282, 20692

Let op voor rooskleurige scenario’s bij opbrengsten tak21-spaarverzekeringen

opbrengsten tak21

Welke opbrengst mag u verwachten als u in een tak21-spaarverzekering belegt? Omdat een deel van het rendement afhangt van toekomstige winstdeelnemingen is het onmogelijk dit vooraf exact te berekenen. Sinds kort dienen verzekeraars aan de hand van een gunstig en een ongunstig scenario niettemin een schatting te maken. Maar die bekijkt u best maar even kritisch. Wij maakten een overzicht.

Opbrengst

De opbrengst van een tak21-spaarverzekering bestaat uit twee delen. Het eerste is een gewaarborgde rente, die op voorhand wordt vastgelegd. Het tweede is een winstdeelneming die u bovenop die basisrente krijgt indien de verzekeraar uw storting met winst kan herbeleggen en zijn resultaten dat toelaten. De hoogte daarvan wordt dan weer jaarlijks achteraf bepaald.

Dit maakt dat de opbrengst in principe nooit negatief kan zijn, als we de kosten en belastingen op de belegging even buiten beschouwing laten. De gewaarborgde rente krijgt u sowieso. Alles wat daarbij komt, is extra winst. De nominale waarde van uw tegoed kan dus niet dalen.

Bij een aantal spaarverzekeringen bedraagt de gewaarborgde rente wel 0% zodat de totale vergoeding van de winstdeelnemingen moeten komen.

Hoeveel de totale opbrengst uiteindelijk wordt van een spaarverzekering valt dus niet op voorhand vast te leggen. Het niveau van toekomstige winstdeelnemingen is onbekend.

Twee scenario’s

Om de beleggers toch enige houvast te geven, moeten verzekeraars voor investeringsproducten waarvan (een deel van) de opbrengst onzeker is een Key (Investor) Information Document opmaken, waarin ze volgens een Europese Verordening meer informatie moeten geven over mogelijke uitkomsten. Dat moeten ze volgens 4 scenario’s doen: een stress-scenario, een ongunstig scenario, een gematigd scenario en een gunstig scenario.

Voor vastrentende Tak-21 producten zijn wegens de gegarandeerde basisrente het stress-scenario, het ongunstig scenario en het gematigd scenario in regel gelijk zodat alleen nog een optimistisch scenario en een stress-scenario overblijven.

Bij het stress-scenario berekent de verzekeraar de opbrengst die de spaarder minimaal mag verwachten. Hij houdt daarbij alleen rekening met de gewaarborgde basisrente. Eventuele winstdeelnemingen laat hij buiten beschouwing.

Bij het optimistische scenario mag van de mogelijke winstdeelnemingen wel een inschatting worden gemaakt. Daarbij moeten de verzekeraars zich baseren op het verwachte rendement van de investeringen die ze doen en met de manier waarop ze de eventuele winsten verdelen.

De inschattingen moeten voorts onder meer de kosten voor de spaarder, met onder meer instapkosten en jaarlijkse beheerskosten, in rekening brengen. En die kunnen in de huidige situatie met lage rentes zwaar doorwegen. Het verklaart meteen waarom in de scenario’s zonder winstdeelnemingen de uiteindelijke rendementen toch negatief kunnen zijn.

Hoogste opbrengsten

Spaargids.be verzamelde voor u als enige in België alvast de prognoses voor een aantal tak21-spaarverzekeringen.

Vergelijk de prognoses van de TAK 21 rendementen

Het hoogste toekomstige rendement in een optimistisch scenario wordt u daarin voorgespiegeld door Ethias Certiflex 8 met 2,77% over 8 jaar. Vita Invest Dynamic van Federale Verzekering volgt meteen daarop met 2,59%. Derde is Baloise Invest 0% met 2,11%. De top vijf wordt vervolgens vervolledigd met Secure 21 van Patronale Life (1,99%) en Safe 21 en Starfix van eveneens Patronale Life (beide 1,84%).

In het pessimistische scenario zonder winstdeelnemingen over 8 jaar scoren Starfix en Safe21 van Patronale Life het best met een basisopbrengst van 0,93%. Credimo volgt met Credo21 Safe met 0,75%. De verdere top bestaat uit Safe Life van VDK (0,69%) en Via Pensioen buiten fiscaliteit van Federale Verzekering (0,68%).

Kritisch bekijken: de impact van de kosten

Die prognoses zijn een handig hulpmiddel en relatieve houvast, al vaart u er best niet blind op.

