 wordt. Voor latere stortingen grijpt u naast dat voordeel.

 

Anticipatieve heffing

Verder moet u rekening houden met de zogenaamde anticipatieve heffing. Dat is de belasting die u uiteindelijk moet betalen op uw pensioensparen. Als u ook maar eenmaal een belastingvermindering hebt gekregen voor uw stortingen, dan wordt u op het einde van de rit ook belast.

Die zogenaamde anticipatieve heffing bedraagt 8%.Bij wie voor zijn 55ste is gestart met pensioensparen wordt de heffing afgehouden op de zestigste verjaardag. Ze is meteen definitief. En dat levert een extra voordeel op. De stortingen die u verricht tussen de zestigste verjaardag en 31 december van het jaar waarin u 64 wordt, blijven recht geven op een belastingvermindering, terwijl u op deze stortingen later niet meer wordt belast. Het zijn dus wellicht de meest rendabele stortingen die u kunt doen.

Wie pas na zijn 55ste is begonnen met pensioensparen, krijgt de afrekening pas op de tiende verjaardag van het contract. Dan is hij meteen al 65. De eventuele stortingen na 65 jaar komen niet meer in aanmerking voor een belastingvermindering. Ook dit is dus een pleidooi om tijdig te starten met pensioensparen.

Tip: Zelfstandigen kunnen ook opteren voor het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen

 

Fonds of verzekering?

De aanmoediging om tijdig te starten met pensioensparen, is ook logisch. Het is typisch een spaarinspanning voor de lange termijn, die via beperkte bedragen toch een mooi kapitaal oplevert.

Toch kan het zijn dat u pas op latere leeftijd kunt starten met pensioensparen. Daar is ook niets mis mee. In dat geval kiest u evenwel best voor een meer voorzichtige aanpak.

Er zijn twee formule voor pensioensparen. Het eerste is een pensioenspaarfonds. In dat geval spaart u bij een bank, die uw stortingen belegt in een fonds, waarmee dan obligaties en aandelen worden gekocht. De opbrengst is dan volledig afhankelijk van de gang van zaken op de financiële markten. Het rendement kan zowel positief als negatief zijn.

De tweede mogelijkheid is kiezen voor een pensioenspaarverzekering bij een verzekeringsmaatschappij. Hier krijgt u een gegarandeerde basisrente. Bovenop kunt u nog een winstdeelnemingen ontvangen indien uw verzekeraar erin slaagt om uw storting met winst te herbeleggen en zijn financiële toestand dat toelaat.

Wie vroeg start met pensioensparen en nog een lange tijdshorizon voor zich heeft, kan zich de luxe veroorloven om iets meer risico te nemen en dus kiezen voor een pensioenspaarfonds. Een eventuele slechte periode op de beurs kan nog worden goedgemaakt.

Wie pas later start, heeft die luxe niet. Zijn opbrengst kan fel worden bepaald door de timing. Een terugval van de beurs kan dan desastreus zijn. En dus is voor deze mensen veeleer een pensioenspaarverzekering of een zogenaamd defensief pensioenspaarfonds, dat slechts matig belegt in aandelen, meer aangewezen.

Tip: Hier vindt u de opbrengsten van de pensioenspaarfondsen en de pensioenspaarverzekeringen in ons land.

 

 

Lees ook:

Andere tips over pensioenspaarfondsen en pensioensparen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.