282, 22151

Langetermijnrente zakt onder nul

Tien zaken die u moet doen om het goedkoopste tarief voor uw woonlening te krijgen

De Belgische langetermijnrente is woensdagochtend voor het eerst in de geschiedenis onder nul gezakt. Omstreeks 8.30 uur stond ze op -0,022 procent. Dat betekent dat wie nu zou beleggen in staatsobligaties die nog tien jaar lopen intrest moet betalen in plaats van er te ontvangen.

België is niet het enige land waar dit gebeurt. Ook in Duitsland, Nederland, Finland, Frankrijk en Oostenrijk is dat het geval.

De ongewone situatie is het gevolg van het beleid van de Europese Centrale Bank om gratis geld uit te lenen aan de commerciële banken en tevens obligaties op te kopen. Daardoor komt er erg veel geld in omloop, waarvoor een bestemming wordt gezocht.

De lage rente heeft ook gevolgen voor de consument. Ze is in elk geval goed nieuws voor wie moet lenen. Woonleningen met een vaste rente op 20 jaar tegen een tarief van minder dan 1,30% zijn geen uitzondering meer, leert een overzicht op de vergelijkingssite Spaargids.be. Wie op een kortere termijn leent, kan zelfs nog goedkoper af zijn. Ondanks meldingen dat de woonleningen te goedkoop zijn, blijven banken bereid om tegen deze rentevoeten zaken te doen.

Voorts is de lage rente ook goed nieuws voor de belastingbetaler. Door de erg lage of zelfs negatieve stand kan de overheid erg goedkoop lenen of zelfs geld verdienen door kredieten op te nemen. In een land met een erg hoge staatsschuld is dat meegenomen.

Minder goed is het voor de spaarders. Het aantal spaarrekeningen waarop nog iets wordt verdiend, wordt dan ook met de dag kleiner. Op het gros ervan is de rentevergoeding nu al beperkt tot een basisrente van 0,01% en een getrouwheidspremie van 0,10%. De basisrente geldt voor elke dag dat een bedrag op de rekening staat, de getrouwheidspremie komt daar bovenop voor gelden die een jaar worden behouden.

Intussen gaan bovendien stemmen op dat dit wettelijke minimum nog te hoog ligt. Banken hebben het moeilijk om voor het ingezamelde spaargeld een rendabele herbelegging te vinden. Ze kunnen zich trouwens bij andere instellingen goedkoper financieren.

 

 

Lees ook:

Andere tips over spaarrekeningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.