282, 21012

Moeite om te sparen? Zo lukt het beter

Moeite om te sparen? Zo lukt het beter

Aan het einde van de maand nog geld overhouden? Dat is lang niet eenvoudig. Sparen voor een specifiek doel, zoals een nieuwe auto of een exotische vakantie, is vaak een motivatie om het wel goed aan te pakken. Maar hoe doet u dat het best? Met dit plan voor ‘start to save’ kunt u uw doelstellingen effectief bereiken.

 

1. Blijf realistisch

Allereerst moeten spaardoelen haalbaar zijn. Als u zichzelf meteen heel veel ontzegt, dan is de zin om te sparen snel over. Start bijvoorbeeld met iets minder vaak uit eten te gaan. Lukt dat goed, neem er dan een volgende uitdaging bij.

Best is ook om te starten op een financieel gunstig moment, als u net uw dertiende maand hebt ontvangen, bijvoorbeeld. Verder helpt het om een streefbedrag voor ogen te houden en daar een realistische termijn aan vast te knopen.

 

2. Spot mogelijke besparingen

Om efficiënt te sparen, moet u weten waar de grootste kostenposten schuilen. Een digitaal of klassiek ‘huishoudboekje’ kan hierbij helpen. Als u aan homebanking doet, dan krijgt u bij de meeste banken een overzicht van waar het meeste geld naartoe vloeit. Er bestaan eveneens apps, zoals Money Pro, om uw kosten in kaart te brengen.

Soms is het niet eens zo moeilijk om minder uit te geven. Bij grote aankopen vooraf prijzen vergelijken is via het internet een koud kunstje. Door vaker tweedehands te kopen houdt u eveneens de vinger op de knip. Op boodschappen besparen kan door (digitale) folders uit te pluizen, klantenkaarten optimaal te gebruiken en niet altijd meteen naar de duurste producten in het schap te grijpen. Er bestaan ook Facebook-groepen waar tal van tips passeren om zuiniger te leven. Regelmatig van energieleverancier wisselen kan eveneens geld uitsparen. En boekt u nu al uw zomervakantie, dan kan dat een mooie vroegboekkorting opleveren.

 

3. Voer een spaarsysteem in

Om systematisch uw spaargeld aan de kant te zetten, helpt het om een automatische spaaropdracht in te stellen. Een optie is om elke maand een vast bedrag naar uw spaarrekening over te hevelen. Een andere mogelijkheid is om elke maand wat overblijft van uw loon over te zetten.

Sommigen vinden het ook handig om verschillende rekeningen aan te houden: een voor de broodnodige zaken, een voor de leuke dingen en een voor het spaargeld.

 

4. Kies een spaarrekening als basis

Staat uw start-to-save-plan nog in zijn kinderschoenen, dan hebt u aan een spaarrekening wellicht voldoende. Die biedt u meteen ook een flexibele buffer voor onverwachte kosten. Deze zekere spaarformule waarborgt bovendien, net als een zichtrekening, dat u uw spaargeld tot 100.000 euro zeker terugkrijgt mocht uw bank ooit in moeilijkheden komen.

Geen enkele spaarrekening biedt vandaag een hoge rente. Toch is het verstandig om geld niet onnodig op een zichtrekening te laten staan. Voor de meesten is de drempel immers hoger om van een spaarrekening geld af te halen. Krijgt u een bonus op het werk, dan kunt u dat bedrag dus best meteen naar uw spaarrekening doorsluizen. Bovendien vindt u met wat zoeken verschillende spaarrekeningen die een interessantere rente bieden dan de wettelijk verplichte 0,01% basisrente.

Tip: Hier vindt u een overzicht van de meest interessante spaarrekeningen van het moment

 

5. Laat extra spaargeld niet inslapen

Hebt u een mooie financiële buffer op uw spaarrekening staan, dan wordt het tijd om uit te kijken naar alternatieven die meer geld opbrengen. Zo kunt u geld aan de kant zetten voor uw oude dag via een pensioenspaarplan. Dat biedt u niet alleen meer rente dan een spaarrekening, maar zal jaarlijks ook een fiscaal voordeel opleveren, dat u ook in uw spaarbuffer kunt stoppen.

Houdt u wel van wat risico, dan kunt u via een beleggingsplan op een berekende manier nog meer rendement uit uw spaarcenten halen.

Tip: Klik hier voor een overzicht van het huidige aanbod pensioenspaarplannen
Tip: Benieuwd wat een beleggingsplan kan opbrengen? Bekijk het hier.

Wilt u sparen voor iemand anders, bijvoorbeeld uw kleinkinderen, dan kan een spaarverzekering een interessante oplossing zijn. Een tak 21-verzekering is in dat opzicht een veilige en een rendabele keuze als u het geld acht jaar kunt laten staan. Aangezien u die ook op naam van iemand anders kunt zetten, biedt een spaarverzekering bovendien de garantie dat het spaargeld in de juiste handen komt mocht u iets overkomen.

Tip: Bekijk hier de rendementen van verschillende tak 21-verzekeringen.

 

 

Lees ook:

Andere tips over beleggingsplannen, spaarrekeningen en TAK 21

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.