Bij de opstelling van de prognoses wordt rekening gehouden met de maximale instapkosten, al kunnen die soms variëren tussen 1% en 6%. Via Spaargids.be kunt u trouwens een aantal spaarverzekeringen tegen de laagste instapkosten afsluiten, wat uiteraard een impact op het uiteindelijke rendement heeft. Op een inleg van 10.000 euro kan dat een verschil opleveren van 370 euro. In de bovenstaande vergelijking werd dit voordeel verrekend.

Via onze vergelijker ziet u het effect van de instapkosten op het eindrendement.

Toch zijn er uitzonderingen. Credimo rekent de impact van de instapkosten zelfs niet mee in zijn scenario’s. De maatschappij zegt namelijk dat ze zelf geen kosten aanrekent. Dit gebeurt namelijk door de verkoper of adviseur van de Credimo-polissen.

En nog op dit vlak: de verzekeraars moeten de impact van de taksen niet mee in rekening brengen. Nochtans moet de spaarder op elke storting in een spaar- of beleggingsverzekering 2% taks betalen. Dat maakt dat de verwachte rendementen iets gunstiger worden voorgesteld dan ze in werkelijkheid zijn.

Kritisch bekijken: de verwachte opbrengsten

Ook bij de inschatting van de toekomstige rendementen zijn kanttekeningen te maken. Zo moeten de financiële instellingen hiervoor in regel kijken naar de gemiddelde rendement van de voorbije 5 jaar. Voor de activa in een tak-21 fonds wordt dat echter niet specifiek opgelegd, wat de maatschappijen meer bewegingsruimte geeft.

Ethias pakt in het optimistisch scenario voor CertiFlex 8 alvast uit met een rendement van 2,77%. Hun product heeft sinds wij het bijhouden (2012) evenwel nog nooit zo'n rendement geboden. De hoogste globale opbrengsten werden in 2012 en 2013 behaald met telkens 2,75%. De maatschappij zegt dat ze zich baseerde op gegevens uit het verleden en tevens van de hypothese uitgaat dat het rendement van CertiFlex gelijk is aan dit van Integrale. “Wanneer we het globaal rendement uit het verleden over een lange periode bekijken en hiervan de huidige technische rentevoet (0,75%) aftrekken dan krijgen we voor de toekomst een winstdeelname die hoog kan lijken maar verkregen via de juiste methode”, aldus de maatschappij.

Federale Verzekering komt met 2,59% op de proppen. Tot over enkele weken was dat zelfs 2,78%, een rendement dat de maatschappij tot nog toe niet gehaald heeft. De hoogste opbrengst was 2,75% in het lanceringsjaar 2015. Traditioneel kunnen verzekeraars dan wat extra’s geven. In de beginfase is het ingelegde kapitaal nog niet zo groot.

De onderneming zegt dat ze de ontbrekende historische data heeft aangevuld met die van een bestaand product, namelijk Vita Pensioen, om toch over vijf jaar cijfermateriaal te beschikken. De ristorno’s (gelijk aan winstdeelnemingen) voor Vita Pensioen bedroegen 3,30% in 2012 en 2013 en 3,40% in 2014. Voeg daarbij de ristorno’s van 3,05% in 2015 en 2,40% in 2016 van Vita Invest Dynamic zelf en het gemiddelde over de afgelopen vijf jaar bedraagt 3,09%. Sinds de nieuwe fiches, waarop ze de resultaten van 2017 meerekent, is het verwachte rendement dus inderdaad verlaagd naar 2,59%.

Bij de stress-scenario’s scoort VDK het hoogst. Dat komt omdat hier enkel rekening wordt gehouden met de gewaarborgde rente. Doordat de maatschappij met een rente werkt die ze slechts één jaar garandeert, kan ze meer bieden dan verzekeraars die hun garantieperiode over acht jaar uitstrekken en dus voorzichtiger moeten zijn.

Conclusie

Samengevat: de scenario’s zijn handig en bieden een relatieve houvast voor de belegger, maar moeten wel met voorzichtigheid worden omarmd. De investeerder ziet immers niet meteen op welke parameters ze zijn gebouwd. Ze bieden nog altijd de mogelijkheid de prognoses wat rooskleurig voor te stellen.

Dit alles doet denken aan de invoering van een jaarlijks kostenpercentage voor hypothecaire woonleningen, waarbij banken voor sommige kostenposten rekening houden met gunstige fictieve situaties in plaats met reële gegevens.

Naar overzicht van de prognoses van de TAK 21 rendementen op basis van de essentiële informatie documenten.

Lees ook:

Andere tips over TAK 21

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.